Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Globális IDF kampány a gyermekkori DKA prevenciójára
  2012.03.24.MDT, Prof. Dr. Madácsy LászlóHírkategória: Általános
  A diabeteses ketoacidosis (DKA) a vezető morbiditási ill. mortalitási szövődmény a gyermekkori 1-es típusú diabétesz diagnózisa idején, és ez általában a – megelőző – lappangási időszak alatt már meglévő hyperglycaemiás tünetek (polyuria, polydipsia, szekunder enuresis) időben fel nem ismerésének következménye. A legfrissebb statisztikák is azt mutatják szerte a világon, hogy a gyermekkori megbetegedések diagnózisa idején – még napjainkban is - jelentős százalékban áll fenn már DKA. Még a közismerten kiváló egészségügyi ellátó rendszerrel rendelkező Svédországban is az új megbetegedések 17%-ában regisztrálnak DKA-t a diagnózis idején!

  Korábban bíztató eredmények születtek abból az információs kampányból, melynek során az olaszországi Pármában az iskolákban és a gyermekorvosi rendelőkben kifüggesztett posztereken, valamint ismeretterjesztő előadásokon tájékoztatták a szülőket és családokat arról, hogy a gyermekkori cukorbetegség egyik legkorábbi tünete 89%-ban az ágybavizelés a korábban már szobatiszta gyermekeknél. A kampány 8 éve alatt az új megbetegedésekben a DKA összesített gyakorisága 78%-ról 12,5%-ra csökkent és hosszú távú kedvező hatása megfigyelhető volt még évekkel később is (Vanelli et al..) Az ú. n. „Parma kampány” segítségével elért DKA incidencia csökkenés az 1-es típusú gyermekkori cukorbetegség diagnózisa idején egyedülálló siker volt. A kampány sikerének kulcsa annak tulajdonítható, hogy egy könnyen megérthető, értékes és megbízható üzenetet közvetített a lakosság felé, és ebben az iskola és a gyermekgyógyászati ellátás egyaránt kivette részét.

  Mindezek alapján az IDF Gyermek- és serdülőkori munkacsoportja most globális kampányt indított a gyermekkori diabétesz korai felismerése és diagnózisa érdekében, a pármai módszerekhez hasonló javaslatokkal, melyhez az IDF honlapjáról letölthető poszterek állnak rendelkezésre. A kampányhoz az elmúlt napokban a gyermekkori diabétesz világszervezete, az ISPAD is csatlakozott.

  Prof. Dr. Madácsy László
  IDF Task Force

Vissza