Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Kötelező iparkamarai tagság? Vagy mégsem?
  2012.01.16.MDT Web-szerkesztőség, MTI - Weborvos.huHírkategória: Általános
  Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvénnyel módosított, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 45. §-a alapján, 2012. január 1-től a gazdálkodó szervezetek kötelesek 60 napon belül tagfelvételüket kezdeményezni a kamarai nyilvántartásba.

  A jelenlegi helyzet az, hogy törvény kihirdetésekor már meglévő vállalkozás (cég és egyéni vállalkozó) 2012. február 28-ig köteles székhelye szerint illetékes területi gazdasági kamaránál nyilvántartásba vételét kérni. A 2012. január 1. után alakult vállalkozások, pedig a megalakulástól számított illetve az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltását követő 5 munkanapon belül kamarai tagságot létesíteni.

  A kamarai feladatok ellátásához a tagnak kamarai hozzájárulást kell fizetni, melynek összege évi 5.000 Ft. A tagdíj összegét tárgyév március 31-ig kell megfizetni. A kamarai hozzájárulás meg nem fizetése köztartozásnak minősül.

  A Weborvos online egészségügyi magazin pénteki (2012.01.13.) közlése szerint a kialakult helyzet miatt levélváltás történt a FAKOOSZ és az Egészségügyi Államtitkárság között az iparkamarai regisztráció ügyében. Ebből az derül ki, törvénymódosítás a nemzetgazdasági miniszter előterjesztésében került az Országgyűlés elé és az Egészségügyért Felelős Államtitkárság nem támogatja a kettős kamarai tagság intézményét a vállalkozó orvosok vonatkozásában. Tekintettel arra, hogy e jogszabály eredményeképpen az Egészségügyért Felelős Államtitkárság hatáskörébe tartozó jogalkotói szándékkal ellentétes helyzet alakult ki, ezért az NGM felé kezdeményezik a törvény mielőbbi módosítását.

  Magyar Orvosi Kamara (MOK) is tiltakozott az ellen, hogy a vállalkozó orvosoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) is regisztrálniuk kelljen magukat, haladéktalanul kezdeményezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába kötelező regisztrációt előíró törvény módosítását. Egyúttal tagságukat arra szólították fel, hogy amíg a törvénymódosítás sorsa el nem dől, ne regisztráljanak az MKIK-be.  MOK tiltakozás a kötelező iparkamarai tagság ellen

  A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozik az ellen, hogy a vállalkozó orvosoknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) is regisztrálniuk kelljen magukat.
  A MOK csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében azt írta: nem értenek egyet a gazdasági kamarákról szóló törvény módosításával, amelynek értelmében január elsejétől valamennyi egyéni és társas vállalkozás számára kötelezővé tették a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába történő regisztrációt, tekintet nélkül arra, hogy az érintett vállalkozás tevékenységének jellege kötelezővé tesz-e bármely hivatásrendi köztestületben (szakmai kamarában) való tagsági viszonyt.

  A MOK kiemelte: korábban a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének tagjaként abban egyeztek meg az MKIK vezetésével, hogy a készülő - de mindeddig be nem nyújtott - új gazdasági kamarai törvény úgy rendelkezzen, hogy mindazon vállalkozások, amelyek árbevételének több mint fele kötelező köztestületi kamarai tagságot feltételező tevékenység folytán keletkezik, mentesüljön az MKIK-tagság alól, hiszen saját szakmája szerinti kamarájának tagjaként ott nyilvántartják és ellenőrzik.

  A MOK sajnálatosnak nevezte, hogy e megállapodást figyelmen kívül hagyva, egyeztetés nélkül olyan döntés született, amely az orvoskart közérzetében és anyagi helyzetében is hátrányosan érinti. A kereskedelmi kamara tagjainak évente ötezer forint regisztrációs díjat is fizetniük kell, amely csak a MOK tagságában több mint tízezer embert, vagyis orvost érint.

  Megvizsgálva a kialakult helyzetet, figyelemmel az orvoskar irányából megnyilvánuló elégedetlenségre, szerdai elnökségi ülésén MOK úgy határozott: haladéktalanul kezdeményezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába kötelező regisztrációt előíró törvény módosítását. Egyúttal tagságukat arra szólították fel, hogy amíg a törvénymódosítás sorsa el nem dől, ne regisztráljanak az MKIK-be.

  "Sem kereskedők, sem iparosok nem vagyunk" - fogalmazott a MOK, hozzátéve: "orvosként betegeinket, Magyarország lakosságát szeretnénk továbbra is szolgálni annak dacára, hogy ez egyre lehetetlenebbé válik".

Vissza