Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Tudományos újdonságok
 • CONCLUDE
  2020.03.01. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. dr. Jermendy György | Hírkategória: Tudományos újdonságok

  Az EASD (Európai Diabetes Társaság – European Association for the Study of Diabetes) 55. kongresszusán, Barcelonában, 2019. szeptember 19-én nagy érdeklődés közepette, a plenáris teremben ismertették a CONCLUDE (Trial Comparing the Efficacy and Safety of Insulin Degludec and Insulin Glargine 300 Units/ml in Subjects with Type 2 Diabetes Mellitus Inadequately Treated with Basal Insulin and Oral Antidiabetic Drugs) vizsgálat eredményeit. Az eredményeket tartalmazó közlemény a Diabetologia hasábjain 2020. január 27-én jelent meg.

   

  A CONCLUDE vizsgálatban a degludek inzulin (200 E/ml) és a glargin inzulin (300 E/ml) közvetlen összehasonlításával a hypoglykaemia-események alakulásáról gyűjtöttek adatokat korábban bázis-inzulinnal kezelt 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében.

  A nyílt, randomizált, a kezelési célérték elérésére törekvő (treat-to-target), nemzetközi vizsgálatban 18 évnél idősebb T2DM-betegek vettek részt, beválasztási kritérium volt a HbA1c ≤9,5% és a BMI ≤45 kg/m2 értéke. A betegek korábban bázisinzulin-kezelésben részesültek (±orális szerek, kivéve inzulinszekretagog készítmények), s esetükeben a hypoglykaemia-kockázat (előre rögzített kritériumok alapján megítélve) fokozott volt. Mindkét inzulin dózisát az éhomi vércukor 4,0-5,0 mmol/l érték elérése érdekében, azonos módon titrálták. A vizsgálat végpontjait a 88 hétig tartó vizsgálati periódus 36 hét tartamú fenntartási időszaka alatt értékelték. Végpontként hypoglykaemia-események szerepeltek: 1) összes, tüneteket okozó (súlyos [elhárításhoz külső segítséget igénylő] vagy tünetek alatt vércukorméréssel megerősített [<3,1 mmol/l]) hypoglykaemia előfordulása – ez volt a vizsgálat elsődleges végpontja; 2) éjszakai (00:01 és 05:59 óra között fellépő) súlyos vagy tünetek alatt vércukorméréssel megerősített (<3,1 mmol/l) hypoglykaemia; 3) súlyos hypoglykaemia – az utóbbi két hypoglykaemia-esemény másodlagos végpontként szerepelt.

  A vizsgálatban 1609 beteg vett részt, 805 beteg szerepelt a degludek inzulin (200 E/ml) ágon, 804 beteg pedig a glargin inzulin (300 E/ml) ágon. A két vizsgálati csoport a kiindulási helyzetben rögzített fontosabb klinikai és laboratóriumi adatokat tekintve egymástól érdemben nem különbözött.  Az elsődleges végpont alakulását tekintve a két vizsgálati csoport között statisztikailag értékelhető különbség nem volt (összes, tüneteket okozó hypoglykaemia előfordulása degludek inzulin 200 E/ml vs. glargin inzulin 300 E/ml kezelési ágon: RR 0,88 [95% CI 0,73-1,06]). Miután az elsődleges végpontban értékelhető statisztikai különbség nem mutatkozott, a további statisztikai értékelés során nyert eredmények csak feltáró jellegű adatoknak minősíthetők. A másodlagos végpontok ilyen természetű analízisének eredménye szerint a degludek inzulin (200 E/ml) vs. glargin inzulin (300 E/ml) kezelési ágon az éjszakai súlyos vagy tünetek alatt vércukorméréssel megerősített hypoglykaemia előfordulása csökkent (RR: 0,63 [95% CI: 0,48-0,84]), hasonlóan a súlyos hypoglykaemia előfordulásához (RR: 0,20 [95% CI 0,07-0,57]).  

  A CONCLUDE eredményei bővítik ismereteinket a második generációs bázisinzulin-analógok tulajdonságairól. A Diabetologia hasábjain Del Prato professzor külön kommentárban részletesen kifejti a klinikusok gondolatait a CONCLUDE eredményeiről.

   

  Az MDT web-szerkesztősége nevében
  Prof. Dr. Jermendy György

   

  Philis-Tsimikas A, Klonoff DC, Khunti K, Bajaj HS, Leiter LA, Hansen MV, Troelsen LN, Ladelund S, Heller S, Pieber TR; CONCLUDE Study Group: Risk of hypoglycaemia with insulin degludec versus insulin glargine U300 in insulin-treated patients with type 2 diabetes: the randomised, head-to-head CONCLUDE trial. Diabetologia 2020 Jan 27. doi: 10.1007/s00125-019-05080-9. [Epub ahead of print]

  Del Prato S: How conclusive is the CONCLUDE trial? Diabetologia 2020 Jan 16. doi: 10.1007/s00125-020-05086-8. [Epub ahead of print]

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények