Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

GDPR

Fontos felhívás felhasználóink számára!

Az EU Egységes Adatvédelmi Szabályozást vezetett be 2018.05.26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! Amennyiben nem hagyja jóvá adatainak kezelését, a későbbiekben nem kaphat hírlevelet.

BP Szimp

XX. Jubileumi Budapest Diabetes Szimpózium

2019. február 23.

Elérhető a program!
A rendezvény akkreditált, a részvétel az orvos-továbbképzés keretén belül 8 kreditpont értékű.

CSOM

MDT Családorvosi Munka-csoport XIII. Tudományos Ülése

2019. március 2.
SE, I. Bel. Klinika tanterme


Jelentkezzen a rendezvényre a Munkacsoport oldalán:
www.diabet.hu/haziorvos

DDH2019

Dunántúli Diabetes Hétvége

2019. március 7-9., Club Tihany

Jelentkezzen online a rendezvényre!

Jelentkezési határidő: február 7.

www.diabet.hu/ddh2019

MDT2019

Magyar Diabetes Társaság XXVII. Kongresszusa

2019. április 25-28.
Debrecen, Kölcsey Központ

Absztrakt beadási határidő: január 31.

www.diabet.hu/mdt2019

TDT2019

Tavaszi Diabetes Továbbképzés

2019. május 31. - június 1.
Hotel Eger & Park

Korai regisztráció határideje: 2019. március 31.

MDT APP

MDT app


Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az MDT hivatalos mobil applikációja "Diabetológus" néven már letölthető a vezető okostelefon platformokra!

Támogatók

Határozat az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója címek feltételeiről

Az MDT Arany-, Gyémánt-, és Platinafokozatú támogatója elfogadja és támogatja az MDT céljait és missziós nyilatkozatát.

diabet partneri hirek

Tények az inzulinról

Mi az inzulin?

Az inzulin egy hormon, mely segít a vércukor szabályozásában. Ha Ön cukorbeteg, akkor ez a szabályozás nem tökéletes, és emiatt a vérében magas szintre emelkedik a cukor (glukóz) szintje. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, amely a gyomor mögött található. Az élettani folyamat az alábbiak szerint zajlik:

 1. Étkezés után a szénhidrát-tartalmú ételek cukorrá (glukózzá) bontódnak, majd a cukor étkezés után bekerül a véráramba. A cukor a szervezet sejtjeinek elsődleges energiaforrása, az agytól az izomszövetig.
 2. Amikor a szervezet érzékeli az étkezés utáni magasabb cukorszintet, jelet küld a hasnyálmirigynek.
 3. A hasnyálmirigy inzulint bocsát a vérbe.
 4. Az inzulin egyfajta kulcsként működik: kinyitja a sejthártyát, a cukor a véráramból a sejtbe kerül, és így a sejt energiatermelésre tudja használni.
 5. Ahogy a cukor bekerül a sejtekbe, a vérben a cukor szintje normális értékre csökken.
 6. A hasnyálmirigy jelzést kap, hogy csökkentse az inzulin kibocsátását a következő étkezésig. Szükség esetén a folyamat megismétlődik.

Hogyan hat az inzulin?Hogyan történik az inzulin termelése szervezetünkben?

A hasnyálmirigy különböző mennyiségben állít elő inzulint a különféle időpontokban. Étkezések között és éjjel kisebb, állandó mennyiségben. Ezt nevezik „alap” (bazális) vagy „háttér” inzulintermelésnek. Étkezéskor a szervezet nagy mennyiségű inzulint szabadít fel, ráadásul gyorsan. Ez a „bolus” vagy „étkezési” inzulin. A háttér- és az étkezési inzulintermelés révén a vércukorszint egész nap normális értéket mutat.

Inzulin-rezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség

Ha a szervezet nem tudja szabályozni a vércukor szintjét, felesleges cukor halmozódik fel a vérben, és részben a vizelettel távozik. Ezt az állapotot cukorbetegségnek nevezik. 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet még termelhet elegendő inzulint, de képtelen a termelt inzulint jól felhasználni. Ezt nevezik inzulin-rezisztenciának. Idővel a szervezet kevesebb inzulint termelhet. 2-es típusú cukorbetegsége kezeléseként orvosa felírhat tablettákat, amelyek a szervezete által termelt inzulinnal együtt hatnak. Ha a hasnyálmirigy végül már túl kevés inzulint termel, és nem elegendő hogy saját szükségleteit kielégítse, orvosa inzulinkezelést ajánlhat önmagában vagy tabletták szedése mellett. Ne feledje: a cukorbetegség kezelésének természetes velejárója, hogy előbb-utóbb szüksége lesz inzulinterápiára.

Az inzulinok fajtái

Sokféle inzulin áll rendelkezésünkre, melyek más és más sebességgel és különböző időtartamig hatnak, ezáltal is lehetővé téve, hogy vércukorszintje a
legjobb kontroll alatt álljon.


A manapság használatos inzulinok fő típusai: humán (az emberi szervezetben termelt inzulinnal megegyező) és analóg inzulinok (melyek a humán inzulin módosított formái).

Inzulinanalógok

 • A gyorshatású inzulinanalógok körülbelül 5-10 perc alatt kezdik csökkenteni a vércukorszintet, és az injekció után 2,5-3 órán át fejtik ki hatásukat. Ezeket közvetlenül étkezés előtt kell beadni.
 • A hosszú hatástartamú inzulinanalógok nagyon lassan kerülnek be a véráramba. 1-2 órán belül kezdenek hatni és hatásuk közel 24 órán keresztül tart.
 • Az inzulinanalógok a gyors- és hosszú hatástartamú készítmények keveréke formájában is elérhetők. A keverékek ugyanúgy hatnak, mintha külön adna „alap” és „bolus” inzulint, csak éppen nem kell két külön dózist kimérni. A gyors- és a hosszú hatástartamú készítmények keverékeit rendszerint étkezés előtt 15 percen belül alkalmazzák. A gyorshatású inzulinanalóg az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést befolyásolja, míg a hosszú hatástartamú összetevő az étkezések közötti időben fejti ki a hatását.

Humán inzulinok

 • A hagyományos inzulin, amely rövid hatástartamú, a beadás után 30-60 perccel kezdi csökkenteni a vércukorszintet, és a hatása 5-8 órán át tart. Ezt étkezés előtt 15-30 perccel kell beadni.
 • A közepes hatástartamú és a hosszú hatástartamú inzulinokat a vércukorszint étkezések közötti és éjszakai kontrollálására használják. 1-3 óra múlva kezdenek hatni, és hatásuk 18-24 órán át tart.
 • A rövid és közepes hatástartamú inzulinokból készített humán inzulin keverékek ugyanúgy hatnak, mint az inzulinanalógok keverékei. A rövid- és hosszabb hatástartamú inzulinok keverékét rendszerint étkezés előtt 15-30 perccel kell beadni.

Inzulinadagoló eszközök

Attól függően, hogy Önnek milyen típusú inzulinra van szüksége, az inzulin az alábbi eszközökkel adható:

 • Inzulinbeadó toll (pen) tűvel, amely kiürülés esetén cserélhető patronokkal működik.
 • Egyszer használható inzulinbeadó toll, gyárilag töltött patronnal, kiürülés után nem lehet újra használni
 • Inzulinpumpa.
 • Fecskendő tűvel, ez esetben az inzulint ampullából kell kiszívni a beadás előtt (használatuk az utóbbi időben háttérbe szorult).

Az inzulintollak használata kényelmes és népszerű, mert diszkrétebbek és könnyebben hordozhatók, mint a fecskendők és az ampullák. Az inzulinpumpa az alap- és az étkezéskori inzulin adagolására is alkalmazható. Ilyenkor az inzulin a has bőre alá helyezett vékony műanyag csövön keresztül jut a szervezetbe. A cső néhány napon át bent hagyható, azután ki kell cserélni.

A helyes inzulinkezelési terv kiválasztása

Az inzulinkezelés nem mindenkinél egyforma, és az egyes cukorbetegeknek más- és másféle inzulinkombinációkra van szükségük. Az Önnek megfelelő inzulinkezelési terv illeszkedni fog az életmódjához. Életvitelének részletei alapján egyes inzulinfajták jobb választásnak bizonyulhatnak másoknál. A megfelelő inzulinkezelési terv illeszkedni fog szervezete szükségleteihez is. Valamennyi inzulinra mindig szüksége lesz: ha táplálkozik többre; ha fizikai aktivitást végez, kevesebbre. Az inzulinok kombinálására számtalan lehetőség adódik, így a terápia mindenképpen meg tud felelni az igényeinek. Ön és a gondozó egészségügyi személyzet együtt döntik el, melyik típusú inzulin milyen adagolási módja illeszkedik legjobban az életmódjához és vércukorértékeihez.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138
medcordis
Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább