Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Indokolt a lakosság kötelező, kockázat-alapú diabetes szűrése
  2011.06.08.MDT WebszerkesztőségHírkategória: Általános
  A régió eddigi legkiterjedtebb kockázat-alapú diabetes-szűrésének eredményeit ismertette a Magyar Diabetes Társaság elnöke a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szimpóziumon 2011. június 8-án. A több mint 70 000 felnőtt részvételével zajló szűrés adatai megerősítették, hogy határozottan indokolt a felnőtt lakosság rendszeres, kötelező diabetes szűrésének bevezetése a háziorvosi ellátás részeként. A vizsgálat a részt vevők 15 százalékánál, több mint 10 ezer embernél mutatott ki korábban nem ismert glukóz intoleranciát, tehát cukorbetegséget vagy azt megelőző állapotot. Az adatok azt igazolják, hogy a felnőtt lakosság körében igen nagy arányban számíthatunk diabetes vagy kórmegelőző állapotainak előfordulására.

  Az első, országos kockázat-alapú diabetes-szűrés eredményei új megvilágításba helyezik a cukorbetegség népegészségügyi jelentőségét – mondta el az Európai Unió soros, magyar elnöksége által támogatott szimpóziumon Prof. Dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott Dr. Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára is.

  A felmérés az Egészségügyi kormányzat és a Magyar Diabetes Társaság szakmai irányításával, az Országos Alapellátási Intézet közreműködésével, és a 77 Elektronika Kft., valamint az EGIS Nyrt. logisztikai támogatásával történt. A szűrésben csaknem 700 háziorvos irányításával, több mint 70 000 felnőtt vett részt.

  Az először Finnországban alkalmazott úgynevezett „FINDRISK” elnevezésű kérdőíves vizsgálat átütő eredményei és kedvező nemzetközi visszhangja alapján a Magyar Diabetes Társaság is ezt a módszert választotta kockázat-alapú szűrővizsgálatához. A FINDRISK teszt nem, életkor, családi és egyéni kórelőzmény, társbetegségek figyelembevétele alapján, a cukorbetegség megjelenésének kockázatára vonatkozó pontszámot ad meg*.

  A fokozott kockázattal (12 vagy annál több pont felett) rendelkezők körében vércukor meghatározást végeztünk. Ennek a módszernek a legnagyobb előnye, hogy könnyen és megbízhatóan kivitelezhető, olcsóbb, mint a teljes körű lakossági szűrés, mégis korai felismerést tesz lehetővé – magyarázza Prof. Dr. Winkler Gábor.

  A 70 ezer vizsgált személy csaknem 59 százaléka (40 399 eset) alacsony veszélyeztetettségűnek bizonyult, a teszten kevesebb, mint 12 pontot szerzett, míg a maradék 41 százalék (28 077 eset) fokozott kockázattal bírt, tehát 12 vagy annál több pontot ért el. Az orális cukorterheléses vizsgálat a fokozott kockázattal rendelkezők 7,66 százalékánál cukorbetegséget, 38,87 százalékánál diabétesz előállapotot mutatott ki, összesen tehát 46,53 százalékában (kb. 10 600 fő) állapított meg valamilyen anyagcserezavart. A vizsgálat az összes részt vevő (70 000 fő) 15 százalékánál, több mint 10 ezer embernél mutatott ki korábban nem ismert glukóz intoleranciát, tehát cukorbetegséget vagy azt megelőző állapotot.

  *(7 vagy annál kevesebb pont alatt - alacsony veszélyeztetettség, 8-11 pont között enyhén fokozott kockázat, 12 vagy annál több pont - fokozott kockázat, 20 vagy annál több pont felett igen nagy a kockázat.)

  Prof. Dr. Winkler Gábor hozzátette: A vizsgálat itthon is igazolta a kockázat alapú diabétesz szűrés hatékonyságát. A szűrővizsgálatok általános tapasztalata szerint a szűrés során „kiemelt”, pozitívnak bizonyult egyének aránya megközelíti a már ismert cukorbetegek arányát. A diabéteszt megelőző állapotok, illetve a cukorbetegség magas előfordulási gyakorisága ezért indokolttá teszi a rendszeres időközönként végzett lakossági szűrővizsgálat bevezetését a felnőtt lakosság körében. A súlyos egészségügyi kockázatok mellett a betegség időben történő felismerése azért is fontos, mert a cukorbetegség szövődményeinek kezelése jelentős anyagi teherrel is jár, a szűrés a szövődmények megelőzését, és a hatékony kezelést egyaránt szolgálná.

Vissza