Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tájékoztató a WHO Európai irodája küldöttségének látogatásáról
  2013.06.24.MDT Web-szerkesztőségHírkategória: Általános
  2013. június 17-20. között a WHO Európai irodájának küldöttsége az Emberi Erőforrások Minisztériumában tett látogatást. A program célja, hogy tájékozódjék a 2011. szeptemberi NCD-ről tartott ENSZ Csúcstalálkozót követően ez egyes országok nemzeti programjairól, segítse, és felmérje az eddig tett intézkedéseket. Az NCD (non-communicable diseases: cardiovasculáris betegségek, daganatos kórképek, idült légzőszervi betegségek és diabetes) A felmérésben csak a diabetes helyzetét vizsgálták Magyarországon, továbbá Spanyolország, Németország, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Moldva, és Törökország is célország lesz.

  A 4 napos látogatás keretében Prof. Dr. Barkai László az MDT elnöke és Dr. Hidvégi Tibor főtitkár kapott felkérést 30 perces angol nyelvű prezentációra, melyet mintegy másfél órás kötetlen beszélgetés követett. Barkai László a diabetes hazai helyzetéről, (Findrisc, szakellátó helyek, diabetes szakápoló képzés) Hidvégi Tibor a Nemzeti Diabetesprogramról tájékoztatta a delegációt. A program végén átnyújtottunk egy Diabetologia Hungarica folyóiratpéldányt, a Nemzeti Programmal, és egy MDT Oktató anyagot. Ezt követően a küldöttség egy gyógyszertárat, háziorvosi rendelést (Dr. Oláh Ilona), a Semmelweis Egyetem I.sz. belgyógyászati klinikáját (Dr. Tabák Ádám PhD), gyermekklinikáját (Prof. Dr. Körner Anna), és az OEP-et látogatta meg. Június 20-án délelőtt a látogatás során szerzett tapasztalatokat ismertették. A Társaságot ekkor Prof. Dr. Madácsy László és a főtitkár képviselte.

  A bizottság az MDT-t igen aktív és az orvostársadalom által elismert tudományos társaságnak minősítette, elismerésre méltó a Nemzeti Diabetesprogram, a Szakmai ajánlás és a prevenciós szemlélet hangsúlyozása. A Bizottság által javasolt fő irányok a további munkában: prevenció, edukáció minden szinten. (háziorvosok, betegek, nővérek, dietetikusok számára) Őszintén beszéltünk a hatóság jelenlétében, hogy nincsen finanszírozva az edukáció, és a diabetologiai továbbképzések egyetlen formája sem. Örömteli hír, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériuma jelen lévő képviselői kinyilvánították, hogy a továbbiakban számítanak az MDT együttműködésére az NCD Nemzeti programjának kidolgozása és Nemzeti Diabetesprogramban megfogalmazott célkitűzések tervezése során.

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárának, dr. Szócska Miklósnak Társaságunkhoz intézett köszönő levele a szakértői látogatás színvonalas szakmai programjának biztosításáért a kapcsolódó dokumentumban olvasható.

  Prof. Dr. Barkai László elnök, Dr. Hidvégi Tibor PhD. főtitkár

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza