Magyar Diabetes Társaság On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

MDT Geriátriai Szekció

A vezetőség:

Dr. Domboróczki Zsolt

Dr. Molnár Gergő

Dr. Bujtor Zoltán

A Geriátriai Munkacsoport újévi jókívánsága

Aliam aetatem alia decent (Más-más életkorhoz más-más tett illik)
Plautus

Kedves Kollégák!
A Magyar Diabétesz Társaság Geriátriai Munkacsoportja minden tagjának és a csoport nevében minden cukorbeteg gondozásban dolgozónak a fenti mottóval kívánunk eredményekben gazdag, sikeres újévet! Meggyőződésünk, hogy 2023. és az azt követő évek is a geriátriai szemlélet erősödését hozzák magukkal. A bővülő és egyre változatosabb idős populáció megkülönböztetett figyelmet érdemel és profitálhat a diabetológiai diagnosztika és terápia folyamatos fejlődéséből. A betegség lefolyást módosító szerek az öregedés folyamatát is kedvezően befolyásolhatják, amennyiben kellő időben és körben élünk velük. Minden érdeklődő fiatal és régóta fiatal tagtársat szeretnénk a munkacsoportba invitálni, aki szimpatizál e gondolatokkal, érdeklődik a geriátria iránt, illetve véleményével, aktivitásával erősíteni szeretné a diabetológia idősgyógyászati vonalát.
Köszönet a 2022-ben végzett munkáért, jó egészséget a folytatáshoz!

Dr. Domboróczki Zsolt
Dr. Molnár Gergő Attila
Dr. Bujtor Zoltán

2021. szeptember 4-én a Magyar Diabetes Társaság XXIX. Kongresszusának keretei között megalakult, befogadásra került a Geriátriai Munkacsoport.

Célunk az időskorú cukorbetegek minőségi ellátásának biztosítása, fejlesztése, a diagnosztika és terápia modern eszközeinek felhasználása, egyszerre hatékony és biztonságos kezelés a páciens jó életminősége és funkcionális állapotának javítása érdekében.


Az idős cukorbetegek népes, dinamikusan bővülő populációt alkotnak. Ellátásuk komoly kihívás az alapellátásban és szakellátásban dolgozók számára egyaránt. Mentális, szomatikus és szociális jellemzőikben is kifejezetten heterogén csoport, a jó biológiai állapotú, önellátó pácienstől a multimorbid, hanyatló, állandó segítséget igénylő idős betegekig. A kezelés során a funkcionális státusz alapján, egyénileg meghatározott terápiás célokra és eszközökre van szükség.

Az idős társadalom súlyát tekintve és szakmai szempontok szerint is kiemelt figyelmet érdemel minden szakterületen belül, saját irányelvekkel, módszertani ajánlásokkal. A Nemzetközi Diabetes Szövetség, az Európai és Amerikai Diabetes Társaság égisze alatt is működik geriátriai munkacsoport, melyek létrehozták saját szakmai állásfoglalásaikat az időskori cukorbetegség kezelésével, gondozásával kapcsolatban

  • A munkacsoport archív dokumentumai

    Jelenleg nem található archív dokumentum.