Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

A diabétesz és a vese

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják szervezetből a salakanyagokat és alapvető jelentűségűek a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában. A vesékben hajszálerek millióin keresztül történik a szűrés. A cukor, a só és a fehérjék megfelelő módon maradnak vissza a keringésben. Az olyan melléktermékek, mint például a karbamid (a fehérjék végterméke) és a kreatinin (az izmok által termelt melléktermék) pedig a vizelet részeként távoznak a húgyhólyagon át.

Hogyan hat a cukorbetegség a vesékre?

A vesében a hajszálerek (kapillárisok) könnyen károsodnak. A magas vércukorszint károsító hatása következtében beszűkülhetnek, végül elzáródhatnak, sőt fel is hasadhatnak, s ekkor vér szivárog belőlük. Mindezen károsodások következtében salakanyagok maradhatnak vissza a szervezetben, ugyanakkor a tápanyagok némelyike kiürülhet. Ezt az állapotot nevezik diabéteszes nefropátiának vagyis cukorbetegséggel össszefüggő vesebetegségnek.


Tíz 2-es típusú cukorbeteg közül legalább kettőnél alakul ki vesebetegség. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha a cukorbetegség hosszú ideje áll fenn, ha a vércukorszint nem megfelelő, ha magasvérnyomás-betegség is fennáll, ha a testvér is cukorbeteg, illetve ha valamelyik szülő ugyancsak diabéteszes nefropátiában szenvedett. Fontos, hogy a vesebetegséget idejében felismerjék, mert akkor van esély a további vesekárosodás megelőzésére.

A vesebetegség tünetei

A vesebetegség eleinte nagyon kevés tünetet mutat. Általában csak akkor jelentkeznek, ha a károsodás következtében a melléktermékek már felhalmozódtak a vérben.


A vesebetegség korai tünetei lehetnek:

 • Gyakori vizelés.
 • Kevesebb diabétesz-gyógyszerre van szüksége.
 • Véres vizelet.

A vesebetegség késői tünetei lehetnek:

 • Szem körüli puffadtság, különösen reggel
 • A test általános puffadtsága, vizesedése.
 • Súlygyarapodás vízvisszatartás miatt
 • Légszomj.
 • Magas vérnyomás.
 • Fehérje a vizeletben.
 • Fáradékonyság.

A vesék vizsgálata a cukorbetegség kezelésének rutinszerű része kell legyen. Ha rendszeresen végzik, időben felismerhetőek a vesebetegség korai jelei.

A vesebetegség megelőzése

Nem minden cukorbetegben alakul ki a vesék károsodása. Az alábbi tanácsok követésével megóvhatja veséit és csökkentheti a vesebetegség kockázatát:

 • Törekedjen a vércukorszint minél jobb beállítására!
 • Vérnyomását rendszeresen ellenőrizze!
 • Évente legalább egyszer történjen vesefunkcis- és vizeletvizsgálat (pl. mikroalbuminuria/fehérjeürítés meghatározása)!
 • Korlátozza a sóbevitelt!
 • Rendszeresen mozogjon!
 • Szokjon le a dohányzásról!
 • Mindig menjen el a megbeszélt cukorbetegrendelésre!

A vesebetegség kezelése

A vesebetegség kezelésének számos hatékony módja van, különösen akkor, ha korai stádiumban észlelik.


Szigorúbb vércukor-beállítás: szükség lehet gyógyszereinek megváltoztatására, illetve gyakoribb vércukormérésre, hogy vércukorszintje a céltartományába kerülhessen.


Szigorúbb vérnyomáskontroll: Orvosa vérnyomáscsökkentő gyógyszert írhat fel a vérnyomás normalizálására. A gyógyszereket abban az esetben is szedni kell, ha a vérnyomása normális. Ezzel a vesebetegség rosszabbodásának esélye is csökken.


Kerülje a jelentős fehérjebevitelt! Dietetikusa és orvosa alacsony fehérjetartalmú étrendet javasolhat, mert a sok fehérje fogyasztása fokozhatja a veséket károsító hatást. A túlságosan alacsony fehérjetartalmú diéta azonban más egészségi problémákat okozhat, ezért mindenképpen egyeztessen az Önt ellátó egészségügyi személyzettel!


Dialízis: Ha a vesék 15%-os vagy annál kisebb hatékonysággal működnek illetve működésük teljesen leáll, vesepótló kezelésre van szükség. A vesepótló kezelésnek három fő típusa van:


 1. Művesekezelés (hemodialízis - HD)
 2. A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának olyan módja, mely során a vért testen kívül vezetve tisztítjuk meg a salakanyagtól és a felhalmozódott folyadéktól. A beteg állapotától, illetve a maradék veseműködés mértékétől függően heti 3 alkalommal, alkalmanként minimum 4 órán át tart a kezelés, melyet dializis centrumokban végeznek.

 3. Peritoneális dialízis (Hasi dialízis - PD)
 4. A hemodialízissel ellentétben a peritonealis dialízis során a méregtelenítés a testen belül történik a hasüregbe juttatott speciális, steril dializáló oldat cseréjének segitségével. A peritoneális dializis leggyakoribb formája a CAPD (folyamatos
  ambuláns peritoneális dializis), melyet a beteg otthonában végez saját magának, általában
  napi 4 alkalommal. A peritoneális dialízis másik formája az APD (automata peritoneális dialízis). Ilyenkor az oldatcseréket egy automata gép végzi az éjszakai órákban, amíg a beteg alszik. Azt, hogy a két PD közül melyik a beteg számára a legelőnyösebb, a kezelőorvos határozza meg szakmai szempontok szerint.

 5. Vese-transzplantáció:
 6. A veseátültetés a veseelégtelenségben szenvedők közül csak kevés, de növekvő számú ember számára lehetséges. Az új vesének szöveti- és vércsoport-egyezőséget kell mutatnia a befogadó szervezettel, mert így csökkenthető a kilökődés veszélye. Habár a transzplantáció javítja az életminőséget, a sikeres beavatkozást követően folyamatos, a beültetett vese kilökődését megakadályozó gyógyszeres kezelésre, orvosi ellenőrzésre van szükség.Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Neuwirth Gyula

A kiadványt átdolgozta: Dr. Petró Gizella

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább