Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

online konzultáció

Online konzultáció háziorvosoknak

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel az MDT és annak Családorvosi Munkacsoportja online diabetológiai konzultáció lehetőségével szeretné segíteni az alapellátásban dolgozó kollégák munkáját.
www.diabet.hu/konzultacio

COVID-19

COVID-19


Szakmai információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egy helyen:

www.diabet.hu/covid19

MDT 2020

Magyar Diabetes Társaság XXVIII. Kongresszusa

ÚJ időpont! 2020. december 3-6., Budapest Kongresszusi Központ

További részletek hamarosan!
www.diabet.hu/mdt2020

eDDCT

IX. Észak Dunántúli Diabetes Centrum Találkozó

2020. szeptember 4-5.
Dunakiliti, Diamant Hotel

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/eddct2020

Elérhető az ELŐZETES PROGRAM!

CSOM

MDT Családorvosi munkacsoport XV. Tudományos Ülése

2020. szeptember 12. 10:00-16:00
SE, I. Belgyógyászati Klinika tanterme

Jelentkezzen online a rendezvényre:
www.diabet.hu/haziorvos

Fizesse be tagdíját!

Ellenőrizze tagdíj egyenlegét!

A tagdíjbefizetés honlapunkon keresztül, elektronikus módon történik.

Rendezheti egyenlegét online bankkártyás fizetéssel vagy banki átutalással.

MDT APP

Diabetológus APP

A Magyar Diabetes Társaság hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Töltse le MOST, hogy elsőként értesüljön friss híreinkről!

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

 

A HbA1c-értékről

Mi a HbA1c?

A hemoglobin a vörösvértestben található, fontos szerepe van az oxigén szállításában. Amikor vércukorszintje magasabb, több glukóz kötődik a hemoglobin molekulához, így laboratóriumi méréssel lehetővé válik a glukózzal összekapcsolódott hemoglobin meghatározása. Minél magasabb a vércukorszintje, annál nagyobb a glukózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyisége.

A HbA1c mérése

A HbA1c teszt egyszerű vérvizsgálat, amely a glukózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyiségét méri. Ha a mért érték magasabb a normálisnál azt jelenti, hogy vércukorszintje az adott hemoglobin molekula élettartama során magasabb volt a kelleténél. Mivel a vörösvérsejtek általában 90 napig élnek mielőtt újakkal helyettesítődnének, ez a vizsgálat megmutatja, hogy az elmúlt 3 hónapban mekkora volt az átlagos vércukorszintje.

Jelenleg a HbA1c-vizsgálat az egyik legjobb módja annak, hogy ellenőrizzék, megfelelően kézben volt-e tartva a vércukorszintje az elmúlt időszakban.

A vizsgálat jellemzői:

  • A glukózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyiségét fejezi ki százalékos arányban.
  • Tiszta képet ad arról, hogy cukorbetegsége megfelelően volt-e kezelve, mivel a vizsgálat az „átlagos” vércukorszintre utal 3 hónapos időszakra visszamenően.
  • Kezeléstől függően 3-6 havonta javasolt a HbA1c-tesztet elvégeztetni.

A HbA1c célértékek

Ha valaki nem cukorbeteg, akkor a HbA1c normális tartománya körülbelül 3,5–5,5 %. Cukorbetegség esetén az a cél, hogy a HbA1c értéke 6,5‑7,0% között legyen. A gondozását végző személyzet az Ön igényei alapján határozza meg a megfelelő célértéket. Írja ezt be az alábbi üresen hagyott helyre! Ez segít, hogy erre az értékre összpontosítva elérje a célját.

A HbA1c értékemet ________ havonta fogják ellenőrizni.
Utolsó HbA1c értékem ________ % volt.
A HbA1c célértékem ________ %.

A HbA1c és a vércukorértékek összehasonlítása

Fontos, hogy megértse, a HbA1c nem egyezik meg azzal a vércukorszinttel, amelyet otthon ellenőriz! Az alábbi táblázat azokat az átlagos önellenőrzéssel mért vércukorértékeket mutatja, amelyek megfelelnek a HbA1c-vizsgálat eredményeinek. Ha a HbA1c értéke 7%, azt jelenti, hogy vércukorszintjének átlaga 8,2 mmol/l volt az elmúlt 2–3 hónapban. Igyekezzék, hogy vércukorszintje a lehető legközelebb legyen a célértékhez a gondozás során!


HbA1c érték
%
Átlagos vércukorszint
mmol/l
14,021,1
13,019,3
12,017,4
11,015,6
10,013,7
9,011,9
8,010,0
7,08,2
6,06,3
5,04,7
4,02,6

A vércukorszint ellenőrzésének szerepe

Ha saját maga méri vércukorszintjét, akkor a mérés azt mutatja meg, hogy az ellenőrzés pillanatában mi a vér aktuális cukorszintje. Naponta ellenőrizheti, hogy az étkezések, a fizikai aktivitás és a cukorbetegségre szedett gyógyszerei miként befolyásolják vércukorszintjét.

A HbA1c-teszt megmutatja Önnek és a gondozását végző egészségügyi személyzetnek, hogy cukorbetegsége mennyire van jól kézben tartva egy adott időszak alatt.

A különbség a fényképkészítéshez is hasonlítható. Az otthonában végzett vércukormérés olyan, mintha pillanatfelvételt készítene vércukorszintjéről, mert vércukorértékét egy adott pillanatban méri meg. Nem mutatja, milyen volt a vércukorszintje fél órával azelőtt, illetve milyen lesz fél óra múlva. A HbA1c-teszt pedig olyan, mintha videófelvételt készítene a vércukorszintjéről, mivel ez a vércukorszintjét 2-3 hónapos időszakra visszamenően mutatja, így általános képet ad a közelmúlt eseményeiről.

Ennek megfelelően, ha a vércukorszintje sokszor volt alacsony az elmúlt 2-3 hónapban, akkor a HbA1c értéke is alacsonyabb lesz, még akkor is, ha időnként magasabb vércukorértékek is előfordultak. Ha a HbA1c értéke alacsonyabb, mint gondolta volna, gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét.

Az éhomi, étkezés utáni vércukorértékek mérése és a HbA1c mérése együtt azt mutatja, hogy jó-e a szénhidrát-háztartása. Ön és a gondozó egészségügyi személyzet eldöntheti, hogy szükséges-e megváltoztatni kezelését.

Milyen kérdéseket tehet fel orvosának?

Olykor nehéz értelmezni a HbA1c leletet. Ne habozzon, kérdezze meg orvosát vagy az egészségügyi személyzetet az eredményekről vagy bármi másról, amit nem ért teljesen! Az alábbiakhoz hasonló kérdéseket tehet fel:

  • Gyakrabban kell HbA1c vizsgálatot végeztetni nálam, ha szívbeteg vagyok?
  • Lehetséges-e, hogy hathavonta vizsgáljanak?
  • Miért térnek el a HbA1c eredményeim a vércukormérővel mért eredményektől?
  • Lehet normális a HbA1c értékem akkor is, ha az elmúlt néhány hónapban magas vércukorértékeket mértem?
  • Otthoni vércukormérési eredményeim az elmúlt két-három hónapra vonatkozólag nem tűnnek összeegyeztethetőnek a HbA1c vizsgálat eredményeivel. Lehet, hogy elromlott a vércukormérőm?
  • Kérem ellenőrizzék, helyesen használom-e a vércukormérőmet!

Ha Ön cukorbeteg, akkor a HbA1c vizsgálat eredményének ismerete lehetővé teszi, hogy aktív szerepet vállaljon cukorbetegsége kezelésében. Ha a HbA1c értéke magas (magasabb, mint 8% vagy mint az Önnek beállított céltartomány), azt jelzi, hogy meg kell változtatni a kezelést. Ha a HbA1c értéke kevesebb, mint 7%, illetve a céltartományon belül van, megnyugtató, hogy szénhidrát-háztartása egyensúlyban van.


* Irodalom: A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2011.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138
Az MDT pályázata a NEURODIAB 2020. évi kongresszusán történő részvétel támogatására

Az MDT a Sanofi-Aventis Zrt. Platinafokozatú támogatásának köszönhetően pályázatot ír ki a NEURODIAB (Neuropathy Study Group of the EASD) 2020. szeptember 18-20. között Budapesten megrendezendő kongresszusán történő részvétel támogatására. A támogatás a regisztrációs- és szállásköltséget, budapesti lakosok esetében a regisztrációs költséget foglalja magában.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim pályázata az MDT Regionális Kongresszusán, ill. Családorvosi, Edukációs, Digitális és Genetikai Munkacsoportjainak továbbképző rendezvényén (Győr, 2020. október 15-17.) történő részvétel támogatására

Pályázni lehet a kongresszusi költség egészére (regisztráció, szállás), vagy pedig résztámogatásra. Kérjük egyértelműen jelezni, hogy a pályázó teljes- vagy résztámogatásra pályázik.

Az MDT és az Boehringer Ingelheim tudományos pályázata

Pályázni lehet a klinikai diabetológia témaköréből írt, a Diabetologia Hungarica formai kritériumainak megfelelő kézirattal, vagy pedig előadáskivonattal.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább