Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  JAVULNAK A CUKORBETEGEK ESÉLYEI - A Magyar Diabetes Társaság sajtótájékoztatója a Magyar Tudomány Akadémián (2016. május 11.)
  2016.05.17. | MDT Web-szerkesztőség, Prof. Dr. Jermendy György | Hírkategória: Általános
  Az MDT elnöke (Dr. Kempler Péter), leendő elnöke (Dr. Wittmann István) és Dr. Jermendy György (a vezetőség tagja) a hazai sajtó képviselői előtt ismertették a lezárult DIABETES EPI tanulmány célját és legfontosabb eredményeit.
  A nagyszabású retrospektív vizsgálat célja az volt, hogy az OEP adatbázisát közel másfél évtizedre (2001-2014) visszatekintően, diabetológiai aspektusból elemezve új adatok álljanak rendelkezésre a cukorbetegséggel kapcsolatos morbiditási és mortalitási mutatók hazai alakulásáról. A szerzők adatokat gyűjtöttek az ellátás költségvonzatáról, a kórházi kezelés jellemzőiről, ill. a terápiás szokások alakulásáról is. 

  A vizsgálat jellegzetessége, hogy csak antidiabetikumot társadalombiztosítási támogatással gyógyszertárban kiváltó cukorbetegekről szolgáltatott adatokat, így az eredmények semmiképpen nem tekinthetők teljes körűnek vagy reprezentatívnak. Nem kerülhettek a látótérbe azok a cukorbetegek, akik csak életmód-terápiát folytattak, ill. semmilyen információt nem lehetett nyerni a prediabetes állapotában lévőkről sem. A tendenciák okára vonatkozóan az adatbázis-elemzés nem szolgáltathatott adatokat. A felmérés döntően a 2-es típusú diabetes jellemzőire fokuszált.

  Az incidencia csökkenése majd stagnálása mellett a prevalencia folyamatos növekedését lehetett megfigyelni. Számottevően csökkent másfél évtized alatt az évenkénti infarktus, stroke és végtag-amputáció gyakorisága, csökkent a mortalitás. A diabetesre fordított egészségügyi kiadás költségei Euroban és egy betegre vonatkozóan nem nőttek. Csökkent a kórházi észlelések száma és a kórházi tartózkodás tartama.

  A vizsgálat célját és módszertanát leíró közlemény (Jermendy Gy, Kempler P, Abonyi-Tóth Zs, Rokszin Gy, Wittmann I: A cukorbeteg-ellátás mutatóinak alakulása Magyarországon 2001-2014 között: az Országos Egészségügyi Pénztár adatbázis-elemzésének célja és módszertana) az Orvosi Hetilap hasábjain jelenik meg (várhatóan júliusban). A legfontosabb eredményeket a szerzők még ebben az évben, több közleményben publikálják.

  A sajtótájékoztatóra összeállított sajtóhír letölthető a kapcsolódó dokumentumok alól.

  Dr. Jermendy György az MDT web-szerkesztősége nevében  

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza