Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek


A 25000 évvel ezelőtt, tektonikai süllyedéssel keletkezett Balatonba nyúlik bele a Tihanyi félsziget, mely két medencére osztja a tavat. Vulkanikus erők alakították a tájat, melynek eredménye két kalderra és a vulkanikus utótevékenység folytán kialakult gejzírkúpok. Ezen gejzírkúpok egyik legszebbike az Aranyház, melynek szikláit aranysárga zuzmó borítja. A krátermaradványokban kialakult két, a Balaton vízszintjénél magasabban álló lefolyástalan tó. A Belső tó a horgászok birodalma, a Külső tó a vízimadarak kedvelt élőhelye.

A félsziget már az őskorban lakott terület volt, a rómaiak víziátkelőhelyként használták. A középkorban történt a mai Tihany település ősének a megalapítása, amikor 1055- ben I. András király itt építette meg a királyi család temetkezőhelyét és föléje monostort, amelybe bencés szerzeteseket telepített. A latin nyelvű alapítólevél a birtokhatárok leírásakor számos magyar szót és kifejezést tartalmaz, ezért ez a magyar nyelv egyik legbecsesebb emléke. A 16- 17. századi török háborúk idején várrá alakított monostor elpusztult, de a 18. században barokk stílusban újjáépült, azóta a félsziget keleti ormán, a Balaton felett, Tihany ősi jelképe. Néhány éve ismét a bencés szerzetesek a barokk apátság tulajdonosai és a Bencés Apátsági Múzeum fenntartói.


Az egész Tihanyi-félsziget természetvédelmi terület. A félsziget délnyugati oldalánál lévő Bozsai-öböl a part eredeti, természetes állapotát őrzi háborítatlan nádasaival. A Belső- és a Külső-tó vulkáni kráter helyén keletkezett. A félsziget legmagasabb pontja a Csúcs-hegy, amely a bazalttufából feltörő gejzír maradványa. A Belső-tótól délre található mezőn az egykori gejzírműködés megkövesedett maradványai láthatók, ezek közül a legnagyobb az Aranyház.
A Lóczy-tanösvény körbevisz a félszigeten, kiindulópontja a Sajkod melletti apáti templomromnál van, vége pedig a hajóállomásnál: kellemes, jelzett sétaút, amely elvezeti a turistát a felsorolt látnivalókhoz.
Több éves előkészítés, számtalan nemzetközi értékelés, minősítés után a természeti értékek védelmének elismeréseként, hazánkban harmadikként a Tihanyi-félsziget is elnyerte az Európa Diplomát.


Apátsági templom és rendház
Tihany legismertebb látnivalója az apátsági templom és rendház. Az altemplom (1055-ből) teljes épségében megmaradt háromhajós román stílusú csarnokkripta, az egyetlen, Árpád-kori, épségben fennmaradt királyi temetkezőhely. Itt nyugszik az 1060-ban elhunyt I. András király.
A ma látható barokk templomot és kolostort 1719 és 1760 között építették, különösen szép a templom gazdag barokk berendezése. A rendházban működik a Tihanyi Bencés Apátság Galériája, amely nyaranta országos rangú tárlatoknak ad helyet.Bencés Apátsági Múzeum
A múzeum a templommal egyidőben épült rendházban kapott helyet. Az új kiállítóterem, melybe a templomon keresztül juthat a látogató, időszaki kiállításoknak ad helyet.
Kiállítások >>

Visszhang
A Kálvária mellett keletre fekszik. A legrégibb balatoni útikalauzban, 1848-ban azt írják, hogy a füredi vendégek Tihanyba kirándulnak visszhangot hallgatni, mert a templom fala a Visszhangdombon gyorsan elkiáltott 15 tagú mondást is tisztán elismétli. A jeles költők által is megénekelt tihanyi Echo az 1960-as évektől fokozatosan gyengült, de szélmentes, csendes időben, különösen este ma is hűségesen ismétli szavainkat.

Óvár
Az Óvár nevű hegy ovális alaprajzú földsánc-rendszere a bronzkor végén és a korai vaskorban épült, keleti oldalában (a puha bazalttufa sziklafalban) ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket a középkorban. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, viszonylag épségben megmaradt remetetelep.


Halomsírok
Az Óvár déli lejtőjén - az autóparkoló helyén és a környékén - a földvár fejedelmeinek sírjai fölé mészkőből és földből több méter magas halmot emeltek. A halomsírok egy részét az 1970-es évek elején feltárták, a hamvasztásos sírokban agyagedények cserepeit, bronz ékszermaradványokat és megszenesedett búzaszemeket találtak.

Kálvária
1926-tól kezdve néhány év alatt közadakozásból épült meg az ország legszebb XX. századi kálváriája. A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, sztéléit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták.

Népi építészet emlékei
A számos műemlék jellegű házból ma eredeti állapotban, berendezve látogatható a Pisky sétányon az ún. parasztgazda háza, és a hálászcéh háza, a Batthyány J. utca végén a fazekasház, a többi védett ház ma is lakott vagy egyéb turisztikai célokat szolgál.
Skanzen, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Pisky Sétány 12., Nyitvatartás: Április 20. - Június 30.: 10.00 - 18.00

További látnivalók

Babamúzeum
Magyar Királyok Történelmi Panoptikum
Eötvös Lóránd állandó emlékkiállítás
egykori apátsági majorság
egykori apátsági borospince, présház
egykori apátsági magtár (mai művelődési ház)
Nyársas hegy
Akasztó domb
Újlaki templomrom
Apáti templomrom


A műemlékekről és történelmi emlékhelyekről Tihany hivatalos web-oldalán a www.tihany.hu oldalon olvashat részletesebben.


Lovaglás
Vitorlázás
Csónakázás
Horgászat


Részletes információt ide kattintva olvashat >>