Szekciók röviden: Gyermekdiabetes
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szekciók röviden: Gyermekdiabetes
  2018.04.21.MDT HírmondóHírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  A kongresszus programbizottsága egy külön gyermekdiabetesszel foglalkozó szekciót iktatott be a programba, ami a gyermekdiabetológia jelentőségét demonstrálja. Az örömbe egy kis üröm is vegyül, mert a Szekció időpontja vasárnap reggel 8 óra 15 perc.

  E sorok írójában felmerül a kétség: az előadókon kívül vajon hányan fognak felkelni kora reggel a Fehértói gálavacsora után? Mi gyermekdiabetológusok pedig azt szeretnénk, hogy a felnőttdiabetológusok is megismerkedhessenek avval, amivel mi foglalkozunk, ami minket izgat…

  Dr. Körner Anna

  A szekcióban elhangzó 5 előadás közül 3 (60 százalék) foglalkozik a gyermekdiabetes-gondozás pszichoszociális aspektusaival. Két előadás is a gyermekgondozásból a felnőttgondozásba történő átadás problematikáját elemzi. Míg a hódmezővásárhelyi munkacsoport az átadási folyamat hiányosságaira mutat rá, a győriek egy pozitív példa bemutatásával segítik elő a sikeres átadást. Nagyon biztató Barkai professzor és munkatársainak felmérése, amely szerint a családok mindennapi életét nem befolyásolja jelentősen a diabeteses kisgyermek nevelése, valamint hogy a diabeteses kisgyermekek életminősége nem rosszabb az egészséges kortársaiknál. Míg a nephropathia és retinopathia korai jeleinek vizsgálata meglehetősen általános a gyermekdiabetológiai gyakorlatban, kicsit mostohán bánunk a neuropathia szűrésével. Ezért különösen üdvözlendő Blatniczky főorvosék munkája, amelyben a perifériás szenzoros neuropathia szűrésének eredményeiről számolnak be. A molekuláris genetika fejlődésével párhuzamosan lehetőség nyílt a ritka diabetesformák, elsősorban a monogénes diabetesek diagnosztizálására. Bár a monogénes diabetesek az összes diabeteses eset csupán 1–2 százalékát alkotják, még ezeket az eseteket sem mindig diagnosztizáljuk. Ebben a munkában élen jár a nyíregyházi-debreceni munkacsoport, akik most az elmúlt 16 év eredményeiről számolnak be a monogénes diabetes diagnosztizálása terén.

  A fentiekben részletezett munkák híven demonstrálják a gyermekdiabetológia sokszínűségét, amelynek megismerésére szeretettel invitáljuk a felnőttdiabetológus kollégákat is.

  Dr. Körner Anna

Vissza