Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről
 • Az MGYT–MDT Gyermekdiabetes Szekció XXXVI. Országos Kongresszusa - Elnöki köszöntő
  2021.10.08. | Gyermekdiabetes Hírmondó | Hírkategória: Tudósítás rendezvényekről

  Tisztelt Kolléganők és Kollégák!
  Kedves „Lányok” és „Fiúk”!

  Soha ilyen örömmel és várakozással nem tekintettem éves kongresszusunk elé, hiszen immár két év telt el azóta, hogy utoljára személyesen találkozhattunk. Amikor 2019-ben önfeledten élveztük Niederland Tamás főorvos úr és csapatának kitűnő vendégszeretetét, még nem tudtuk, hogy micsoda szörny, a COVID-19 leselkedik ránk. Most, amikor mi, egészségügyi dolgozók már megkaptuk a védőoltást, optimistán tekintünk a közeli és távoli jövő elé még akkor is, ha nem vagyunk maradéktalanul túl a járványon.

  A nehézségek nem törték meg szekciónk lendületét. Úgy érzem, történetünk egyik leggazdagabb programját sikerült összeállítani: a felkért referátum mellett – amelyben a gyermekdiabetológia egyik forrongó témájáról, a monogénes diabetesekről lesz szó – a szervezők a szimpóziumokon elhangzókkal együtt összesen 58 előadást varázsoltak bele a programba. A témák a gyermekdiabetológia szinte minden területét érintik, helyet kap a COVID-19 hatása a diabeteses gyermekekre, a szövődmények, a társbetegségek, a ritka diabetesformák, az obezitás, a diéta, az edukáció, a betegség pszichés aspektusai és a telemedicina jelentősége. Már hagyományos programja kongresszusunknak a civil fórum, amely jól tükrözi a civilek egyre fokozódó aktivitását, amellyel hathatósan segítenek bennünket céljaink elérésében. A szimpóziumok száma is kiemelkedően magas: 7 cég összesen 8 cégszimpóziumot szervez, ami jól tükrözi, hogy partnereink is nagyra értékelik szekciónk működését.

  Ez évi kongresszusunk fontos programpontja a vezetőségválasztás. Ilyenkor számot kell vetnünk önmagunkkal: mit tettünk, tettünk-e eleget a Szekcióért az elmúlt négy évben. Ha felidézem a négy évvel ezelőtti helyzetet, úgy érzem, van előrelépés szekciónk elfogadtatásában az MDT által (beszámolót tarthattunk az MDT éves kongresszusain, a kongresszusról szóló híradás megjelent a honlapon). Ugyanakkor az MDT honlapja még mindig csak a „másik” Gyermekdiabetes Szekciót tünteti fel. Úgy gondolom, hogy a harcot továbbra is folytatnunk kell azokkal a tisztességes eszközökkel, nem lankadó aktivitással, amelyek tevékenységünket eddig is jellemezték.

  Engedjék meg, hogy ennek kapcsán őszinte köszönetet mondjak a Szekció minden munkatársának a számomra az elmúlt négy évre megszavazott bizalomért és a sok-sok segítségért, amit elnöki tevékenységem során kaptam. Megtisztelő volt számomra, hogy ennek az elhivatott, eredményes munkát végző és kedves csapatnak az élén állhattam. Köszönöm!

  Befejezésként hadd idézzem Ady Endre szavait:
  Bár zord a harc, megéri a világ,
  Ha az ember az marad, ami volt:
  Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.

  Dr. Körner Anna
  a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT – Novo Nordisk pályázata az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából

Az inzulin felfedezésének 100 éves jubileuma alkalmából az MDT és a Novo Nordisk pályázatot hirdet diabetológiai szakellátóhelyek, diabetológusok és edukátorok számára.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.