Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen az OFTEX portálon vagy a munkacsoport oldalán:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: A hónap interjúja
 • A hónap interjúja - 2014. március
  2014.03.26. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Földesi Irén | Hírkategória: A hónap interjúja
  Gerő László professzor 45 éve dolgozik a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján, jelenleg, mint egyetemi tanár. Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus és lipidológus, 1981-ben szerzett kandidátusi (PhD) fokozatot, 1994-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Több évig kutatott külföldi egyetemeken, itthon Hetényi Géza, Magyar Imre és Pro Diabetológia díjjal jutalmazta diabetológiai tevékenységéért a Magyar Diabetes Társaság. 5 éve orvosi munkásságáért a Nemzeti Erőforrás Miniszter Batthyány-Strattmann díjjal tüntette ki. Számos tudományos közlemény, könyv részlet is mutatja a gazdag életutat, amely mentén jó néhány tanítvány is felnőtt és kutatott a közel fél évszázados klinikai időszak alatt.

  Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, mit tart a legjelentősebb, legfontosabb tevékenységnek munkássága során?

  Magam alkatilag (szellemi/lelki beállítottságomat tekintve egyaránt) egyetemi ember vagyok. Számomra az egyetem ún. hármas feladata – gyógyítás, oktatás, kutatás – mindig is magától értetődő feladatkörnek tűnt, mind a hármat örömmel teljesítettem. Szerettem (és szeretek) gyógyítani, a gyógyítással szerzett évtizedes tapasztalatokat örömmel adom tovább a fiatalabb Kollégáknak. A kutatást pedig kifejezetten élveztem.
  Hosszú éveken át foglalkoztam experimentális Langerhans-sziget transzplantációval. Nagyon szerettem ezt a munkát. Bár magam humán transzplantációt soha nem végeztem, a különböző beültetési módszerek és immunszuppresszív eljárások kísérletes kidolgozása kifejezett szellemi élvezetet jelentett.

  Hogyan látja, az új antidiabetikus készítményekkel könnyebb, illetve eredményesebb lett-e a cukorbetegek gondozása?

  Az elmúlt években (is) számos új antidiabetikus gyógyszert fejlesztettek ki, így pl. az inkretin hatású vegyületeket, az SGLT2 gátlókat, valamint új – az eddiginél hosszabb és egyenletesebb hatású - bázisanalóg inzulinokat, stb. Nagy kár, hogy az elhúzódó OEP tárgyalások miatt az új gyógyszerek egy része még mindig nincs hazánkban patikai forgalomban, bár európai regisztrációjuk már több, mint egy éve megtörtént.
  Az új gyógyszerek egyrészt a betegek egyéni igényeit jobban figyelembe vevő terápiás lehetőséget nyújtanak, másrészt a korábbi gyógyszereknél kedvezőbb mellékhatás-profillal rendelkeznek. Ez leginkább a hypoglykaemiák kisebb gyakoriságában nyilvánul meg.

  Mit gondol az „modernebb”- nek titulált inzulinkészítményekről?

  Az új, modernebb inzulinokat – nyilván az analóg készítményekre gondolunk – már kezdettől is csak jól körülhatárolt indikációs feltételekkel lehetett alkalmazni. A gyors hatású készítményeknél ilyen szempont volt a más módon nem befolyásolható túlzott posztprandiális vércukorszint-emelkedés és a preprandiális hypoglykaemia. Az elhúzódó készítmények alkalmazásának indikációja is a gyakori (elsősorban éjszakai) hypoglykaemia volt. Mindkét típus használatát indokolta a humán inzulinkezelés mellett észlelt túlzott súlynövekedés.
  Szakmailag indokoltnak látszik a gyors hatású analógok beállítása akkor is, ha az életmód lehetetlenné teszi az injekciózás és az étkezés között megkívánt „kivárást” (bár ezt a szempontot az OEP soha nem vette figyelembe).
  Néhány évvel ezelőtt az indikációk közé bekerült a nem megfelelő glukóz kontroll (HbA1c> 7,0%) is. Ez szakmailag tévedés volt, hiszen az analóg készítmények vércukorcsökkentő hatása nem „erősebb”, mint a humán inzulinoké. Különösen értelmetlen a humán inzulinokat analógokra cserélni olyan esetekben, amikor a krónikus hyperglykaemia oka a rossz compliance, a diéta be nem tartása, stb.
  Annak viszont nagyon örültem, hogy az analógok használatára vonatkozó szigorításokat az OEP az 1-es típusú cukorbetegekre nézve visszavonta (és ebben Társaságunk vezetőségének is jelentős szerepe volt).

  Mi a véleménye a hazai diabetológia jelenlegi helyzetéről? A kutatás vagy inkább a mindennapi gyakorlat terén érzi a nehézségeket?

  A magyar diabetológia mindig is jó szakmai színvonalú volt. Mindnyájan, akik hosszabb időt tölthettünk külföldön, tapasztalhattuk, hogy a hazai diabetológiai betegellátás nem rosszabb, mint pl. a nyugat-európai vagy az amerikai. Igaz, hogy ez elsősorban az erre specializálódott diabetológiai centrumokra vonatkozott. Az alapellátásban gondozott diabeteses betegek ellátási szintje nem mindig ilyen jó, de ezen a számos akkreditált centrummal való jobb kooperáció segíthetne. Úgy érzem, hogy az együttműködésen lenne még mit javítani.
  Az egyre növekvő betegszám, és az ezzel lépést tartani képtelen finanszírozás természetesen érezteti hátrányos hatásait (és nem csak Magyarországon). Ez a mindennapi betegellátásban és a kutatásban egyaránt megmutatkozik. Nehéz lenne rangsorolni, hogy melyik területen jelent nagyobb gondot a pénzhiány. Magam úgy érzem, amíg a betegellátást jelentősen nehezíti, addig a kutatást teljesen lehetetlenné teszi a megfelelő anyagi forrás hiánya.
  Ha újrakezdhetné a szakmát, mit tenne másként?
  Egész életemben szerencsés ember voltam. A diploma megszerzése után a Budapesti Orvostudományi Egyetem I. sz. Belklinikájára kerültem, jelenleg is ott dolgozom. Olyan nagy formátumú orvosoktól tanulhattam, mint Magyar Imre, Holló István vagy Kelemen Endre professzorok – hogy csak néhányat említsek nagy tanítóim közül. Ha újra kezdhetném, akkor is azt kívánnám, hogy ők avassanak be a gyógyítás és a tudomány rejtelmeibe.

  Köszönöm a beszélgetést, jó egészséget kívánok a további munkássága során!

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények