Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

BP Szimp

XX. Jubileumi Budapest Diabetes Szimpózium

2019. február 23.

Elérhető a program!
A rendezvény akkreditált, a részvétel az orvos-továbbképzés keretén belül 8 kreditpont értékű.

CSOM

MDT Családorvosi Munka-csoport XIII. Tudományos Ülése

2019. március 2.
SE, I. Bel. Klinika tanterme


Jelentkezzen a rendezvényre a Munkacsoport oldalán:
www.diabet.hu/haziorvos

DDH2019

Dunántúli Diabetes Hétvége

2019. március 7-9., Club Tihany

Elérhető a PROGRAM!
www.diabet.hu/ddh2019

Szeretettel várjuk Tihanyban!

MDT2019

Magyar Diabetes Társaság XXVII. Kongresszusa

2019. április 25-28.
Debrecen, Kölcsey Központ

Korai, kedvezményes regisztráció határideje: február 28.

www.diabet.hu/mdt2019

TDT2019

Tavaszi Diabetes Továbbképzés

2019. május 31. - június 1.
Hotel Eger & Park

Korai regisztráció határideje: 2019. március 31.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • Újdonságok az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) éves kongresszusáról (Orlando, 2018. jún. 22-26.)
  2018.07.06. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György, Dr. Hidvégi Tibor PhD | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az ADA (Amerikai Diabetes Társaság) 2018. jún. 22-26. között Orlandóban tartotta éves kongresszusát. A számos újdonság között kiemelkedett, hogy nagy érdeklődés közepette ismertették az ADA-EASD 2015. évi közös szakmai állásfoglalásának megújítását (a 2-es típusú diabetes antihyperglykaemiás kezelése). A program Buse professzor (ADA) és Davies professzorasszony (EASD) társelnökségével állt össze, az ismertetett elképzelések draft-1-nek tekintendők, a szerzők várják az észrevételeket, s azok mérlegelése után készül majd el a végleges változat, amelyet az EASD ez évi kongresszusán (Berlin, 2018. okt. 2-6.) fognak útjára bocsájtani. A megújuló állásfoglalás értelemszerűen épül a megelőző szakmai anyagra, de számos újdonságot is tartalmaz.

  Az életmód-terápia a kezelés alapelemét jelenti, a diéta terén a legfontosabb elv az, hogy alkalmazásával sikerüljön testsúlycsökkenést elérni. Ez a cél lényegében háttérbe szorítja a legfontosabb tápanyagok egymáshoz viszonyított arányának eddig is sokat vitatott kérdését, az étkezési előírások kidolgozása a beteg kérésének, elképzeléseinek figyelembevételével történhet csak. Az első antidiabetikum továbbra is a metformin, amelynek dózisát a vesefunkcióhoz kell igazítani. Primer kettős kombinációs kezelésnek is helye van, ha az aktuális HbA1c-érték a beteg számára kijelölt célt 1,5%-kal meghaladja. Ha a metformin-monoterápia nem biztosít megfelelő glykaemiás kontrollt, a terápiában tovább kell építkezni. Ilyenkor fontos mérlegelési szempont, hogy a betegnek van-e kardiovaszkuláris (CV) betegsége vagy sem. Ha ateroszklerotikus eredetű CV betegség ismert, akkor elsősorban GLP-1-receptoragonista készítményt célszerű választani (de érdemes gondolni SGLT-2-gátlóra is). Ha a CV betegséget a szívelégtelenség dominálja, akkor elsősorban SGLT-2-gátló készítményt érdemes választani (de szóba jöhet GLP-1-receptoragonista is). Az adott hatástani csoporton belül előnyben részesülnek azok a készítmények, amelyeknek CV előnyét megfelelő vizsgálatokkal dokumentálták. Ha CV betegség nem ismert, akkor négy hatástani csoportból (GLP-1-receptoragonista, SGLT-2-gátló, DPP-4-gátló, tiazolidindion) lehet választani, mérlegelve a beteg egyéni tulajdonságait és a választandó készítmény sajátosságait. Ha injektábilis készítmény jön szóba, akkor elsősorban GLP-1-receptoragonistára, s nem inzulinra, kell gondolni. A továbblépés terén a GLP-1-receptoragonista + bázisinzulin-analóg fix vagy szabad kombinációja lehet jó választás (szükség esetén SGLT-2-gátlóval kiegészítve a terápiát). Ha financiális gondok vannak, akkor a szulfanilureák továbbra is rendelhetők. Jelentős hangsúlyt kaptak a bariátriai (metabolikus) sebészettel kapcsolatos ajánlások is.

  Érdeklődéssel várjuk az ADA-EASD szakmai állásfoglalás végleges változatát, amely nyilvánvalóan számunkra is sok követni való ajánlást fog részletezni.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Dr. Hidvégi Tibor PhD, Prof. Dr. Jermendy György

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
A 77 Elektronika Kft. és a MDT Ifjúsági Pályázata külföldi kongresszusi részvétel támogatására

Az Ifjúsági Pályázat célja a klinikai diabetológia területén tevékenykedő 40 év alatti orvosok szakmai továbbképzésének elősegítése. A pályázat meghirdetését a 77 Elektronika Kft. által a Magyar Diabetes Társaság számára orvos-szakmai továbbképzésre biztosított korlátozásmentesen felhasználható 6 millió forint összegű támogatási keret teszi lehetővé.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények