Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen az OFTEX portálon vagy a munkacsoport oldalán:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • DUAL VIII
  2019.07.08. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  A DUAL VIII vizsgálat eredményeit az ADA ez évi kongresszusán (San Francisco, 2019. jún. 7-11) ismertették, a prezentáció után a közlemény rögtön elérhetővé vált a Lancet Diabetes Endocrinology hasábjain. A DUAL VIII tanulmányban az IDegLira (degludek + liraglutid fix kombináció) kezelésének tartósságát vizsgálták IGlar U100 (inzulin glargin 100 E/ml) adásával szemben 2-es típusú diabetesben szenvedő olyan betegek körében, akiknél a vizsgálati gyógyszer az antihyperglykaemiás kezelés felépítése során az első injektábilis készítmény volt. A multicentrikus, nyílt, fázis 3b, randomizált kontrollált vizsgálatba korábban inzulinnal nem kezelt, 18 éven felüli, orális antidiabetikum stabil dózisával kezelt betegeket lehetett bevonni. Beválasztási feltétel volt a HbA1c 7,0-11,0% közötti és a BMI 20 kg/m2 feletti értéke. A vizsgálati készítményt a korábbi orális kezelés megtartása mellett (add on) alkalmazták, naponta egyszer, mindig ugyanabban az időpontban, subcutan adva. A vizsgálat elsődleges végpontja a 26 hét utáni periódusban a terápia intenzifikálásáig eltelt idő volt (intenzifikálás kritériuma: HbA1c ≥7,0%, két egymást követő vizit során mérve, beleértve a 26. hetet is). Ha a betegnél az intenzifikálás szükségességének kritériuma teljesült, a vizsgálati gyógyszer adását befejezték, de a beteg a vizsgálatban maradt, a további adatgyűjtés érdekében. A vizsgálat tartama 110 hét volt (2 hét szűrés, 104 hét terápia, 4 hét utánkövetés). Az ellenőrzés gyakorisága megfelelt a szokásos klinikai gyakorlatnak (első 12 hétben 3 vizit, melyet háromhavonta követett kontrollvizsgálat).

  A 103 centrumban zajló vizsgálatban 1012 beteg szerepelt, 506 beteg került az IDegLira (kezdő dózis 10 E) és 506 az IGlar U100 ágra (kezdő dózis 10 E). A két vizsgálati ágon szereplő betegek kiindulási helyzetben rögzített fontosabb klinikai és laboratóriumi adatai között érdemi különbség nem mutatkozott (életkor 56 év, diabetes-tartam 10 év, HbA1c 8,5%, éhomi vércukor 10 mmol/l). A vizsgálati készítmény dózisát a beteg titrálta hetente kétszer, megcélozva az éhomi vércukor önellenőrzéssel mért 4,0-5,0 mmol/l elérését.

  Az IDegLira ágon az intenzifikálásig eltelt időtartam számottevően hosszabb volt, mint az IGlar U100 ágon (medián >2 év vs. 1 év).  A vizsgálat során kevesebb beteg szorult a terápia intenzifikálására az IDegLira ágon, mint az IGlar U100 ágon (189 beteg [37%] vs. 335 beteg [66%]). A vizsgálati készítmények alkalmazása során biztonságossági és tolerálhatósági aggály nem merült fel, a készítmények mellékhatás-profilja már régebbről ismert volt.

  A vizsgálat eredményei azt igazolták, hogy orális szerekkel kellően nem kontrollált 2-es típusú diabetes esetén az első injektábilis készítményként alkalmazott IDegLira (vs. IGlar U100) számottevően hosszabb ideig biztosított megfelelő glykaemiás kontrollt (HbA1c <7,0%), következésképpen IDegLira (vs. IGlar U100) mellett 104 hét során szignifikánsan kevesebb beteg szorult a terápia intenzifikálására. A DUAL VIII vizsgálat az IDegLira (vs. IGlar U100) kombinált kezelési formában történő alkalmazásának jelentősen hosszabb tartamú hatékonyságát (megfelelő glykaemiás kontrollt biztosító tulajdonságát) dokumentálta.  

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

  Aroda VR, González-Galvez G, Grøn R, Halladin N, Haluzík M, Jermendy G, Kok A, Őrsy P, Sabbah M, Sesti G, Silver R: Durability of insulin degludec plus liraglutide versus insulin glargine U100 as initial injectable therapy in type 2 diabetes (DUAL VIII): a multicentre, open-label, phase 3b, randomised controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2019 Jun 7. doi: 10.1016/S2213-8587(19)30184-6. [Előzetes elektronikus közlés]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények