Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

A magas vércukorszint vagy hiperglikémia és kezelése

A magas vércukorszintnek nincsen pontosan meghatározott számszerű értéke. Ha a vércukor a normálisnál magasabb szintre emelkedik, hiperglikémiának nevezik. A normálisnál magasabbnak tekintjük a vércukorszintet, ha étkezések előtt 7,0 mmol/l, illetve étkezések után 8 mmol/l fölötti.


Magas vércukorszint minden cukorbetegnél előfordul alkalmanként. Ha azonban túl gyakran vagy túl hosszú ideig magas az érték, akkor cukorbetegsége „kontrollálatlan” és figyelni kell rá. Vércukorszintjének napi ellenőrzése cukorbetegsége gondozásának nélkülözhetetlen része!

A magas vércukorszint okai

Többek között az alábbiak emelhetik vércukorszintjét:

 • Ha túl sokat, vagy magas cukortartalmú ételeket eszik.
 • Ha nem a megfelelő mennyiségű vagy típusú gyógyszert kapja cukorbetegsége kezelésére.
 • Érzelmi stressz.
 • Az inzulin bejutásának technikai akadályai pl. rosszul működő „adagolótoll”, vagy az inzulin beadási helyén a felszívódás lassúbb a bőr alatti kötőszövet hegesedése, apróbb vérzések, vagy gyulladás miatt.
 • A szokásosnál kevesebb testmozgás.
 • Gyulladásos betegségek (pl. influenza, torokgyulladás), fájdalom, műtét és fertőzések.

Ezen kívül számos nem vényköteles gyógyszer (például köhögés elleni cseppek és szirupok) növelheti a vércukorszintet. Beszélje meg az Önt kezelő egészségügyi személyzettel, melyek szedhetők biztonsággaé szükség esetén.

A magas vércukorszint tünetei

Magas vércukorszint esetén gyakran nem érez jellegzetes tüneteket. A tünetek enyhék lehetnek, vagy olyan lassan fejlődhetnek ki, hogy észre sem veszi. Ezért fontos, hogy rendszeresen mérje a vércukorszintjét és figyeljen az alábbi jelekre:

 • A szokásosnál szomjasabb vagy éhesebb.
 • Bőre száraz vagy viszkető.
 • A szokásosnál fáradtabb vagy álmosabb.
 • Látása homályosabb./li>
 • Gyakran gennyes fertőzések alakulhatnak ki.
 • Sérülései lassabban gyógyulnak.
 • Különösen éjjel észlel nagyobb mennyiségű vizeletürítést.

Ha magas a vércukorszintje, kezelésre van szüksége. Ha a vércukorszintje hosszú ideig magas marad, nagyobb esélye van a szövődmények kialakulására, a rossz anyagcserehelyzet károsíthatja az idegeket, a vérereket, a szemét, a veséket és a nemi szerveket. Nagyobb a fertőzések kockázata is.

Ketoacidózis 1-es típusú cukorbetegségben

A ketoacidózis súlyos állapot, mely főleg az 1-es típusú cukorbetegeknél fordul elő (2-es típusú cukorbetegségben ritkább). Olyankor alakul ki, amikor nincs elegendő inzulin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára a cukor energiaforrásként történő hasznosításában. A szervezet zsírt és izomszövetet bont, hogy energiát nyerjen, ketontestek képződnek és savassá teszik a vért. A vércukorszint magas. A ketonszint növekedésével a ketoacidózisnak nevezett súlyos állapot alakulhat ki. Kezeletlenül hagyva a ketoacidózis kómához, vagy akár halálhoz is vezethet.

A magas vércukorszint ellenőrzése

Számtalan készülék áll rendelkezésére a vércukorszint ellenőrzéséhez. Az egyik leggyakoribb módszer, amikor saját készülékével mér. Mindössze egy csepp vért kell a készüléken lévő tesztcsíkra tennie, s az eredmény a készülék kijelzőjén megjelenik. A gondozását végző személyzet megtanítja Önnek a készülék használatát.

Vércukorszintjének folyamatos ellenőrzése

Orvosa vagy a diabetológiai szakasszisztens segítenek annak megállapításában, hogy milyen gyakran és mikor kell mérést végeznie. A mérések eredményeit jegyezze fel a Kezelési naplóban, így a gondozó csoport is figyelemmel kísérheti a mért értékek alakulását. Jegyezze fel vérvizsgálatainak eredményét, valamint a beadott inzulin adagját, vagy tablettái beszedésének idejét és dózisát. Írjon fel minden egyéb fontos körülményt is, például milyen tevékenységet végzett, mit evett, és utána érzett-e hipoglikémiát. Ezek az információk segítenek, van-e bármilyen rendszeresség vércukorszintje ingadozásában egy adott nap vagy hét folyamán. Ez segíti az Önt kezelő munkacsoportot, hogy szükség szerint módosítsanak a terápián.

A magas vércukorszint kezelése

Ha magas a vércukorszintje, akkor a legjobb, amit tehet, hogy a lehető leghamarabb megpróbál visszatérni cukorbetegsége korábban előírt kezeléséhez. Ez a legjobb módja annak, hogy magas vércukorszintjét kezelje.

Győződjön meg róla, hogy valóban:

 • Megfelelő időpontban veszi be a cukorbetegségére felírt gyógyszert, vagy adja az inzulin injekciókat
 • Megfelelő időben megfelelő mennyiségű, öszszetételű ételt eszik
 • Elegendő folyadékot fogyaszt
 • Gyakran megméri és feljegyzi a vércukorszintjét
 • Rendszeresen végez testmozgást, fizikai aktivitást. (Ha a vércukorértéke 14-15 mmol/lnél magasabb, fizikai aktivitást nem szabad végezni, mert az anyagcsere további romlásához vezethet!)

Ha gondosan betartja cukorbetegsége előírt kezelését, és vércukorszintje mégsem csökken, másfajta segítségre is szüksége lehet. Beszéljen az Önt gondozó személyzettel. Előfordulhat, hogy orvosi előírásra meg kell változtatnia gyógyszere dózisát vagy típusát, rendszeresebben kell fizikai aktivitást kifejtenie, vagy ellenőrizni a vércukorszintjét annak érdekében, hogy szénhidrát-háztartása javuljon. A gondozását végzők is segíthetnek étrendjének gondosabb összeállításában. A gondozó egészségügyi személyzet célja, hogy Ön minden nap jobban érezze magát, és jobbak legyenek a hosszú távú eredményei.


* Irodalom: A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2011.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Hidvégi Tibor

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138