Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Gyerekek és a vércukorszint
  2004.10.15. | Népszabadság, 2004. október 13. | Hírkategória: Általános
  Egyre nő az inzulinfüggő (1-es típusú) diabéteszes gyerekek száma hazánkban, hangzott el a gyermek- és ifjúkori cukorbetegség ellátásáról tartott tudományos ülésen, október első napjaiban. A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabétesz Társaság Gyermekdiabétesz Szekciójának tagjai szerint az elmúlt 25 évben mintegy háromszorosára nőtt a 14 éven aluli cukorbeteg.

  A gyermekdiabétesz szekció elnöke, dr. Soltész Gyula (Pécsi Gyermekklinika, igazgató) úgy véli, a pontos okot nem tudni, azonban számos tényező ismert, ami ehhez hozzájárulhat, de ez a magyarázatnak csak kis részét adja. A betegség terjedését befolyásoló tényezők között említhető az az Európában általános jelenség, hogy a gyerekvállalás időpontja egyre több anyánál kitolódik. Szerepet játszhat a korai túltáplálás („túl-táplálkozás”), a születés utáni nagyon gyors növekedés, súlygyarapodás is.
  A kór kialakulásában közrejátszanak olyan enyhe, mondhatni banális fertőzések (illetve a fertőzések hiánya), amelyeken ma már sok gyerek nem esik túl, holott ezeknek bizonyos védőhatása volna a cukorbetegség ellen. Mindezen okok csak mozaikok, s nem magyarázzák, hogy a genetikailag hajlamos egyénekben miért fejlődik ki ez a betegség az élet első évtizedeiben.


  Az orvostudomány eszközeiben a 75 év óta adott inzulinkezelés nem változott, nem is kerülhető el, ám egyre tökéletesebb inzulinkészítményekkel el lehet érni az egészséges gyerekek vércukorszintjéhez közeli értékeket.
  A cukorbetegek élete olyan állapot, amely nem könnyű feltételekhez kötött. Fegyelmezett életmód kell hozzá, nem kerülhető el a napi 2-5 inzulininjekció, valamint a vércukorszint naponta többszöri mérése. A két hete tartott tanácskozás egyik témája volt, hogy ezt a fájdalommal járó beavatkozást hogyan lehetne más módszerekkel helyettesíteni a jövőben, azaz miként lehetséges vérvétel nélkül mérni a vérben keringő cukorszintet. Egyes típusú cukorbetegségben szen-vedő hét páciens kapott inzulinpumpát Szentesen (Csongrád megyében első-ként). Ezeknek darabja másfélmillió forintba kerül. (A pumpát a társadalombiztosítás ugyan 90 százalékban támogatja, de a betegnek így is több mint százezer forintot kell kifizetnie, ha ezt a modern eljárást szeretné alkalmazni.) A készülék lényege, hogy a hagyományos injekcióval szemben a pumpa nem okoz fájdalmat és folyamatosan juttatja be a szervezetbe az inzulint, ami így nem raktározódik el, mint a másféle kezelés esetén a hosszúhatású inzulin szokott.
  Egyes típusú cukorbetegségben szen-vedő hét páciens kapott inzulinpumpát Szentesen (Csongrád megyében első-ként). Ezeknek darabja másfélmillió forintba kerül. (A pumpát a társadalombiztosítás ugyan 90 százalékban támogatja, de a betegnek így is több mint százezer forintot kell kifizetnie, ha ezt a modern eljárást szeretné alkalmazni.) A készülék lényege, hogy a hagyományos injekcióval szemben a  pumpa nem okoz fájdalmat és folyamatosan juttatja be a szervezetbe az inzulint, ami így nem raktározódik el, mint a másféle kezelés esetén a hosszúhatású inzulin szokott.

  Az eredeti cikk megtekintéséhez [ kattintson ide! ]

Vissza