Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen az OFTEX portálon vagy a munkacsoport oldalán:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
 • Nyílt kártyákkal a táplálkozásról és a prevencióról
  2011.04.15. | DDH Hírmondó | Hírkategória: XVII. Dunántúli Diabetes Hétvége
  A workshop célja, hogy felhívja a figyelmet olyan, az élelmiszertermeléssel és -összetétellel kapcsolatos változásokra, melyek részben kiváltói lehetnek a metabolikus betegségeknek, és hazai adatokat ismertessen a témában. A második előadás azon hatóanyagokat mutatja be, melyek magas evidenciaszintű klinikai vizsgálatok és szakmai ajánlások szerint hatékonyan szolgálhatják a prevenciót mind az egészséges populációban, mind a metabolikus betegségben szenvedők körében, tovább csökkentve a rizikótényezők súlyos hatásait.

  Márai Géza docens a gödöllői Szent István Egyetemen tanít és kutat, fő témája azon változások, melyek az élelmiszer-alapanyagok összetételében nyilvánulnak meg. Előadásának címe: „Új megállapítások és meglepő eredmények a táplálkozásról mint a prevenció részéről”.
  Célja volt eddig nem kellően kidolgozott összefüggések megállapítása a „környezet – táplálkozás – egészség” feltételrendszer több évtizedes vizsgálatának keretében. Kiderült, hogy az élelmiszer-termelés és -forgalmazás globális és lokális mezőgazdasági körülményei rendkívüli módon leromlottak, így a mindennapi élelmiszereinkben pl. megbomlott az ásványianyag-mérleg (a sav-bázis egyensúly), mégpedig jelentős kation- és mikroelem-csökkenés, valamint néhány anion feldúsulása révén. Mindez kapcsolatba hozható bizonyos krónikus megbetegedések nagyarányú növekedésével, mint pl. a csontritkulás megsokszorozódása, továbbá az ellenálló képesség látványos csökkenésével, vagy a diabétesz-terápia során egyre inkább számításba vett ún. kiürülési tünetek jelentőségének növekedésével. Mindebből megállapítható, hogy az okszerű és látványos prevenciós és terápiás eredmények csak a megváltozott környezeti és táplálkozási hatások figyelembevételével érhetők el.
  Márai docens úr előadása olyan meglepő hazai adatokat tár elénk, melyek elgondolkozásra késztetik mind a szakembereket, mind a laikus közönséget a táplálkozási ajánlások és a prevenció jelentőségével kapcsolatban.
  A második előadás témája azon hatóanyagok klinikai evidenciáinak összessége, melyek többek között a mediterrán diéta alapjaként már több évtizede bizonyítottak a metabolikus betegségek táplálkozási ajánlásában és a komplex terápia részeként. Az előadás címe: „A mediterrán diéta jelenkori evidenciái”.
  Ancel Keys óta ismerjük a mediterrán diéta fogalmát, aki egy 1967-ben publikált tanulmányban hívta fel a figyelmet arra, hogy a szegény krétai parasztok körében nem sokkal a II. világháború után sokkal kisebb volt a bármely okból, a krónikus szívbetegségből és a daganatos betegségekből bekövetkező halálozás, mint az olyan fejlett országokban élő lakosság körében, mint az USA, Japán vagy Finnország. Azóta sokszor leírták a mediterrán életmód és diéta jótékony hatását a metabolikus betegeknél, valamint a prevenció hatékony eszközeként, és a mediterrán diéta fogalma bekerült az orvosi gyakorlat mindennapjaiba is. Ebben az előadásban összefoglaltuk azokat a nemzetközi ajánlásokat, metaanalíziseket, evidenciákat, melyek a legmagasabb klinikai vizsgálati szinten támasztják alá a mediterrán diéta főbb komponenseinek hatásmechanizmusait, és effektivitását a legfontosabb rizikófaktorokra.

  Dr. Kristóf Margit
  ügyvezető, Quantumpharma Kft.

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények