Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

DIABETOLOGIA HUNGARICA ON-LINE

  • HUN
  • ENG

A glukagonszerű-peptid-1-receptoragonisták anyagcsere-, ér- és vesehatása, a kénhidrogén lehetséges szerepe Metabolic, vascular and renal effect of glucagon-like peptide-1 receptor agonist; the possible role of hydrogen sulfide

Wittmann István dr.

Diabetologia Hungarica 2021. 3. szám

https://doi.org/10.24121/dh.2021.13

Randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a glukagonszerű-peptid-1-receptoragonisták (GLP-1-RA) hatékonyak cukorbetegségben. Javítják a szénhidrát-anyagcserét, csökkentik az érelmeszesedéses, kardiovaszkuláris és a diabeteses vesebetegség kockázatát. Munkacsoportunk korábbi munkáiból ismert, hogy a GLP-1-RA-k érhatását részben kénhidrogén jelátvitelük okozza. A kénhidrogén jelátvitel független a hipoxia és az oxidatív stressz hatásától, ezért ischaemiában és cukorbetegségben is működőképes marad. A kénhidrogén az érelmeszesedést és a diabeteses vesebetegséget, számos támadásponton hatva, javítja. Mindezek alapján feltételezhető, hogy a GLP-1-RA-k, részben a kénhidrogént növelő effektusuknak köszönhetően fejtik ki kedvező anyagcsere-, kardiovaszkuláris és vesehatásukat.
Randomized controlled clinical trials verified the beneficial effects of glucagon-like peptide-1 receptor agonists (GLP-1-RA) in diabetes mellitus. They improve carbohydrate metabolism, and decrease the risk of atherosclerotic cardiovascular and diabetic kidney disease. Previous results of our group showed that the vascular signalling pathway of GLP-1-RAs involves hydrogen sulphide (H2S), as well. H2S-pathway is resistant to hypoxia and oxidative stress that is why working also in ischaemia and in diabetes mellitus. H2S, having many targets, improves atherosclerosis and diabetic kidney disease. Summarizing, one can suppose that GLP-1-RA-s, using also H2S-pathway, have a beneficial effect on the metabolism, cardiovascular and kidney disease.
Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány

A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány, illetve különdíjak kerülnek kiosztásra.

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázata 45 év alatti diabetológusok nem diabetológiai kongresszusokon történő aktív részvételének támogatására

Az MDT és a Boehringer Ingelheim pályázatot hirdet 45 évnél fiatalabb MDT tagok nem diabetológiai (pl. kardiológiai, nephrológiai, háziorvosi stb.) kongresszusokon történő, de diabetológiával kapcsolatos aktív részvételének (előadás ill. poszter bemutatása, üléselnökség, kerekasztal-beszélgetés) támogatására.

Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább