Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Részletek az ADA októberi és novemberi hírleveléből
  2006.12.07.American Diabetes Association (ADA)Hírkategória: Általános
  Rendszeres olvasóink minden bizonnyal már felfigyeltek legújabb szakmai szolgáltatásunkra, mely keretében igyekszünk folyamatosan referálni a jelentősebb szakmai Web-lapokon megjelenő hírekről, újdonságokról. E referátumok keretében rendszeresen összefoglaljuk az American Diabetes Association (ADA) havi szakmai hírlevelének tartalmát.

  Az ADA 2006. októberi és novemberi hírlevelének magyar nyelvű teljes összefoglalóját megtalálja a Kapcsolódó dokumentumban - szakemberként történő - bejelentkezést követően!


  Kivonat a tartalomból:

  A kávé fogyasztása csökkentheti a diabetes rizikóját
  Egy nemrég közölt tanulmány szerint a kávét rendszeresen fogyasztóknál kisebb a rizikó a 2-es típusú cukorbetegségre, mint a nem fogyasztóknál. Ez a csökkent rizikó kiterjed a kávét korábban, de jelenleg már nem fogyasztókra is. Ma még nem ismert, a kávé mely összetevője okozza e rizikócsökkenést.

  Cöliakia igen gyakori az 1-es típusú cukorbeteg gyerekeknél
  A cöliakia minden nyolcadik 1-es típusú cukorbeteg gyereket érint, és az érintetteknél visszafogott növekedést eredményez - derült ki egy most befejeződött dán tanulmányból. A gluténmentes diéta nem befolyásolja a diabetes, illetve a vércukor beállítását. A tanulmány eredményei alapján a szerzők az 1-es típusú cukorbetegeknél a cöliakia szűrését ajánlják.

  Az őssejtek inzulint termelő sejtekké alakulhatnak
  Amerikai kutatók szerint az embrionális őssejt olyan sejtté tud differenciálódni, mely mind az 5 pancreasban termelődő hormont, beleértve az inzulint is képes előállítani. Inzulint termelő sejtté való átalakulásához az embrionális őssejtnek a pancreas fejlődésével megegyező, differenciálódási szinteken kell átmennie. Az így nyert sejtek képesek voltak inzulint előállítani, tárolni, és bizonyos mértékben szekretálni is. A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az embrionális őssejt pancreas sejtté történő differenciálása felhasználható lesz a cukorbetegség terápiájában.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza