Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Társasági hírek


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Az MDT elnökének tájékoztatója az MDT Gyermekdiabetes Szekció megalakulásával kapcsolatban
  2017.04.25. | MDT, Prof. Dr. Kempler Péter | Hírkategória: Általános

  A Magyar Diabetes Társaság 2017. április 22-én Pécsett megrendezett XXV. jubileumi kongresszus keretében megtartott közgyűlésén kis többséggel jóváhagyta az MDT Gyermekdiabetes Szekció megalakulását.

  Prof. Dr. Kempler Péter - az MDT elnöke

  A közgyűlést követő beszélgetések során úgy tűnt, az előzmények sokak számára részben nem voltak ismertek, részben csak részinformációk álltak rendelkezésükre.

  Az MDT és a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT) közös Gyermekdiabetológiai Szekciója 2016 októberében történt vezetőségválasztását követően az eredményt érvényteleníteni kellett, mert kiderült, hogy a szavazáson részt vevők egyharmada sem az MDT-nek, sem az MGYT-nek nem volt tagja. A későbbiekben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a szakmailag egyébként kiváló munkát végző Gyermekdiabetológiai Szekció a saját szervezeti és működési szabályzatát több szempontból sem tartotta be: az abban foglaltak ellenére tagjairól nem vezetett névsort, így a taggyűlések összehívása is szabálytalan volt. Emellett a szervezeti és működési szabályzatot az abban foglaltak ellenére az MDT vezetősége nem látta, így nem is hagyhatta jóvá, tehát az hatályba sem lépett.

  Az MDT-re, mint civil szervezetre vonatkozó törvényi előírásokat be kell tartani. Az MDT alapokmánya szerint a munkacsoportok nem önálló jogi személyek, működésüket az MDT irányítja és ezért az MDT felel. A Magyar Gyermekorvosok Társasága, korábbi állásfoglalását 2017. március 29-én visszavonta, és így nem járult hozzá a két Társaság közös Gyermekdiabetológiai Szekciójának az MDT kongresszusának keretében történő újraválasztásához, bár a törvénytelen, ex lex állapot mielőbbi megszűntetése ezt egyértelműen indokolta. Az MDT 2017. februári vezetőségi ülésén egyetlen ellenszavazat mellett döntött amellett, hogy a vezetőségválasztásra az MDT kongresszusán kerüljön sor. Ez alapján az MDT az egyetlen lehetséges utat választva az alapszabályunk 2. § 2.3 és 2.4 pontjainak megfelelően önálló Gyermekdiabetes Szekció létrehozásáról döntött. Ez teremti meg az elvi alapját annak, hogy a korábbi támogatásokat (TÖRP program teljes körű támogatása, nyári táborok, sítábor, Gyermekdiabetes Nap, évenkénti Gyermekdiabetológiai Kongresszus támogatása) az MDT a továbbiakban is biztosíthassa.

  A fentiekben leírtakat az MDT elnöke és főtitkára előzetesen a Társaság által felkért ügyvéddel is részletesen megkonzultálta, a jogi háttér teljes körű tisztázása érdekében, dr. Magyarossy József ügyvéd úr meghívottként a közgyűlésen is részt vett.

  A közgyűlésen egy évtizedek óta fennálló formai/jogi anomáliát sikerült rendezni. A közgyűlés során a következő hasonlatot említettem: ha a rendőr megállít egy jogosítvánnyal nem rendelkező vezető által vezetett autót, az illető nem hivatkozhat arra, hogy évtizedek óta jogosítvány nélkül vezet. Korányi professzor hozzászólásának lényege az volt, hogy ez nem gond, a rendőr majd megveregeti a sofőr vállát, és megkéri, szerezze majd meg a jogosítványt. Ez is előfordulhat, de valószínűbb, hogy a rendszámot leszereli és a sofőrt megbünteti.

  Hangsúlyozandó, hogy a magyar gyermekdiabetológusok kiemelten magas színvonalú, igen nehéz évtizedekre visszatekintő áldozatos munkáját senki sem vonja kétségbe. Ennek sikeres folytatása, egy szakmailag egységes gyermekdiabetológiai közösség munkájának segítése az MDT érdeke is.

  Prof. dr. Kempler Péter
  az MDT elnöke

   

   

  2017. április 24.

Vissza