Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Az MDT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hónap interjúja – az MDT elnökének kommentárja
  2015.04.08.Prof. Dr. Barkai László - az MDT elnökeHírkategória: Általános
  A Magyar Diabetes Társaság honlapján a honlap szerkesztősége nevében megjelent „A hónap interjúja – 2015. március” címmel a XIX. DDH-ról szóló beszámoló, mely Vándorfi Győző főorvos úrral készített interjú formájában íródott.
  Ebben főorvos úr szembeállítja a Magyar Diabetes Társaság országos, tudományos kongresszusait a kisebb, helyi, illetve regionális szakmai rendezvényekkel; vezetőségünk tagjaként szembe állítja a többségi véleményt a kisebbségben maradt tagok véleményével.
  Az MDT vezetőségi döntésével összefüggésben közvélemény kutatást, informális ellenszelet emleget, melyek tényszerűen nem támaszthatók alá, nem értelmezhetők és homályosak.
  Ezzel szemben az MDT vezetősége, amikor olyan döntést hozott, hogy évente rendez országos kongresszust, azt az alábbi bölcs érvek alapján, a tagság és a hazai diabetológia érdekében hozta meg:

  ·        A diabetológia népegészségügyi jelentősége kiemelkedő, a fejlődése olyan gyors, hogy a legújabb ismeretek átadásának minden évben országos fórumot kívánunk biztosítani. Ezt nem bízhatjuk lokális szervezési érdekek által vezérelt körülményekre.

  ·        Az MDT az elmúlt években transzparens módon, jelentős anyagi forrást teremtett a kutatásra és a szakmai fejlesztésre tagjai számára (lásd pályázatok), ezért elvárható, hogy ezeknek a munkáknak a bemutatására társaságunk évente biztosítson országos tudományos fórumot. Erre nem alkalmasak sem a profit-orientált, sem a kisebb regionális rendezvények, ahol bejelentett és anonim módon elbírált előadás megtartására nincsen lehetőség.

  ·        A nagy hazai tudományos társaságok (kardiológia, hipertónia, belgyógyászat, gyermekgyógyászat stb.) évente tartanak országos kongresszust. Presztízs okokból sem helyes, ha az MDT csak 2 évente szervezi meg kongresszusát.

  ·        Az MDT kongresszusa a társaság, a tagság pénzügyi bevételeinek egyik jelentős forrása. Nem fogadhatjuk el azt a körülményt, hogy ezektől a bevételektől az MDT tagsága minden második évben elesik.

  ·        A nagy cégek üdvözölték és kifejezetten támogatták az évenkénti országos megjelenés lehetőségét. Nem helyes, ha erre az MDT nem teremt fórumot.

  ·        Végül az MDT vezetősége tisztában volt azzal, hogy helyi érdekek sérülhetnek, de a tagság érdekeit előbbre valónak tartotta minden más parciális érdeknél. Az MDT vezetősége soha nem állította szembe az országos kongresszusunkat egyetlen helyi rendezvénnyel sem (DDH, KMDH, SZDN stb), hiszen nem egy kategóriáról van szó.
  Az MDT minden helyi, diabetológiával foglalkozó rendezvényt üdvözöl, hiszen ez benne van küldetésében, filozófiájában. Az viszont már kifogásolható, ha egy lokális rendezvény szervezője – vezetőségi tagtársunk, saját honlapunk főszerkesztője – az MDT tulajdonában lévő honlapon szembe próbálja állítani az országos kongresszusunkat a saját maga által szervezett helyi rendezvénnyel.

  Mindezekkel együtt az MDT vezetősége szívből gratulál a XIX. DDH rendezvényhez!

  Prof. Dr. Barkai László

  az MDT elnöke

Vissza