Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Gyakori kérdések az emelt támogatásban részesülő orális antidiabetikumok rendelésekor
  2015.09.02. | MDT Web-szerkesztőség, Dr. Strényer Ferenc | Hírkategória: Általános
  Tapasztalataim szerint az emelt támogatásban részesülő orális antidiabetikumok (OAD) felírásában, a jogszabályok értelmezése tekintetében még mindig sok bizonytalanság észlelhető, mind szakorvosi, mind családorvosi szinten. Az alábbiakban kérdés – felelet formátumot választva szeretném összefoglalni, tisztázni az OAD-ok rendelésével kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő problémákat. A kérdésekre adott válaszok az OEP illetékes szakembereinek véleményével is egyeznek. Felhívnám arra figyelmet, hogy egy gyógyszerfelírásnál nemcsak az aktuális jogszabályokat kell figyelembe venni, hanem tekintettel kell lenni az illető gyógyszer alkalmazási előírására is, mely egy gyógyszercsoporton belül is különböző lehet. A zavart legtöbbször az a két dolog okozza, hogy a kollégák egy része számára nem világos, hogy az Eü. 70/1 pontban akár két gyógyszer is felírható támogatással, másrészt inzulinkezelés mellett is adhatók bizonyos emelt támogatással bíró OAD-k.

  Az emelt támogatásban részesülő orális antidiabetikumok rendelésének feltételeit a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet, 3. sz. mellékletének Eü. 70/1 pontja határozza meg, a későbbiek jobb megértése miatt ezt szó szerint idézném:
  „ Dokumentált 2-es típusú cukorbetegségben, amennyiben életmód-terápia és metformin kezelés legalább 3 hónapig tartó alkalmazása ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-helyzet (HbA1c<7) nem volt elérhető, metforminnal kombinálva vagy metformin-intolerantia, kontraindikáció esetén szulfonilureával kombinálva, kettős/hármas kombinációs kezelés esetén az adott gyógyszer(ek) alkalmazási előírásában meghatározott kombinációs lehetőségek szerint. (A kombinációs készítmények önmagukban is megfelelnek a metforminnal, illetve a szulfonilureával való kombináció feltételének.)"

  Kérdések és válaszok:
  Adható-e együtt metformin+két Eü. 70/1 pontban szereplő emelt támogatású OAD hármas kombinációban úgy, hogy mindkettő 70%-os támogatást kap?
  IGEN. Két Eü. 70/1 pontban szereplő emelt támogatású OAD adható együtt metforminnal hármas kombinációban úgy, hogy mindkét gyógyszer 70%-os emelt támogatással rendelhető, abban az esetben, ha minden érintett készítmény alkalmazási előírása azt megengedi, továbbá az Eü. 70/ 1. indikációs pont valamennyi további feltétele teljesül.
  Megjegyzés: az alkalmazási előírásoknak megfelelő kombinációk: metformin+SGLT2-gátló+DPP4-gátló, metformin+pioglitazon+DPP4-gátló, metformin+pioglitazon+GLP-1 agonista.

  Adható-e együtt metformin+ Eü. 70/1 pontban szereplő emelt támogatású OAD hármas kombinációban hozzáadott inzulinnal, ha ezt az alkalmazási előírásuk megengedi?
  IGEN. Hagyományos inzulin ilyenkor 100%, a bad time analóg bázisinzulin 50%, az Eü. 70/1 pontban szereplő gyógyszer 70%-os támogatással rendelhető. Megjegyzés: az alkalmazási előírásoknak megfelelő kombinációk: metformin+SGLT2-gátló+hagyományos inzulin, metformin + GLP-1 agonista+ bázisinzulin (hagyományos, vagy analóg). Amennyiben hagyományos ICT-ről analóg ICT-re váltunk a metformin+SGLT2-gátló kezelést folytatni lehet. Az alkalmazási előírások miatt inzulin kezelés bevezetésekor a pioglitazont és a DPP-4 gátló kezelést el kell hagyni, mivel a DPP4-gátlók alkalmazási előírása szerint, DPP-4 gátló az „inzulin kiegészítő terápiájaként (metforminnal vagy anélkül), ha a diéta és testmozgás és az inzulin állandó dózisa mellett a glikémiás kontroll nem megfelelő” adható. Pioglitazon esetén pedig így szól az előírás az inzulinnal való együtt alkalmazásra: ”A pioglitazon inzulinnal kombinációban is javallt olyan 2-es típusú diabeteszben szenvedő felnőtt betegeknél, akiknél a glykaemiás kontroll inzulin mellett nem kielégítő, és akiknél a metformin ellenjavallatok vagy intolerancia miatt nem alkalmazható.”

  Adható-e metformin + egy Eü. 70/1 pontban szereplő emelt támogatású OAD adása után analóg bázisinzulin?
  IGEN, amennyiben korábban a metformin+emelt indikációjú OAD bevezetésekor az Eü. 70/1. pont, az analóg bázisinzulin beállításkor pedig az Eü. 50 6/a pont indikációs feltételei teljesülnek. Az Eü. 70/1 pontban szereplő gyógyszer 70%-os, Eü. 50 6/a pontban szeplő analóg bázisinzulin pedig 50%-os támogatással rendelhető.
  Megjegyzés: az alkalmazási előírásoknak megfelelő kombinációk: metformin+SGLT2-gátló+analóg bázisinzulin, metformin+ GLP-1 agonista+analóg bázisinzulin

  Adható-e metformin + analóg bázisinzulin adása után még egy Eü. 70/1 pontban szereplő emelt támogatású OAD?
  ILYEN FORMÁBAN NEM! Az Eü. 50 6/a pont szerint az elhúzódó hatású analóg inzulinok emelt támogatásának feltétele a korábban legalább 3 hónapig beállított kezelés.

  Adható-e metformin + ICT inzulin kezelés beállítása után még egy Eü. 70/1 pontban szereplő emelt támogatású OAD?
  IGEN! Ha ez szerepel az alkalmazási előírásokban és a bevezetés megfelel az Eü. 70 1. indikációs pont valamennyi további feltételeinek. Ilyenkor az inzulin a korábbi módon rendelhető, a hozzáadott OAD pedig 70%-os támogatással.
  Megjegyzés: az alkalmazási előírásoknak megfelelő kombinációk: metformin+ICT+ SGLT2-gátló, metformin+ICT+DPP4-gátló

  Amennyiben az érintett gyógyszerek naprakész alkalmazási előírásait szeretnék tanulmányozni, azt az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) honlapján az alábbi linken tehetik meg.

  http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/landing/epar_search.jsp&mid=WC0b01ac058001d124

  A fenti összefoglaló az antidiabetikumok támogatással történő rendelhetőségéről a jelenleg hatályos szabályozási környezetben értelmezhető és nem minősül sem állásfoglalásnak, sem jogi iránymutatásnak, az bírósági és más hatósági eljárásban nem használható fel.

  2015. szeptember 1.

  Dr Strényer Ferenc
  MDT Web-szerkesztő

Vissza