Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: MDT XXI. Kongresszusa
 • A szemészeti szűrés jelene és jövője: a funduskamera - beszélgetés Prof. Dr. Németh Jánossal
  2012.04.12. | MDT Hírmondó | Hírkategória: MDT XXI. Kongresszusa
  Megelőzhetők-e a cukorbetegség szemészeti szövődményei? Évente szükséges a cukorbetegek szemfenék-vizsgálata, de ennek akadályai vannak. Az új készülék és új módszer lehetőséget ad a változtatásra. Erről kérdeztük Prof. dr. Németh Jánost a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatóját, a Magyar Szemorvostársaság elnökét.


  – Mennyire újdonság és miért fontos Magyarországon a nyugaton már elterjedt funduskamerás vizsgálat?
  – Hagyományosan a szemészek a cukorbetegeket a szemészeti szakrendelőben a szokásos eszközeikkel vizsgálják, azonban nálunk is, de világszerte is az a probléma, hogy a cukorbetegeknek gyakran kell szemvizsgálatra menniük, és tekintve a cukorbetegek nagy számát, ennyi szemész szakorvos nem áll rendelkezésre. Ezért kerestek más megoldást. Ilyen megoldás, hogy a szűrést szemfeneket fényképező speciális kamera segítségével végzik el, majd a képeket egy olyan helyre továbbítják, ahol szakemberek értékelik és állítják fel a diagnózist. A beteg erről kap véleményt. Évente egyszer szükséges ellenőrizni, hogy a cukorbetegség okozott-e szemészeti kezelést igénylő szövődményt, vagy sem. Ez csak ezzel a nagyon hatékony módszerrel old- ható meg, vannak olyan országok, ahol a cukorbetegek 80-90 százalékát évente így szűrik. Magyarországon a módszer még nem elterjedt, eddig még csak egy pilot projekt zajlott, amelynek az eredménye nagyon pozitív volt. Most várjuk, hogy a fejlődés meginduljon.

  – Évente hány cukorbeteg veszíti el a látását, van erre adat?
  – Magyarországon ez nagyon súlyos probléma. Saját felméréseinkből tudjuk, hogy évente ezer ember veszíti el látását a cukorbetegség szövődményeként. Ez a magas szám azért sem elfogadható, mert ha idejében kiszűrjük a veszélyeztetetteket, akkor 90-95 százalékban a látásromlás, a vakság megelőzhető.

  – Ez nagyon komoly szám. Mennyire befolyásolja a cukorbetegek állapotát szemészeti szempontból az, hogy milyen jó a vércukorszintjük?
  – A vércukorszint beállítása döntő jelentőségű  a szemészeti szövődmények kialakulásánál is, evidenciák támasztják alá, hogy ha a vércukorszintet helyesen kontrollálják és a beteg is megfelelő együttműködéssel ezt biztosítja, akkor negyedével csökken a vakság kialakulása. Tehát azt lehet mondani, hogy a vércukor, a vérnyomás és a vérzsírok
  szinten tartása nagyon nagy mértékben megelőzheti a szemészeti szövődményeket. Ezért is fontos, hogy a háziorvosok,
  a diabetológus orvosok és a dietetikusok kapcsolatot tartsanak a szemorvosokkal, mert csak közösen tudják megelőzni a súlyos szemészeti szövődményeket.

  – Hány ilyen funduskamerás vizsgálati helyre volna szükség az országban?
  – Magyarországon  750 000 cukorbeteggel számolva körülbelül 30-35 szemfenéki szűrőkamerára lenne szükség. Ezzel lehetővé válna, hogy – ha minden kamerával naponta mintegy 70 beteget vizsgálunk meg – egy év alatt minden cukorbeteg ellenőrzése megtörténne, és a cél éppen az, hogy minden cukorbeteg évente egyszer szűrésre kerüljön.

  – Mit lehet tenni annak érdekében, hogy akiknél szemelváltozást találnak, meg ne vakuljanak?
  – Lényeges, hogy a vakság megelőzésében szükséges az idejében elvégzett lézerkezelés. Nagyon fontos, hogy ha kiszűrjük a betegeket és szükséges a kezelésük, azt azonnal el is tudjuk végezni. Ehhez vannak jó készülékek hazánkban, általában az egyetemi klinikák és a nagyobb kórházak szemészeti osztályai rendelkeznek lézerkészülékekkel, adottak a feltételek, bár sok helyen modernizálásra lenne szükség.

  – Az OEP mennyire vesz részt a szűrésrendszer alakításában, a készülékek beszerzésében?
  – Nehéz kérdés a szűrővizsgálatok végzése, mert kevés finanszírozást kap a szűrés, sőt egyes területeken nem is kap. Mindenképpen számítunk arra, hogy a jövőben az államtitkárság jobban támogatja a szűrőprogramokat, köztük a szemészeti szűrőprogramokat, tehát az elvégzéséért az OEP tud majd fizetni. A lézerkészülékes beavatkozásokat most is finanszírozzák.

  Szőke Mária

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények