Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Konferencia a diabeteses gyermekek helyzetéről az EU Parlamentben, Brüsszelben
  2011.05.31. | MDT, Prof. Dr. Madácsy László | Hírkategória: Általános
  Az EU Parlament Diabetes Munkacsoportjának 2011. évi tavaszi ülése – melyre meghívást kapott az IDF Európai régió és a FEND (Diabetes Nővérek Világszövetsége) elnöksége is - a diabeteses gyermekek és serdülők helyzetének megbeszélését tűzte napirendjére.
  A konferencia fő témáját a SWEET Euro-projekt (2009-2011) eredményeiről szóló beszámolók képezték, melyeket Prof. Thomas Danne, a projekt vezetője és az egyes alprogramok felelősei, nemzetközileg ismert és elismert gyermek-diabetológusok tartottak.

  A projekt főbb célkitűzései és alprogramjai az alábbiak voltak:
  1) a gyermek- és serdülőkori diabetes mellitus európai gyakoriságát-, ellátásának helyzetét és gondozását tartalmazó elektronikus (IT) adatbázis létrehozása
  2) a fiatalkori 1-es 2-es típusú diabetes kezelési- és gondozási- standardjainak kidolgozása és terjesztése az Európai Unióban
  3) korspecifikus beteg- edukációs programok kidolgozása és terjesztése, melyek révén a gyermekkori diabetes kontrolja és a szövődményeinek prevenciója jelentősen javítható.
  4) a cukorbeteg gyermekeket ellátó team (orvos, nővér, dietetikus, pszichológus) rendszeres továbbképzésének támogatása egységes protokollok készítésével
  5) diabetes mellitusban szenvedő gyermekek - és serdülők ellátására szakosodott referencia centrumok létrehozása az európai országokban

  Az elhangzott beszámolókból kitűnt, hogy a rendkívül feszes munkatervnek köszönhetően a fenti célkitűzések túlnyomó többsége rendre megvalósult. A részletes eredményeket tartalmazó írásos anyagok a http://sweet-project.eu honlapon megtekinthetők.

  Az előadásokat követő színvonalas diszkusszióban a részvevő európai parlamenti képviselők – köztük Peter Liese MEP, a parlamenti munkacsoport elnöke - a projekt eredményeinek elismerése és méltatása mellett további fontos feladatokat is megfogalmaztak és a munkaprogram folytatására tettek javaslatot.

  Prof. Dr. Madácsy László
  a projekt vezetőségének tagja

Vissza

Kattintson, és olvasson bele a Magyar Diabetes Társaság hivatalos lapjába!

Tovább
Az MDT és a 77 Elektronika Kft. pályázata a PhD védéssel összefüggő költségek átvállalására

A pályázat feltétele olyan, diabetológiai témájú értekezésnek a Doktori Iskolához történő benyújtása, mely az értekezés témájából írott magyar nyelvű publikációt is tartalmaz.

Az MDT pályázata a diabetológiai liszenszképzés támogatására

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének határozata alapján az MDT pályázatot ír ki a diabetológiai liszenszképzés költségének támogatására. A képzés időtartama 24 hónap, a képzés díját a jogszabály (emberi erőforrások miniszterének 23/2012, illetve 69/2013 sz. rendelete) havi 23000 forintban határozta meg.

Az MDT pályázata nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikációs költségének átvállalására

Az MDT pályázatot hirdet nemzetközi folyóiratban elfogadott közlemények publikálási költségének megtérítésére.

Legfrissebb kongresszusok

További rendezvények