Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről
 • Elnöki köszöntő - A Magyar Diabetes Társaság XXIX. Kongresszusa
  2021.09.02. | MDT Hírmondó | Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelt Kongresszusi Résztvevők!

  Tisztelettel és szeretettel üdvözlöm az MDT XXIX. kongresszusának valamenynyi résztvevőjét! 2019 áprilisában Debrecenben került sor az MDT XXVII., igen sikeres kongresszusára, most Pécsen tudunk ismét személyes részvétellel kongresszust tartani. A pandémia miatt közgyűlést és így vezetőségválasztást sem tudtunk tartani, erre a mostani kongresszuson, szeptember 4-én délelőtt kerül majd sor. A közgyűlés során röviden értékelni fogom az MDT 2016–2021 közötti munkáját, ennek írásos változata a Hírmondó szombati számában fog megjelenni. Társaságunk taglétszáma az utóbbi években fokozatosan emelkedett, ez alapján a közgyűlés elején a vezetőség létszámának 24-ről 27 főre történő emelésére fogok javaslatot tenni.

  Immár hagyományos módon, a kongresszus csütörtöki napján, a megnyitót követően kerül sor az MDT Diab-EPI vizsgálat legújabb eredményeinek bemutatására, az előadásokat prof. Wittmann István, prof. Jermendy György és prof. Barkai László tartják. Ezt Boldogkői Zsolt professzor, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető professzorának Modernkori tudományellenesség című előadása követi. Akinek alkalma nyílik rá, feltétlenül hallgassa meg, Boldogkői professzor évek óta az áltudományok esküdt és kiválóan felkészült ellensége.

  Új tiszteletbeli tagunk az osztrák származású Michael Roden professzor, a German Diabetes Center igazgatója, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem belgyógyászati klinikájának tanszékvezető professzora, az Osztrák Diabetes Társaság és a Közép-európai Diabetes Társaság volt elnöke, az EFSD (European Foundation for the Study of Diabetes) elnöke, Európa egyik vezető diabetológusa, előadására pénteken délelőtt kerül sor. Kutatási területe már akkor a transzlációs medicinát érintő témakör volt, amikor erről a kifejezésről még nem is nagyon hallottunk.

  Az MDT Magyar Imre professzor kezdeményezésére 1970. június 11-én alakult meg az I. sz. Belgyógyászati Klinika tantermében, tavaly ünnepeltük fennállásának 50 éves jubileumát. Ebből az alkalomból Winkler Gábor professzorral egy könyvet szerkesztettünk, amely a Társaság 50 évét mutatja be, különös tekintettel az utóbbi másfél évtizedre. Emellett igen részletesen szerepel benne a hazai diabetológiai ellátórendszer bemutatása. A könyv megmaradt példányai – korlátozott számban – a kongresszus ideje alatt átvehetők a kiadást az MDT-vel együtt szponzoráló 77 Elektronika Kft. standján.

  Prof. Dr. Kempler Péter
  a Magyar Diabetes Társaság elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.