Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Van mód a cukorbetegség terjedésének magyarországi visszaszorítására
  2009.11.12. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános
  Changing Diabetes Fórum2009. november 14-e a Diabétesz Világnapja. A Changing Diabetes Fórum most megjelentetett ajánlásai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy érezhető változás történjen a magyarországi cukorbeteg-ellátás, szűrés és megelőzés területén.

  2003-ban egy nemzetközi kezdeményezés indult útjára az Egyesült Államokból „Changing Diabetes” jelszóval, azzal a céllal, hogy segítsen a cukorbetegség fontosságának felismerésében, a kedvezőtlen folyamatok visszafordításában, és hozzájáruljon a gondozás minőségének javításához. A kezdeményezést a dán Novo Nordisk karolta fel.

  A program keretében, 2008 novemberében kiadott Changing Diabetes Briefing Book érdemben hozzájárult ahhoz, hogy a hazai adatok összegyűjtésével szélesebb körben is ismertté váljanak a különböző erőfeszítések és megközelítések hatásai, ezzel is segítve a korai felismerést és a hatékony kezelést, csökkentve a cukorbetegséggel járó szövődmények kialakulását és a korai elhalálozást.

  A cukorbetegség növekvő problémája a magyarországi statisztikákban is megmutatkozik:  a cukorbetegség jelenlegi előfordulása 7.6% és minden ismert cukorbetegre legalább még egy már létező, de még felismeretlen beteget számolhatunk.  A gyógyszeres terápiát kapó cukorbetegek kezelése – beleértve a nem közvetlenül a diabetes kezelésére használt gyógyszereket is - eléri az OEP természetbeli kiadásainak 13 százalékát és meghaladja Magyarország GDP-jének 0,65 százalékát.

  Mára a világon mindenhol nyilvánvalóvá vált, hogy a cukorbetegség visszaszorításához társadalmi összefogásra és nemzeti szintű lépésekre van szükség. 2009 szeptemberében, a Magyar Diabetes Társaság szervezésében, a Changing Diabetes Fórumon Magyarország vezető szakemberei, szakmai szervezetek, a döntéshozók és a magyar betegszervezetek képviselői – mintegy 80 résztvevő – közösen dolgoztak ki javaslatokat arra, hogyan lépjünk fel hatékonyan a cukorbetegség járványszerű terjedése ellen Magyarországon.

  A Changing Diabetes Fórum javaslatai szerint:
  - Szükség van Nemzeti Diabetes Programra, nemzeti szintű ajánlásokkal és kistérségi indikátorokkal.
  - A cukorbetegség megelőzése kerüljön bele a népegészségügyi programba.
  - Alapvető fontosságú, hogy elismerjék: a cukorbetegség problémájának kezelése egészségpolitikai prioritás.
  - Szükség van egységes diabétesz regiszter kiépítésére.
  - Fontos a diabétesz korai szűrése, a szűrések állami finanszírozása.
  - A cukorbetegséggel kapcsolatos vakság csökkentésére telemedicinális szűrés javasolt.
  - Minden újonnan felfedezett cukorbetegnél szakellátóhelyen történő konzílium javasolt, valamint elengedhetetlen az alap- és a szakellátás egyeztetése, kölcsönös tájékoztatása.
  - A cukorbetegség kezelésében használt gyógyszerek támogatásának jelenlegi módszerének megváltoztatása nem támogatható, új termékek esetében az eredményesség legyen a támogatás feltétele.
  - A cukorbetegség kezeléséhez használt gyógyászati segédeszközök felírásának jelenlegi gyakorlatában változás szükséges.
  - A diabétesz ellátásban finanszírozási ösztönzőkre, valamint a protokollok és az adatok rendszeres felülvizsgálatára van szükség, minden esetben szakemberek bevonásával.
  - Legyenek területi lefedettségben kiemelt diabétesz centrumok.

  További információk és javaslatok találhatók az „Ajánlások a cukorbetegség terjedésének magyarországi visszaszorítására“ című kiadványban, ami a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával jelent meg.

Vissza