Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

 

A HbA1c-értékről

Mi a HbA1c?

A hemoglobin a vörösvértestben található, fontos szerepe van az oxigén szállításában. Amikor vércukorszintje magasabb, több glukóz kötődik a hemoglobin molekulához, így laboratóriumi méréssel lehetővé válik a glukózzal összekapcsolódott hemoglobin meghatározása. Minél magasabb a vércukorszintje, annál nagyobb a glukózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyisége.

A HbA1c mérése

A HbA1c teszt egyszerű vérvizsgálat, amely a glukózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyiségét méri. Ha a mért érték magasabb a normálisnál azt jelenti, hogy vércukorszintje az adott hemoglobin molekula élettartama során magasabb volt a kelleténél. Mivel a vörösvérsejtek általában 90 napig élnek mielőtt újakkal helyettesítődnének, ez a vizsgálat megmutatja, hogy az elmúlt 3 hónapban mekkora volt az átlagos vércukorszintje.

Jelenleg a HbA1c-vizsgálat az egyik legjobb módja annak, hogy ellenőrizzék, megfelelően kézben volt-e tartva a vércukorszintje az elmúlt időszakban.

A vizsgálat jellemzői:

  • A glukózzal összekapcsolódott hemoglobin mennyiségét fejezi ki százalékos arányban.
  • Tiszta képet ad arról, hogy cukorbetegsége megfelelően volt-e kezelve, mivel a vizsgálat az „átlagos” vércukorszintre utal 3 hónapos időszakra visszamenően.
  • Kezeléstől függően 3-6 havonta javasolt a HbA1c-tesztet elvégeztetni.

A HbA1c célértékek

Ha valaki nem cukorbeteg, akkor a HbA1c normális tartománya körülbelül 3,5–5,5 %. Cukorbetegség esetén az a cél, hogy a HbA1c értéke 6,5‑7,0% között legyen. A gondozását végző személyzet az Ön igényei alapján határozza meg a megfelelő célértéket. Írja ezt be az alábbi üresen hagyott helyre! Ez segít, hogy erre az értékre összpontosítva elérje a célját.

A HbA1c értékemet ________ havonta fogják ellenőrizni.
Utolsó HbA1c értékem ________ % volt.
A HbA1c célértékem ________ %.

A HbA1c és a vércukorértékek összehasonlítása

Fontos, hogy megértse, a HbA1c nem egyezik meg azzal a vércukorszinttel, amelyet otthon ellenőriz! Az alábbi táblázat azokat az átlagos önellenőrzéssel mért vércukorértékeket mutatja, amelyek megfelelnek a HbA1c-vizsgálat eredményeinek. Ha a HbA1c értéke 7%, azt jelenti, hogy vércukorszintjének átlaga 8,2 mmol/l volt az elmúlt 2–3 hónapban. Igyekezzék, hogy vércukorszintje a lehető legközelebb legyen a célértékhez a gondozás során!


HbA1c érték
%
Átlagos vércukorszint
mmol/l
14,021,1
13,019,3
12,017,4
11,015,6
10,013,7
9,011,9
8,010,0
7,08,2
6,06,3
5,04,7
4,02,6

A vércukorszint ellenőrzésének szerepe

Ha saját maga méri vércukorszintjét, akkor a mérés azt mutatja meg, hogy az ellenőrzés pillanatában mi a vér aktuális cukorszintje. Naponta ellenőrizheti, hogy az étkezések, a fizikai aktivitás és a cukorbetegségre szedett gyógyszerei miként befolyásolják vércukorszintjét.

A HbA1c-teszt megmutatja Önnek és a gondozását végző egészségügyi személyzetnek, hogy cukorbetegsége mennyire van jól kézben tartva egy adott időszak alatt.

A különbség a fényképkészítéshez is hasonlítható. Az otthonában végzett vércukormérés olyan, mintha pillanatfelvételt készítene vércukorszintjéről, mert vércukorértékét egy adott pillanatban méri meg. Nem mutatja, milyen volt a vércukorszintje fél órával azelőtt, illetve milyen lesz fél óra múlva. A HbA1c-teszt pedig olyan, mintha videófelvételt készítene a vércukorszintjéről, mivel ez a vércukorszintjét 2-3 hónapos időszakra visszamenően mutatja, így általános képet ad a közelmúlt eseményeiről.

Ennek megfelelően, ha a vércukorszintje sokszor volt alacsony az elmúlt 2-3 hónapban, akkor a HbA1c értéke is alacsonyabb lesz, még akkor is, ha időnként magasabb vércukorértékek is előfordultak. Ha a HbA1c értéke alacsonyabb, mint gondolta volna, gyakrabban kell ellenőriznie a vércukorszintjét.

Az éhomi, étkezés utáni vércukorértékek mérése és a HbA1c mérése együtt azt mutatja, hogy jó-e a szénhidrát-háztartása. Ön és a gondozó egészségügyi személyzet eldöntheti, hogy szükséges-e megváltoztatni kezelését.

Milyen kérdéseket tehet fel orvosának?

Olykor nehéz értelmezni a HbA1c leletet. Ne habozzon, kérdezze meg orvosát vagy az egészségügyi személyzetet az eredményekről vagy bármi másról, amit nem ért teljesen! Az alábbiakhoz hasonló kérdéseket tehet fel:

  • Gyakrabban kell HbA1c vizsgálatot végeztetni nálam, ha szívbeteg vagyok?
  • Lehetséges-e, hogy hathavonta vizsgáljanak?
  • Miért térnek el a HbA1c eredményeim a vércukormérővel mért eredményektől?
  • Lehet normális a HbA1c értékem akkor is, ha az elmúlt néhány hónapban magas vércukorértékeket mértem?
  • Otthoni vércukormérési eredményeim az elmúlt két-három hónapra vonatkozólag nem tűnnek összeegyeztethetőnek a HbA1c vizsgálat eredményeivel. Lehet, hogy elromlott a vércukormérőm?
  • Kérem ellenőrizzék, helyesen használom-e a vércukormérőmet!

Ha Ön cukorbeteg, akkor a HbA1c vizsgálat eredményének ismerete lehetővé teszi, hogy aktív szerepet vállaljon cukorbetegsége kezelésében. Ha a HbA1c értéke magas (magasabb, mint 8% vagy mint az Önnek beállított céltartomány), azt jelzi, hogy meg kell változtatni a kezelést. Ha a HbA1c értéke kevesebb, mint 7%, illetve a céltartományon belül van, megnyugtató, hogy szénhidrát-háztartása egyensúlyban van.


* Irodalom: A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2011.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138