Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  SAJTÓKÖZLEMÉNY - "Út az egészséghez" program - Hetedik éve segít a vezető halálokok megelőzésében az Út az egészséghez program.
  2022.09.08. | MDT Web-szerkesztőség | Hírkategória: Általános

  Az Európai Unióban évente közel 2 millió ember halálát okozzák kardiovaszkuláris betegségek, de Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a kóros elhízás, illetve e betegségek következményei felelősek a halálozások több mint feléért. A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben indított "Út az egészséghez" elnevezésű kardiotanösvény-programja hetedik éve segít a vezető halálokok megelőzésében.

  A Budapesti Szent Ferenc Kórház 2015-ben létrehozott első tanösvényével fekvőbetegei rehabilitációját kívánta kiegészíteni a kórház melletti erdőben létrehozott túraútvonallal, de szinte ezzel egy időben lakossági megelőző programmá is kibővítette. Eddig országosan 7 helyszínen nyílt kardiotanösvény: Budapesten a Hárshegyen, a Normafán, Újpesten és a Hármashatárhegyen, vidéken Miskolcon, Veresegyházán és Kékestetőn. A túraútvonalak meghatározott pontjain pulzusmérő állomások várják a résztvevőket, a mért pulzusértékekkel pedig a szív egészségi állapotát lehet ellenőrizni úgy, hogy azokat egy túralapra rögzítve, majd leadva a program helyi egészségügyi partnerintézménye kiértékeli. A Sanofi szakmai partnerségében életre hívott és azóta is támogatását élvező program lényege, hogy amennyiben betegségre utaló jelet tapasztalnak, vagy további kivizsgálást látnak szükségesnek, felveszik a kapcsolatot a túrát teljesítővel. Így a program betegséget szűrhet ki, adott esetben valamilyen szív- és érrendszeri eseményt előzhet meg. A Magyarországon vezető halálokot jelentő betegségek elleni küzdelemben európai szinten egyaránt egyedülállónak számító kezdeményezés az elmúlt fél évben a Normafán kiegészült egy több mint száz előadást és mozgásprogramot tartalmazó lakossági életmódváltó eseménysorozattal, melyek - elsősorban a mozgás és táplálkozás terén - egy egészségesebb életvitel kialakításában segítik a lakosságot.

   

  Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: "A tanösvényprogramban országosan már több mint tízezren vettek részt, melynek kapcsán a magukat egészségesnek gondoló túrázók 3 százalékáról derült ki, hogy mielőbbi szakorvosi vizsgálatra szorulnak valamilyen komolyabb kardiovaszkuláris megbetegedés miatt. A séták továbbá a szűrésben is komoly segítséget jelentenek: éves szinten több tucat beteget sikerül kiszűrni a túraútvonalakon. A tapasztalatok szerint pedig sikeres volt a normafai rendezvénysorozat is: az emberek életmódváltását pozitívan támogatja, ha vezérfonalként ismereteket, támogatást és rendszeres találkozási pontot kapnak egy szakértő közegtől. A tanösvény-hálózat folyamatosan bővül." Mint hangsúlyozta: "A legfontosabb cél, hogy a kialakuló vagy kialakult betegségeket a jóval nagyobb költséget és halálozást okozó akut esemény (szívinfarktus, stroke stb) előtt észleljük, és már a korai tüneteket még nem okozó fázisban kezeljük, miáltal a fekvőbeteg-ellátó rendszer leterheltsége lényegesen csökken, illetve a rizikófaktorokkal rendelkező lakosság élettartama nő. E mellett e programok az eseményen már átesett betegeknél a helyi szintű, család bevonásával végezhető rehabilitációt, életmódváltást segítik."

   

  Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár elmondta: három fő célkitűzésük van erre a ciklusra és az "Út az egészséghez" program keretein belül kettő meg is valósul. Az egyik az egészségben eltöltött életévek számának növelése – ennek legfontosabb pillére a prevenció, utána pedig a megfelelő utógondozás, - a másik pedig az otthon közeli ellátások megerősítése. „Itt kell a szakma szabályai szerint végiggondolnunk azt, hogy mi az, amit a beteg otthonához közel kell biztosítanunk, mint egészségügyi ellátás és mi az, ahol a magas szaktudásigény miatt centralizálni kell bizonyos ellátásokat, hiszen az első a beteg biztonsága. A prevenció és az utógondozás két olyan terület, amelyet minél közelebb tudunk nyújtani egy ember otthonához, annál szívesebben vesz részt rajta. Az államtitkár kitért arra, az egyházi kórházak úttörő tevékenysége a prevenció és az utógondozás területén követendő példa az állami szférában.

  Hangsúlyozta: nagy szerepet szánnak a helyi hálózatba integrált egészségfejlesztési irodáknak, amelyeknek már van rendszere Magyarországon, de ezt szeretnék bővíteni és intézményesíteni."

   

  Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár a program kapcsán elmondta: Az egészséges és aktív életmód rövidtávon gyógyszer, hosszú távon prevenció. Különböző tanulmányok is igazolták, hogy akár már heti 2,5 óra mozgással is több mint 4 évvel növelhető az egészségben eltöltött évek száma, ezért minden olyan kezdeményezést támogatunk, melyek ezzel a céllal vannak összhangban. Ennek a közös munkának, illetve az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság 10 millió forintos hozzájárulásának köszönhetően a közeljövőben több hasonló túra- és tanösvény jön majd létre országszerte, illetve létesül a határon túl is.

   

  Pokorni Zoltán, a XII. Kerület polgármestere elmondta: A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta támogatja, hogy minél többen mozogjanak, hiszen ez az egészségmegőrzés legjobb módja.  Már korábban elindítottuk újszerű kezdeményezésünket a Hegyvidéken az úgynevezett zöld recepttel, amin a közreműködő háziorvosok különféle, az egészségmegőrzést szolgáló sporttevékenységeket írhatnak fel pácienseiknek. A kerületben a Normafa is számos mozgásformának ad helyet, ezért a környék fejlesztésének egyik célja éppen az, hogy a használati módok széthúzásával, szétválasztásával megelőzzük a különböző szabadidős tevékenységek keveredéséből adódó konfliktusokat.

Vissza