Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • IDF Diabetes Atlas 2021: A diabetes világméretű, regionális és egyes országokban észlelt prevalenciája 2021-ben, az előfordulás 2045-re várható alakulása
  2022.01.03. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György

  Az IDF 2021. évi virtuális kongresszusán (2021. dec. 6-10.) ismertették az IDF (International Diabetes Federation: Nemzetközi Diabetes Szövetség) Diabetes Atlas 10. kiadásának adatait. Az előző, 9. kiadás 2019-ben látott napvilágot. Az angol nyelvű Diabetes Atlas a széles körű tájékoztatást szolgálja, a részletes adatokat tartalmazó kiadvány elektronikusan elérhető (www.diabetesatlas.org, a 141 oldal terjedelmű kiadvány címoldala mellékelve), a legfontosabb üzeneteket külön diákon, közérthető módon is közzétették. Az adatgyűjtést és -elemzést Magliano professzor

   

  bővebben >>

 • Az 1-es típusú diabetes kezelése felnőttkorban – az ADA és az EASD konszenzusriportja
  2021.11.29. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György

  A közelmúltban jelent meg az ADA és az EASD konszenzusriportja a felnőttkorban (>18 év) észlelt 1-es típusú diabetes kezeléséről. Felkért szerzők vettek részt az írásban, a közlemény az adott kérdéskör 16 fontos részterületét tekinti át. A fejezeteket a két tudományos társaság 1-1 képviselője közösen írta, majd azt a teljes szerzőcsoport véleményezte. Az ennek nyomán elkészült változatot az ADA 2021. évi virtuális kongresszusán ismertették, ezt követően lehetőség volt további észrevételeket tenni. A közlemény peer review bírálat utáni módosításokkal szimultán jelent meg a Diabetes Care és

   

  bővebben >>

 • Konszenzus-riport a 2-es típusú diabetes remissziójának definíciójáról és értelmezéséről
  2021.10.27. | MDT web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György

  A T2DM-ben szenvedő betegek egy részében a glykaemiás kontroll spontán, vagy valamilyen intervenció (farmakoterápia, bariátriai sebészet) eredményeképpen oly mértékben javulhat, hogy a vércukorértékek a normális tartományba kerülnek és tartósan ott maradnak a farmakoterápia beszüntetését követően is. Ezzel a lehetőséggel napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk, részben a korszerű antihyperglykaemiás szerek, részben a bariátriai sebészet elterjedésével összefüggésben.

   

  bővebben >>

 • Kardiovaszkuláris betegségek prevenciója a klinikai gyakorlatban – megjelent az ESC (Európai Kardiológiai Társaság) 2021. évi szakmai irányelve
  2021.10.06. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György

  Az ESC (Európai Kardiológiai Társaság) kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséről szóló, 2021. évi szakmai irányelve a közelmúltban látott napvilágot a European Heart Journal hasábjain. A 110 oldal terjedelmű irányelv a legszélesebb körű megelőzési ajánlásokat foglalja össze, megjelölve az ajánlások osztályát (I-II-III) és az evidenciák szintjét (A, B, C). Az irányelv széles körű szakmai konzultáció, lektorálás, nemzeti társaságok észrevételeinek figyelembevétele után, közel 1 évig tartó előkészületet követően öltött végső formát. A közlemény 837 irodalmi citátumot tartalmaz.

   

  bővebben >>

 • EMPEROR-PRESERVED
  2021.09.16. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György

  Az EMPEROR-Preserved vizsgálat eredményeit az ESC (Európai Kardiológia Társaság) ez évi, virtuális kongresszusán 2021. aug. 27-én ismertették, az írásos változat még aznap megjelent a N Engl J Med hasábjain. A jelenlegi rövid ismertetés az abstract magyar nyelvű változata.

   

  bővebben >>

 • CAPTURE
  2021.08.10. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György

  A 2-es típusú diabetesben előforduló kardiovaszkuláris betegségek (CVD) prevalenciájával kapcsolatos globális adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. A CAPTURE vizsgálat öt kontinens 13 országában gyűjtött adatokat a CVD előfordulásáról 2-es típusú diabetesben. Demográfiai és klinikai adatok regisztrálásán túlmenően vizsgálták, hogy a terápiában milyen gyakorisággal szerepelnek azok az új antidiabetikumot, amelyeknek kardiovaszkuláris előnyét randomizált, kontrollált vizsgálatokban korábban már igazolták.

   

  bővebben >>

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.