Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Év eleji köszöntő 2011 - Boldog Új Évet Kívánunk!
  2011.01.02. | MDT, Prof. Dr. Winkler Gábor | Hírkategória: Általános
  Boldog Új Évet Kívánunk!Tisztelt Olvasó! Tisztelt Tagtársunk! Kedves Barátaim!

  A diabet.hu Szerkesztő Bizottság azzal a javaslattal keresett meg, hogy kezdődjék a társasági munka az újesztendőben ezentúl a mindenkori elnök köszöntőjével, amely visszatekint az elmúlt év eredményeire és vázolja a soron következő feladatokat.

  Az ötletet örömmel fogadtam, mert valami hasonlót magam is terveztem: a sikerek – és esetenkénti kudarcok – áttekintése felvérteződést adhat a következő időszak munkájához, az erősségek, és gyengeségek kritikus elemzése átsegíthet a nehézségeken és segíthet a buktatók elkerülésében.

  2010. nehéz év volt – de nem ezt mondtuk-e később szinte valamennyi, magunk mögött hagyott esztendőre? Ezúttal azonban talán még sem túlzás nehézségekről beszélni. Az év nagy részét az élet minden oldalát átszövő társadalmi megosztottság kísérte, az általános gazdasági válság jelentősen megterhelte itthoni napjainkat is, tavasszal árvíz, késő ősszel környezeti-ipari katasztrófa sújtotta országunkat.

  A hazai diabetológia ennek ellenére megítélésem szerint nem zárt rossz évet. Igaz, az analóg inzulinok felírási gyakorlatával kapcsolatos váratlan és minden korábbinál átfogóbb OEP ellenőrzés nagy hullámokat vert és sokakat érinthetett kellemetlenül. Felhívta azonban a figyelmet a felírási szabályok szövegezési hiányosságaira, a finanszírozóval való kapcsolattartás rendszeresebbé tételének és a folyamatos egyeztetés kiharcolásának szükségességére. A mérleg másik serpenyőjébe, az eredmények közé szerencsére jóval több adat sorakoztatható.

  Sikerrel zárult a kockázat-alapú diabetes szűrés első szakasza (az utóbb FINDRISC-Hungary 1. fázisnak nevezett vizsgálat), amelynek eredményeként sikerült elérnünk az egészségügyi miniszter úr támogatását és egy második, minisztériumi szponzorálással, az Országos Alapellátási Intézet koordinálóként történő bevonásával indítandó, 50-100.000 felnőtt részvételével tervezett szűrési szakasz (FINDRISC-Hungary 2. fázis) elindítását.

  A 77 Elektronika Kft., a szűrés ötletadója és első fázisának szponzora, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. mellett e második szakaszt is segíti a logisztikai háttér biztosításával, emellett a 2. fázis egy alprogramjaként, szponzorálta a hazai egészségügyi intézetek dolgozói körében indítandó – már ugyancsak lezárult – vizsgálat lefolytatását. Ez utóbbi adatai – az első fázis már publikált felnőtt, illetve serdülő ági eredményeihez hasonlóan – hamarosan közlésre is kerülnek, s még inkább megerősítik a teljes körű felnőtt lakossági diabetes szűrés bevezetésének és rendszeres időközönként történő ismétlésének indokoltságát.

  A hazai diabetológia jelentős eseménye volt a Changing Diabetes – Parlamenti fórum a cukorbetegkért rendezvény, amely szponzora, a Novo Nordisk Hungária Kft. jóvoltából a kérdés jelentőségéhez méltó külsőségek között ismertethette a Nemzeti Diabetes Program jelen helyzetét és a felújítására-elfogadtatására tett erőfeszítéseket. A fórum jelentőségét növelte a Házelnök, Kövér László úr, a díszvendégként meghívott Schmittné Makray Katalin, a Köztársasági Elnök Úr felesége és őfelsége, Benedicte dán királyi hercegnő, a World Diabetes Foundation védnöke, valamint az egészségügyért felelős államtitkár, Szocska Miklós úr jelenléte és felszólalása. Az esemény, igaz nem akkor és ott, de néhány napos késéssel végre a média figyelmét is ráirányította a diabetes növekvő előfordulásának, egyéni, társadalmi és egészség-gazdasági terhének jelentőségére, s egymást érték a cukorbetegséggel kapcsolatos műsorok. Kívánatos lenne azonban, hogy a kérdés ne csak kampány jelleggel, hanem sokrétű vonatkozásainak és széles tömegeket érintő hatásainak eredményeként, folyamatosan jelen legyen szakmai-társadalmi közéletünkben.

  Folytatódott a gyermek diabetes táborok működése, a diabetológiai szakápoló képzés, sőt, a 77 Elektronika Kft. szponzorálásával körvonalazódott egy újabb egészségügyi ellátó szegmens, a dietetikusok diabetológiai képzésének elindulása is. Sikeres kongresszust zárhattunk, országszerte minden korábbinál több diabetológiai tárgyú rendezvényt szerveztek, sikeres volt a két nagy régió, Nyugat-Dunántúl és Dél-Alföld összefogásával, szentesi helyszínnel szervezett Diabétesz Világnap rendezvény, miként a világnapi események széles sora is. Eredményes évet zárhattak társaságunk munkacsoportjai és szekciói, tovább nőtt Honlapunk olvasottsága, és megőrizte helyét a hazai szaklapok sorában társaságunk szakmai folyóirata, a Diabetologia Hungarica is. Ez évben is megrendeztük januárban az első inzulinkezelés emlékére Szabó László főorvos úr kezdeményezte Gyermek Diabetes Napot, sőt, társaságunk képviselői javaslatot nyújtottak be a Nemzetközi Diabetes Szövetséghez (IDF) az esemény nemzetközi programba iktatására és Gyermek Diabetes Világnap meghirdetésére.

  Társaságunk vezetősége nevében ehelyütt is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal segítették e gazdag program megvalósítását: a rendezvények szervezőinek, előadóinak és közreműködőinek, nem utolsó sorban szponzorainknak, akik támogatása lehetővé tette a felsorolt, és a most külön nem részletezett eseményeket, a hazai és külföldi továbbképzéseket, kongresszusi részvételeket.

  Nem ígérkezik könnyűnek 2011. sem. Részben, mert a gazdasági nehézségek képezte alagútnak még nem igen látszik a vége, részben, mert az egészségügy a kiszivárgott hírek szerint újabb átszervezés előtt áll, és a korábbi hasonló intézkedések eddig szinte mindig jelentős többletfeladatot hoztak az ágazatban dolgozóknak. Feladataink azonban e nélkül is jól körvonalazottak. Előbbre kell lépnünk a Nemzeti Diabetes Program kidolgozásában és a döntéshozók elé tárásában, létre kell hoznunk a tervezett, de a kormányváltás miatt félbemaradt Nemzeti (Diabetes) Prevenciós Kerekasztalt, le kell zárnunk a kockázat-alapú diabetes szűrés folyamatban lévő 2. fázisát és eredményei ismeretében kezdeményeznünk kell a kötelezően bevezetendő lakossági diabetes szűrés minőségbiztosítási rendszerbe építését. Már ismert a Szakdolgozói-, illetve a Gyermekdiabetes szekció konferenciájának időpontja és helyszíne, de előkészítés alatt áll több más társasági munkacsoport és szekció hasonló rendezvénye is. Az év elején lát majd napvilágot a felnőttkori diabetes kórismézésével, kezelésével és megelőzési lehetőségeivel foglalkozó új módszertani útmutató.

  Az előző évekhez hasonlóan megrendezésre kerül egy sor olyan konferencia is, amely szoros értelemben véve nem a Magyar Diabetes Társaság rendezvénye, de a hazai diabetológia fontos eseménye, s előkészítésében, szervezésében társaságunk prominens képviselői működnek közre. Két regionális konferenciára kerülhet sor az évben: Tihanyban, a Dunántúli Diabetes Hétvégére, Szolnokon a Kelet-magyarországi Diabetes Hétvégére, újra lesz Budapest Diabetes Konferencia és Szegeden Diabetes nap, Pécsett, a Hámori Napok keretében pedig külön diabetes szekcióülés.

  A felsoroltak persze csak kiemelések az előttünk álló rendezvények közül, hiszen minden bizonnyal folytatódni fog a cégrendezvények sora, az elektronikus távoktatás, amelyeket az előző évek gyakorlatához hasonlóan számos további, most még csak tervekben létező rendezvény egészíthet majd ki. És persze megmarad legfőbb feladatunk is, a részvétel a napi betegellátásban, a cukorbetegek lehető leghatékonyabb ellátása, gondozása érdekében.

  E sokrétű feladat ellátásához kívánok jó egészséget, erőt, kitartást, nem lankadó lelkesedést, töretlen és törhetetlen hitet! Boldog Újévet valamennyiünknek!

  Prof. Dr. Winkler Gábor

  A Magyar Diabetes Társaság elnöke

Vissza