Magyar Diabetes Társaság On-line
Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirekKönyvajánló

Küldje el az ezzel kapcsolatos híreket szerkesztőségünkbe: szerkesztoseg@diabet.hu

Kalandárium

Szerző: Dr. Békefi Dezső
Megjelenés: 2023
Kiadó: Tudomány Kiadó

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Dr. Békefi Dezső
Megjelenés: 2023
Kiadó: Tudomány Kiadó

Régi igazság, hogy a jó könyvek nincsenek korhoz kötve: gyerekeknek, fiatalnak, öregnek egyaránt élményt adnak. Dr. Békefi Dezső könyvének már a címe is sugallja, hogy az olvasók széles rétegét szólítja meg. „Kalandárium” – kalandos, nemritkán merész, gyakran megható, néha szinte hihetetlen, máskor nagyon is ismerős történetek, amik talán velünk is megtörténhettek (volna), s mindez évekhez, évszakokhoz, korszakokhoz, életszakaszokhoz kötve, könnyed eleganciával, bölcs derűvel elmesélve.

A Kalandárium voltaképp kaleidoszkóp: színes, önmagukban is érdekes, különleges történetek hosszú sora köti le az olvasót, igazán úgy, ahogy a legjobb olvasni: bárhol nyitjuk ki a könyvet, megakad a szemünk, nekifogunk. És amint a kaleidoszkóp apró darabjai is képpé állnak össze, úgy e történetek is megelevenítik az elmúlt 70–80 évet, éspedig nem másképp, mint az egy jó kaleidoszkóptól várható – vagyis sokféleképpen. Akit a gyermekgyógyászat vagy a diabétesz kezelésének, gondozásának rendkívüli történetei érdekelnek leginkább, nem fog csalódni, de ugyanígy élmény lesz ez a könyv azoknak, akik inkább az orvosegyetemi oktatás, a klinikai vagy a kongresszusi élet izgalmas, megrendítő vagy épp fonák helyzeteiről olvasnának.

És a gyerekek? Külön világ vár rájuk: csaknem harminc oldalon gyerekek kalandjai, mondásai elevenednek meg, és van még legalább húszoldalnyi megható, vidám állattörténet is. Mindez persze nem lehet meglepő azoknak, akik olvasták Békefi Dezső Gyermekk ori diabétesz című könyvét, melynek egyik – és korántsem egyedüli – különleges vonása éppen az, hogy óvodáskorú gyermekektől tinédzsereken, diabéteszes gyermeket nevelő szülőkön át a diabetológusokig mindenkit megszólít.

Ugyanilyen a Kalandárium is, amit tehát jó szívvel ajánlunk mindenkinek (háromévestől százéves korig), aki szeret élni, emlékeket gyűjteni és emlékezni.

Fontos tudni még, hogy a történetek gyűjteménye azért jelent meg könyv formájában, mert a család, a barátok unszolták a szerzőt, írja le a történeteket, amiket nem győztek elégszer hallani. Jól tették: gazdag, különleges olvasmányt adtak az érdeklődők kezébe.
Dr. Ballér Piroska

Megrendelhető:
Tudomány Kiadó 1023 Bp. Ürömi út 56 , 06 1 273 28 40, tudomany@tudomany-kiado.hu

A cukorbetegek gondozásának pszichológiája a gyakorlatban

Szerző: Dr. Val Wilson
Megjelenés: 2022
Kiadó: Orioll és Társai

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Dr. Val Wilson
Megjelenés: 2022
Kiadó: Orioll és Társai

Embert próbáló feladatot állít a diabétesz a cukorbetegségben érintettek és a gondozásukat végző szakemberek elé egyaránt. A kórral kapcsolatos ismeretek és terápiák bővülnek, a betegben mindeközben lezajló lélektani folyamatok azonban teljes egészében mindmáig feltáratlanok. Pedig ezek ismerete, megértése jelentős mértékben javíthatja a gondozási folyamatot. A kiadó reményei szerint kifejezetten gyakorlati kézikönyvet tart kezében az olvasó. A könyv szerzője ugyanis nem más, mint dr. Val Wilson, aki az elmúlt 25 év során számos kutatást vezetett a cukorbetegek önellátásának alakulásáról. Több mint tíz éve önkénteskedik az INPUT (Insulin Pump Therapy, azaz inzulinpumpa-terápia) nevű nemzeti diabétesz-szervezet munkájában, rendszeresen publikál, és hitelességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 45 éve maga is 1-es típusú cukorbeteg.

Gyermekkori diabétesz - Tanácsok diabétesz szakápolóknak, szülőknek és gyermekeiknek

Szerző: Dr. Békefi Dezső
Megjelenés: eKönyv 2023 (Második, bővített kiadás)
Kiadó: SpringMed Kiadó

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Dr. Békefi Dezső
Megjelenés: eKönyv 2023 (Második, bővített kiadás)
Kiadó: SpringMed Kiadó

A diabeteses beteg jólléte szorosan összefügg azzal, hogy mennyit tud a betegségéről, és ebből mennyit tud megvalósítani. Ez ma már mindenki által elfogadott tény. Ezért történt paradigmaváltás a cukorbetegek gondozása terén az 1980-as években; a patriarchális, utasításokon alapuló orvosi magatartást felváltotta a betegek – és családjuk – oktatása, az edukáció. Ez – mármint az edukáció – nem lehet sikeres addig, ameddig a beteg hadilábon áll betegsége elfogadásával. Mennél több a helyes ismeret, annál jobban várható a betegség elfogadása, és annál jobb talajra hull az egészségügyi személyzet edukációs tevékenysége. Ezért jelentettek meg több, a betegeknek szóló összeállítást.

A cukorbeteg gyermekek gondozása során azt tapasztaltam, hogy nem elég a szülőket megtanítani a diebetesszel kapcsolatos ismeretekre, mert minél többet tud a betegségéről maga a gyermek, annál jobban valósíthatók meg a gondozási elvek. Ez adta azt az ötletet, hogy a könyvemben fejezetenként írjam le a tudnivalókat a kisgyermekek és a nagyobbacskák nyelvén is.

A 2007. évi első kiadás sikerén felbuzdulva tíz év múlva ismét megjelent a könyvünk második, átdogozott kiadása. Egy évtízed alatt a legnagyobb változás a pumpakezelésben következett be, míg az első kiadás idején alig volt pumpával kezet gyermek Magyarországon, addig tíz év alatt több száz gyermek került át erre a korszerű kezelési módra. Ezért ezen fejezet megírására Dr. Körner Anna tanárnőt kértem fel, akinek hazánkban a legnagyobb tapasztalata van ezen a téren.

Ajánlom könyvünket mindazoknak, akik diabeteszes gyermeket nevelnek, elsősorban akik most kezdik az ismerkedést ezzel a sajátos állapottal, de azoknak is, akik már majdnem mindent tudnak erről a kórról, hátha valami újat is találnak benne.

Cukorbetegek nagy diétáskönyve

Szerző: Dr. Fövényi József, Gyurcsáné Kondrát Ilona
Megjelenés: 2021 (7. kiadás)
Kiadó: SpringMed Kiadó

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Dr. Fövényi József, Gyurcsáné Kondrát Ilona
Megjelenés: 2021 (7. kiadás)
Kiadó: SpringMed Kiadó

A cukorbetegek diétájának csupán néhány dologban kell eltérnie a hagyományos magyar étkezéstől, de ezen belül nagyon sok szempontot szükséges figyelembe venni elsősorban az étkezések energiatartalmával, a helyes alapanyag megválasztásával, az étkezések napi ritmusával kapcsolatban. A diétával is évtizedek óta foglalkozó diabetológus orvos, és az egyik legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező dietetikus együttműködése révén született e széles körű információkat nyújtó, a mindennapi gyakorlatra épülő, nagyon keresett, immár a 7. korszerűsített kiadást és több mint 10 utánnyomást megért mű rendkívüli segítséget nyújthat a cukorbetegek életvitelében, az étrend individualizálásában és a diéta és testmozgás összehangolásában.

Inzulinnal kezeltek kézikönyve - Inzulinnal kezelt diabéteszeseknek és diabétesz edukátoroknak (E-book)

Szerző: Dr. Fövényi József, Dr. Soltész Gyula, Dr. Kocsis Győző
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Dr. Fövényi József, Dr. Soltész Gyula, Dr. Kocsis Győző
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

A három nagy tapasztalattal rendelkező belgyógyász és gyermekgyógyász diabetológus könyve széleskörű áttekintést nyújt a diabéteszről és kb. 70 ezer 1-es, valamint legalább 200 ezer inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbeteg számára ezen rendkívül bonyolult kezelési módról. Miután az inzulinnal kezelt cukorbetegek nagy része évente kevesebb, mint egy órán keresztül tud személyesen konzultálni a gondozó orvosával és a szaknővérrel, az idő több mint 99,9%-ában saját tudására és tapasztalatára kell támaszkodnia. Hogy ilyen körülmények között sikerrel végezhesse anyagcseréje ellenőrzését és önmaga kezelését, rendkívül nagymennyiségű tudásanyag elsajátítására van szükség. Ezt a célt szolgálja a jelen munka, mely a legegyszerűbb – napi egyszeri – inzulin adagolástól kezdve az inzulinpumpa kezelésig az összes szükséges ismeretet a betegek rendelkezésére bocsátja.

Amit a diabéteszről minden cukorbetegnek tudnia kell

Szerző: Dr. Winkler Gábor, Dr. Kis János Tibor
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Dr. Winkler Gábor, Dr. Kis János Tibor
Megjelenés: 2022
Kiadó: SpringMed Kiadó

A cukorbetegséggel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel mind a közelmúltban, mind a már korábban diagnosztizált betegekben és hozzátartozóiban. Könyvünkkel nekik próbálunk segítséget adni azzal, hogy 100 tematikusan rendezett kérdést teszünk fel és válaszolunk meg.

Ez a könyv a SpringMed Kiadó gondozásában korábban megjelent két kiadvány, -a „Cukorbetegek kézikönyve” (2006) és a „Kérdezz-felelek a cukorbetegségről” (2007)- c. könyvek kibővített és átdolgozott változata. Az átdolgozást szükségesnek tartottuk, hiszen az elmúlt években nagymértékben bővült a cukorbetegséggel kapcsolatos tudásunk, új gyógyszercsoportok, új eszközök használata terjedt el, sőt a cukorbetegek kezelésével kapcsolatos szemléletünk is megváltozott, új szempontok kerültek előtérbe.

A zsebkönyv 9 fejezetben tárgyalja az általános fogalmakat, a diétával, a fizikai aktivitással, önellenőrzéssel, a gyógyszeres terápiával, az inzulinpumpával és szenzorral, a szövődményekkel, a terhességgel és fogamzásgátlással, illetve a cukorbetegség társadalmi aspektusaival kapcsolatos ismereteket.

Könyvünket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a cukorbetegséget, annak kezelését. A kérdéseken és válaszokon alapuló szerkesztés lehetőséget ad arra, hogy egy adott témában lényegre törően, tömören bővítse az olvasó az ismereteit.

Prof. Dr. Winkler Gábor DSc, Dr. Kis János Tibor PhD.

A könyv a SpringMed Kiadó gondozásában jelent meg.

100 éves az inzulin
- Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?

Szerző: Körner Anna
Megjelenés: 2022
Kiadó: Szurikáta Alapítvány

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Körner Anna
Megjelenés: 2022
Kiadó: Szurikáta Alapítvány

2021-ben ünnepelte a világ az inzulin felfedezésének centenáriumát. Az ebből az alkalomból megjelent írások és könyvek közül a jelen mű az első, ami a gyermekekre összpontosít. Erre utal az alcím is: „Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?” Ez nagyon is indokolt, hiszen ók voltak az elsők, akik az inzulin „áldásában” részesültek.

A szerző gyógyító és kutató diabetológus gyermekorvos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának tanára, a MGyT és az MDT Gyermekdiabétesz Szekciójának elnöke. A téma hatalmas irodalmát áttekintve feldolgozta és ismerteti a korszakos felfedezés több évszázados, sőt évezredes előzményeit, a kulcsfontosságú kutatóműhelyeket és kutatókat, a sok kudarcot, zsákutcát, majd a sikert. A mű hallatlan erénye a felfedezést követő 100 év történetének a jövőbe is kitekintő mesterien sikerült összefoglalása.Dr Körner Anna prózája egyéni, érdekes és élvezetes, stílusa könnyed, gördülékeny. Pontosan, szabatosan és tömören fogalmazza meg az orvosi fogalmakat és szakkifejezéseket.

A könyv nemcsak diabéteszes gyermekek szüleinek, diabéteszes fiataloknak, hanem orvosoknak, szakdolgozóknak, és a laikus olvasók számára is ajánlott.

Dr Soltész Gyula
Pécs. 2022.szeptember 5.

Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében
– visszatekintés öt évtizedre

Szerző: Jermendy György
Megjelenés: 2022
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

Részletekért kattintson a címre!

Szerző: Jermendy György
Megjelenés: 2022
Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.

A hazai diabetológiai szakirodalom a közelmúltban bővült, 2022. február 1-től könyvesbolti forgalomba került a „Mérföldkövek a klinikai diabetológia fejlődésében – visszatekintés öt évtizedre” c. szakkönyv.

A szerző (Dr. Jermendy György) irodalmi ismeretek és saját tapasztalatok alapján 25 olyan tudományos sikert, klinikai kutatási eredményt tekint át, amely az adott időben igazi mérföldkő-eredményként bővítette a diabetológiai ismereteket. Valamennyi fejezet azonos módon épül fel: az előzmények áttekintését az új megfigyelés részletezése és tudományos visszahangjának ismertetése követi, majd – az újabb keletű adatok esetében – az utóélet és a várható jövő taglalása lelhető fel. Az első fejezet a diabeteses coma kis adagú inzulinterápiájával foglalkozik, amely igazi újdonságként a 70-es években került be a napi gyakorlatba. Az utolsó fejezet a 2-es típusú diabetes megelőzésének lehetőségeit veszi számba, kitérve arra, hogy talán napjainkban a prevencióval kapcsolatos erőfeszítések első eredményeit is láthatjuk.

A könyv a Medicina Könyvkiadó Zrt. gondozásában jelent meg.