Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Mit kell tudniuk a hozzátartozóknak a 2-es típusú cukorbetegségről?


A cukorbetegség összetett betegség, amely a szervezet más szerveit is érinti. Kezeletlenül súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A cukorbetegség sikeres kezeléséhez a cukorbetegnek társa, családtagjai és barátai támogatására és megértésére van szüksége. Ez azt jelenti, hogy meg kell érteniük a 2-es típusú cukorbetegség lényegét, miként tartható kézben, valamint milyen testi és lelki hatásokkal jár.

Mit érezhet a cukorbeteg?

Jelentős stresszt jelent az, ha valakinél 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálnak. A betegség ténye az élet minden területét érinti, az ételek elkészítését és az étkezést, a családtervezést és nemi életet, a munkahelyi aktivitást és a szabadidő helyes kihasználását. A betegség érzelmi oldalával legalább olyan nehéz megküzdeni, mint a fizikaival, mivel minden ember másképp reagál rá. Mindazonáltal sokan megélik az alábbiakat:

 • Tagadás: Lehet, hogy hozzátartozója nem veszi komolyan, vagy vállrándítással elintézi a diagnózist. Ez kezdetben normális lehet, mert ez a reakció lehetővé teszi a diagnózis tényének fokozatos feldolgozását. Ha ez az állapot túl sokáig tart, súlyosan befolyásolhatja az érintett személy együttműködését a kezelést végző munkacsoporttal.
 • Düh: A düh érzete gyakori a cukorbetegség diagnózisa után. Keveredhet szorongással, szomorúsággal, bűntudattal és frusztrációval, mely abból fakad, hogy a cukorbetegség kezelése érdekében állandó erőfeszítéseket kell tenni.
 • Elszigetelődés érzése: ha valakinek folytonosan figyelnie kell az étkezésére és ellenőriznie kell a vércukorszintjét, úgy érezheti, hogy különbözik másoktól – nem sokan kedvelik ezt az érzést. Helytelen, ha azt hiszi, cukorbetegsége miatt szégyenkeznie kell, vagy célszerű eltitkolni.
 • Hangulat-ingadozások: A vércukorszint gyors és nagymértékű változásai érzelmi hullámvölgyhöz vezethetnek. Hozzátartozója az egyik percben még jól van, később pedig mogorva, szomorú vagy frusztrált.
 • Vizsgálatokkal igazolták, hogy a cukorbetegek körében gyakoribb a depresszió előfordulása. A lehangoltság a cukorbetegség kezelését megnehezítheti.

Ha fenti érzelmi állapotok bármelyike sokáig fennáll, a cukorbetegnek célszerű szakemberhez fordulnia!

Miben segíthetnek a hozzátartozók a cukorbetegnek?

Ahhoz, hogy valaki a cukorbetegségét be tudja illeszteni feladatokkal teli életébe, rengeteg munkára és jó adag alkalmazkodóképességre van szükség. Mivel az életvitel változhat, a barátok és a család támogatása nem nélkülözhető. Íme néhány példa, miként járulhat hozzá hozzátartozója cukorbetegségének kezeléséhez.

A napi rutin felállítása

A cukorháztartás egyensúlyban tartása a legtöbb esetben rendszerességet igényel. Az élelmiszerek kiválasztása, elkészítése, és az étkezések időzítése egyaránt fontos. Az étkezések és a szociális tevékenység összehangolása segíthet abban, hogy a cukorbetegség beilleszthető legyen bárki életébe.

Hallgasson figyelmesen

Nem mindig könnyű motiváltnak maradni nap, mint nap a cukorbetegség kezelése érdekében. Ha csak meghallgatja, hogy a beteg miként érez, hogy együtt kell élnie diabéteszével, máris a lehető legnagyobb támogatást nyújtja számára.

A nyílt kommunikáció fenntartása

Az érzelmek elfojtása pszichés problémákhoz vezethet. Bátorítsa hozzátartozóját, hogy beszéljen nyíltan és őszintén azokról a napi nehézségekről, amelyek cukorbetegsége kezelése miatt terhet jelentenek számára. Nyugtassa meg, teljesen normális, ha elkeseríti a sok erőfeszítés, amelyet cukorbetegsége karbantartásához meg kell tennie.

Legyen tájékozott a cukorbetegséggel kapcsolatban

Minél többet tud a cukorbetegségről, annál többet tud segíteni. Részt vehet cukorbetegséggel foglalkozó előadásokon, tájékozódhat könyvekből, vagy az internetről, hogy jobban megértse, hozzátartozója milyen nehézségekkel szembesül.

Szükség esetén keressen külső segítséget

Ha a környezet segítsége már nem elég, keressen szakembert! Javasolhatja, hozzátartozója csatlakozzon egy diabéteszes betegegyesülethez, ahol megoszthatja aggodalmait másokkal, akiknek hasonló problémáik vannak.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése hosszú és lassú folyamat, melynek során a terápia idővel változhat. Fontos, hogy hozzátartozója ne érezze egyedül magát! A család és a barátok támogatásával a cukorbeteg könnyebben gondoskodik önmagáról és képes fenntartani pozitív hozzáállását.

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) és kezelése


Hipoglikémiának nevezzük az alacsony vércukorszint kialakulását. Ez az állapot az étkezések kihagyása, vagy az intenzív fizikai munka következtében alakulhat ki. Az inzulin és a cukorbetegség kezelésére használatos tabletták egy része (szulfanilureák) okozhatnak hipoglikémiát. Néha a cukorbeteg nem ismeri fel a hipoglikémia tüneteit és ezért segítséget sem kér. Az alacsony vércukorszint miatt ritkán kialakulhat az agyi keringés zavara, illetve kóma, amennyiben nem megfelelően kezelik. Fontos, hogy ismerjük a figyelmeztető tüneteket, és tudjuk, mit kell tennünk, ha magatehetetlenné válik a cukorbeteg.


Az alábbi tüneteket észlelheti, ha cukorbeteg hozzátartozója vércukorszintje túl alacsony:

 • hirtelen elsápad
 • verejtékezni kezd, bőre hideg tapintású
 • ingerlékennyé válik
 • beszéde zavaros
 • viselkedése furcsa
 • eszméletét elvesztheti
 • szokatlan agresszivitás vagy sírás észlelhető
 • normális koncentrációra képtelen

Amennyiben felismeri a hipoglikémia tüneteit, adjon a cukorbetegnek, amilyen gyorsan csak lehet, gyümölcslevet, tejet, cukros vizet vagy szőlőcukor tablettát, hogy helyreálljon a megfelelő vércukorszint! Ezután célszerű lassan felszívódó szénhidrátot, pl. kenyeret is enni, hogy az újabb vércukoresést megelőzzük. Ne adjon csokoládét a cukorbetegnek, mivel sok zsírt tartalmaz és lassabban szívódik fel!

Ha a cukorbeteg vércukorszintje túlságosan leesik, eszméletét vesztheti. Ebben az esetben életveszélyes lehet, ha megeteti, vagy megitatja a beteget, mivel megfulladhat. Ha rendelkezésre áll, glukagon injekciót kell beadnia a betegnek. Ha lehetséges, ellenőrizze a beteg vércukorszintjét az injekció beadása előtt! A glukagon injekció beadásával kapcsolatban kérdezze meg a diabétesz szakápolót, oktató nővért, vagy kezelőorvosát! Az alacsony vércukorszint kezeléséről konzultáljon a kezelőorvossal! Az idősebb cukorbetegeknek és azoknak, akik gyakran kerülnek hipoglikémiás állapotba, különösen javasoljuk, viseljenek cukorbeteg azonosító kártyát.

Hordjon magánál cukorbeteg kártyát!


Érdemes mindenkor magánál tartania egy azonosító kártyát arról, hogy Ön cukorbeteg. Ha cukorbetegsége megfelelően kezelt, akkor is előfordulhat, hogy életének valamely stádiumában mások segítségére szorul. Diabétesz-azonosító kártyája segíthet másoknak jelezni, hogy sürgősségi helyzetben orvosi segítséget hívjanak Önhöz.


Feltétlenül szerepelnie kell az azonosító kártyán: egészségügyi adatainak, gyógyszereinek, orvosa nevének és sürgősségi kapcsolattartóinak adatai. A tájékoztatóban található kitöltött cukorbeteg azonosító kártyát mindig hordja magánál.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138