Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A Magyar Diabetes Társaság véleménye a 2-es típusú diabetes finanszírozási protokoll tervezettel kapcsolatosan
  2015.08.18. | Magyar Diabetes Társaság | Hírkategória: Általános
  Az EMMI által a kormány honlapján közzétett "A szénhidrát-anyagcsere rendezése 2-es típusú cukorbetegségben nem terhes felnőttekben" c. jogszabálytervezettel kapcsolatban a Magyar Diabetes Társaság nevében az alábbi észrevételeket kívánjuk megfogalmazni:

  1. Örömmel láttuk, hogy számos, 2014.12.29-én tett javaslatunk bekerült az új tervezetbe.

  2. A tervezet 8. pontja esetében GLP-1A második szerként történő alkalmazását 35kg/m2 feletti BMI helyett 30kg/m2 feletti BMI esetén javasoljuk.

  3. Aggályosak, az előző indikációban alkalmazott GLP-1-mimetikumok folytatólagos rendelhetőségének kritériumai is. Egyrészt elvileg (miután meglehetősen furcsa körülmény, hogy antidiabetikum támogatási feltételeként a fogyasztó hatást jelöli meg), másrészt a megadott BMI (2 kg/m2) és testtömegcsökkenés (5 kg) nagyobb annál, mint a GLP-mimetikumok fázis-3 vizsgálatában átlagértékként megfigyeltek. Ha ilyen kritérium megfogalmazása mégis elkerülhetetlennek látszik, akkor a javaslatunk 1 kg/m2 BMI-csökkenés vagy 2 kg testtömegcsökkenés.

  4. A 3.3.1., 3.3.2. és 3.3.3. pontok, ill. a hozzájuk tartozó táblázatok esetében gyors hatású, ill. elhúzódó hatástartamú analógok, valamint előkevert analóg inzulinkészítmények alkalmazását az esetben javasoljuk kiemelt támogatással, ha a megfelelő humáninzulin készítmény segítségével három hónap során nem lehetett elérni a célértéket. A jelenleg szereplő 6 hónapos időtartamot tehát 3 hónapra javasoljuk módosítani. Minden egyes lépcső esetében három hónapos időtartam szerepel az orális antidiabetikus kezelés algoritmusa esetében is.

  5. A "sürgősségi ellátást igénylő hipoglikémiás epizód" kifejezést "külső személy segítségét igénylő hipoglikémiás epizód"-ra javasoljuk módosítani. Ez utóbbi jelenti a kedvezőtlen prognózisú súlyos hipoglikémiát. Amennyiben a "sürgősségi ellátás" kifejezés marad a protokollban, ez az egészségügyi ellátórendszer indokolatlan igénybevételének jelentős fokozódásával járhat.

  6. Fenti észrevételeinket egyúttal elhelyezzük a Magyar Diabetes Társaság honlapján.

  Az MDT képviselői a továbbiakban is készséggel rendelkezésre állnak, szükség esetén személyes megbeszélésre is.

  Tisztelettel,
  Prof. Dr. Barkai László
  az MDT elnöke

  Az EMMI által a kormány honlapján közzétett "A szénhidrát-anyagcsere rendezése 2-es típusú cukorbetegségben nem terhes felnőttekben" c. jogszabálytervezet >>

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza