fővárosi Önkormányzat, Szent Imre Kórház–Rendelöintézet II. Belgyógyászat, Diabétesz Szakambulancia, Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ

A DIETETIKUS SZEREPE ÉS NEHÉZSÉGEI A GESTATIÓS DIABETESES ASSZONYOK GONDOZÁSÁBAN

Hortobágyi Jolán

 

   A ma általánosan elfogadott WHO-irányelvek alapján „a gestatiós diabetes a cukorbetegség olyan formája, amely az adott terhesség során kezdödött, vagy annak kapcsán fedezték fel”. Diabetes szakgondozónkban az utóbbi években nő a gestatiós diabeteses (GDM) betegek száma. Arányuk a magyar terhespopulációban 2–6% közötti. Pályázatunk célja e „speciális” beteganyag jellemzőinek áttekintése, a dietetikus szerepének, feladatainak és nehézségeinek elemzése a betegek edukációjában.

   A gyermeket váró anya először a diabetológus szakorvossal találkozik, aki a 75 g-os OGTT-t követően megállapítja a diabetes vagy a csökkent glukóztolerancia diagnózisának tényét. A beszélgetés nyílt, öszinte, az orvos és a terhes között jó kapcsolat alakulhat ki. A csökkent glukóztoleranciát terhességben gestatiós diabetesként kezeljük.

   A GDM-hez általában nem társulnak tünetek, ez zavaró a kismama számára, bonyolítja körülményeinek elmagyarázását.

   A GDM kezelés nélkül az anyára és a magzatra egyaránt veszélyt jelenthet. Az egészséges terhesség II–III. trimeszterében is fokozatosan romlik a glukóztolerancia, a terhességi hormonoknak és a nemkívánatos testtömeg-emelkedésnek köszönhetöen.

   A kezelés első feladata tehát a megfelelő diéta elöírása és megtanítása. Fontos, hogy harmonikus, jó kapcsolat alakuljon ki a dietetikus és a gyermekét váró anya között.

   A rendelő ajtaján belépő kismamán érezhető az aggodalom. Ez a lelki hozzáállás egyeseknél fokozott betegségtudatot vált ki, másoknál viszont a betegségtudat teljes hiánya mutatkozik. Néhányuk szeméböl tükrözödik a vád, mi tettük öt beteggé, hiszen nem is érzi magát rosszul. Ez a betegségfelfogás, a fegyelmezettség és a kooperációs készség – legalábbis részbeni – hiánya alapvető eltérést mutat az inzulin-dependens cukorbetegek terhesség alatti viselkedésétöl. Gestatiós diabetesben nem építhetünk a korábbi évek során alkalmazott edukáció eredményeire. Kiemelkedöen fontos tehát a mielőbbi találkozás, az első beszélgetés kapcsolatteremtő ereje.

   Az első találkozáskor a kismama megismeri a diéta szabályait (mit, mikor, miböl, mennyit ehet), az étrend tervezését.

   Megtanulja a szénhidrát mennyiségének grammra való kiszámítását. A diéta mennyiségi méréséhez levélmérleget (grammos mérleget) kell beszereznie.

   Meg kell gyözni öt a diéta helyességéröl, szükségességéröl, fontosságáról.

   Az étrendi kezelés célja az anya és a magzat számára szükséges tápanyagok biztosítása, normoglykaemia elérésével és megtartásával.

   Célunk az egyénre szabott, változatos diétával elérni, hogy sem az éhgyomri, sem az étkezést követő 1 órával mért vércukor, ne haladja meg a 7 mmol/l-t a hetenkénti kontroll során, illetve a testtömeg további növekedése a kívánatoshoz lehető legközelebbi maradjon.

   A diétás ajánlások azért nehezen elfogadhatók, mert túl szigorúak, betartásuk sem mindig könnyű a „vélt” szénhidrát- és fehérjeszegénység miatt. Azon terhes számára, aki már a terhesség I. trimeszterében jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, nem túl szimpatikus az energiaszegény diéta. Az ambulancián 1996. május 1-töl 1997. december 31-ig 49 terhes jelent meg diétás gondozáson.

1. Az első jelentkezés szakrendelönkben átlagosan a graviditás 31. hetében történt (szélsöértékek: 12–39).

2. Az átlagkor: 29 év (szélsöértékek: 21–44).

3. BMI a terhesség előtt: 23 kg/m2 (szélsöértékek: 15–35).

4. BMI a jelentkezés hetében: 26 kg/m2 (szélsöértékek: 18–37).

5. A BMI szülés körüli időszakban: 28 kg/m2 (szélsöértékek: 22–38). – 42 asszony szült mostanáig.

   Megfigyelhető, hogy a GDM-ben szenvedő terhes asszonyok általában az idősebb korosztályhoz tartoznak, test-tömeg indexük (BMI) is magasabb az ugyanolyan korú egészséges terhesek átlagánál. Az első trimeszter energiaigénye megegyezik a nemterhes állapottal. A második és harmadik trimeszterben a napi energiaszükséglet 250–300 kcal-val (1000–1200 kJ-lal) több a nem terhes állapothoz képest, vagyis a kalóriaszükséglet 22–35 kcal/kg (90–140 kJ/kg).

   A közhiedelemmel ellentétben (a terhes nönek kettő helyett kell enni) figyelnünk kell a bevitt kcal-mennyiségre is. A diéta napi öszes kcal-bevitelének elosztása gyakorlatunkban megfelel a szakirodalomban leírt elvekkel.

   Az ideális napi összkalória-bevitel: 50%-a CH, 20%-a fehérje, 30%-a zsír.

   Az 50%-os CH-bevitelt azonban csak úgy tudnánk biztosítani, ha a napi diétás rostbevitelt 30 grammra lehetne emelni a 10–15 g helyett. Folyamatosan igyekszünk meggyözni a betegeket az élelmirostban gazdag táplálkozás fontosságáról. Elötérbe került a komplex CH-ok ajánlása, pl. teljes kiörlésű liszt, barna kenyér, rozskenyér, étkezési zabkorpa, zöldség, zöldségtartalmú ételek és italok, gyümölcsök, gyümölcskészítmények hangsúlyozása. Utóbbiak mennyiségét szabályozni kell magas CH-tartalmuk miatt. Javasolt Canderel-aszpartam tartalmú édesítöszer használata.

   A 20%-os fehérjebevitel 2/3-a növényi, 1/3-a állati eredetű legyen (az állati eredetű fehérjék közül mindig a zsírszegényebbeket ajánljuk).

   A zsírbevitelt csak úgy tudjuk csökkenteni, ha a nyersanyagok zsírszegények és olyan ételkészítési eljárásokat választunk, melyek minél kevesebb zsiradék (olaj, margarin) hozzáadását igénylik. Célunk lenne a telített zsírsavak mennyiségét 10% alá csökkenteni, a bevitt zsírok 20%-a pedig álljon telítetlen zsírsavakból.

   A magyar étkezési kultúra és a rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó félkészés késztermékek szegényes választéka azonban nehezíti a fenti ideális energiabevitel elérését.

   Napi ajánlásunk 150 g CH és 1500 kcal ötszöri étkezés mellett, de elhízott GDM-es esetén sem javaslunk 150 g-nál kevesebb CH-taralmú étrendet, a következő elosztásban:

8.00     10.30             13.00             15.30             19.00

30 g    CH 20 g           CH 50 g          CH 20 g          CH 30 g CH

Reggeli: 30 g CH – 10 g gyors CH – 20 g lassú CH a vc. postprandialis emelkedése miatt

Tízórai: 20 g CH – 10 g gyors CH – 10 g lassú CH

Uzsonna: 20 g gyors CH

   A diétás kezelés mellett obes gondozottaink közül 18 fő fogyott átlagosan 2 kg-ot (szélsöérték: 1–6). Jó eredményekröl azoknál az asszonyoknál tudunk beszámolni, akik már hosszabb ideje jártak szakrendelönkbe, vagyis a terhesség korai szakaszában jutottak el az ambulanciára. Volt idő a megfelelő, bizalomra épülö beteg–dietetikus kapcsolat kialakulására. Bizonyságot nyert, hogy diétával az anya súlygyarapodását optimalizálhatjuk. Ambulanciánkon a kismamák hetente ugyanazon a napon jelennek meg ellenőrzés céljából:

a.) az ellenőrzés egyik része a laborvizsgálat, amely során figyeljük az éhomi vércukorértéket és a 30 g CH-t, max. 300 kcal-t tartalmazó reggeli elfogyasztása után 1 órával mért vércukorértéket.

b.) A két vérvétel időpontja között találkoznak a gondozottak a dietetikussal. A hetenkénti diétás kontrollra magukkal hozzák a diétás naplójukat, melyben részletesen feltüntetik mindennap a reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára elfogyasztott ételek mennyiségét (g vagy dkg-ban mérve) és szénhidráttartalmát (g), az utóbbit összegezve. Az obes betegek kcal-t is számolnak. A diétás napló vezetése segítséget ad a diéta szabályainak (akarva-akaratlanul) való elsajátításában.

   A dietetikus így tudja a hibákat korrigálni, segítséget, javaslatokat adni az étrend változatosabb, korszerübb, egészségesebb összeállítására. Korábban nem a vérvételek időpontjához kötöttük a diétás kontrollt, gyakran előfordult, hogy a kismamák nem jöttek el. ellenőrizhetetlen volt a diéta, hiszen nem vezették naplójukat. A labornapokhoz kötve az ellenőrzés szabályozott. A diétás napló vezetésével igazolva látjuk, hogy a diétát meg lehet tanulni (a gondozott terhesek közül csupán három esetben volt sikertelen e próbálkozásunk), a vércukorvizsgálatok eredménye alapján pedig azt, hogy a sikeres diéta mellett 49 gondozottunk közül csak 5 került inzulinkezelésre. Megítélésünk szerint a diéta szabályainak elsajátítására, gyakorlására minimum 4 alkalommal szükséges a diétás ellenőrzés. A diétás kontrollokon az átlagos megjelenési szám 4 (szélsöérték: 1–21). A kontrollokon való részvétel, valamint a diétás kezelés eredménye függ a betöltött terhesség hetétöl. Ha a mamát nem sikerült megnyerni, motiválni, kárba vész minden eröfeszítés, fáradtság. Egyúttal felhívjuk a terhes anyák figyelmét a testedzés fontosságára, ha belgyógyászati vagy szülészeti ellenjavallat nincs.

   A korábbi gondozásbavétel kulcsa a WHO ajánlásnak megfelelő szűrés a terhesség 24–28. hetében (a rizikócsoportokba tartozókon már korábban, normál eredmény esetén a terhesség későbbi szakaszában is szükséges a szűrés megismétlése). Eredményeinket összefoglalva úgy tűnik, hogy a GDM-ben szenvedő nök az idősebb korosztályból kerülnek ki, testtömegük már a terhességet megelőzően is magasabb a kívánatosnál. Késön jelentkeztek ambulanciánkon, így ez a testtömegfelesleg tovább nött. Relatíve rövid idő állt rendelkezésre a diétás étrend bevezetésére, alkalmazására és a jó kapcsolat kialakítására.

   A GDM-es betegek gondozásában nemcsak az a szép, hogy felelősséget vállalunk a mamáért és a magzatért, hanem az is, hogy ha kicsit is, de talán változtatni tudunk egy-egy család étkezési szokásain. Ha a gondozott édesanya elsajátítja az egészséges táplálkozás kívánalmait, várhatóan gyermeke táplálkozását is eszerint alakítja, és ezáltal remény van arra, hogy hosszú évek és sok kismama segítségével a helytelen néptáplálkozási szokásaink lassan megváltoznak. Hiszen az egészség megörzésének, a betegségek megelőzésének egyik alapfeltétele a korszerű, egészséges táplálkozás, amit már fiatal korban kellene elkezdeni.

 

Hortobágyi Jolán
fővárosi Önkormányzat, Szent Imre Kórház–Rendelöintézet
II. Belgyógyászat, Diabétesz Szakambulancia
Diabétesz Gondozási Nemzeti Központ