Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Általános egészségkontroll

Ha valaki cukorbeteg, élete végéig orvosi ellenőrzésre szorul. Ennek célja, hogy a lehető legjobb anyagcsere-állapotot tartsák fenn a szövődmények megelőzése érdekében, másrészt az esetleg mégis kialakuló elváltozást minél korábbi stádiumban felfedezzék.

Mindennapi teendők

Bár az egészségügyi személyzet elkötelezetten segít Önnek a cukor­betegség kezelésében, nagyon sok múlik az Ön mindennapi együttműkö­désén.


Néhány dolgot mindennap megtehet cukorbetegsége kezelése érde­kében:

 • Végezzen vércukormérést, és jegyezze fel az eredményeket a cukorbeteg naplóban!
 • Inzulinját, gyógyszereit az utasításoknak megfelelően alkalmazza!
 • Ellenőrizze a lábait!
 • Kövesse az étkezési- és az edzéstervét!
 • Ápolja megfelelően a fogait és a bőrét!

Orvosi vizsgálat

A gondozás során az Önt gondozó szakemberek ellenőrzik általános egészségi állapotát és jólétét. Ennek részeként megmérik a súlyát, vérnyomását, áttekintik otthoni vércukormérési eredményeit, és az inzulininjekció beadásának helyét, ha inzulint is kap. Évente 2-4 alkalommal mérik a HbA1c-szintet, a vizelet fehérjetartalmát. Az évenkénti lábvizsgálat során a keringés és idegvezetés állapotáról tájékozódnak. Ellenőrzik, hogy egészségesen táplálkozik-e. Az önmenedzselésre felkészített cukorbeteg gondozói ellenőrzésének gyakorisága az anyagcsere és egészségi állapot minőségétől függ, de évente 2-4 orvosi vizit minimálisan szükséges. A következőket minden orvosi vizitre vigye magával:

 • Inzulinadagolók, vércukormérő.
 • Az Ön által szedett tabletták vagy gyógyszerek listáját (minden betegségére vonatkozólag, beleértve a cukorbetegséget is).
 • Vércukor napló, gondozási dokumentumok.

Kivizsgálása részeként a diabétesz gondozó az alábbi teszteket végzi vagy végezteti el:

 • Vércukorkontroll: Megmérik a HbA1c-szintjét, mert így ellenőrizhetik, mennyire volt jó a vércukorszintje az elmúlt 2-3 hónapban. Átnézik az otthon mért eredményeit is. Ha tendenciákra derül fény, akkor megbeszélik Önnel a módosítási lehetőségeket.
 • Koleszterin: A magas koleszterin és triglicerid-szint fokozza a szívinfaktus és az agyi érkatasztrófák (sztrók) kockázatát. Ezért időszakonként ellenőrizni kell a koleszterinszintet, és megfelelő kezelés lehet szükséges.
 • Vérnyomás: Rendszeres mérése és normalizálása szükséges. A magas vérnyomás fokozza a szívproblémák és a sztrók kialakulásának kockázatát.
 • Lábvizsgálat: Évente megvizsgálják a láb véráramlását, idegi ellátását és a bőrt. Keringészavar, idegbántalom esetén nagyobb az esély a fekélyek kialakulására, melyek elfertőződhetnek.
 • A szem egészsége: A retinopátia a szem hátsó részén található látóideghártyát érintő betegség. Évente szükség van tág pupilla melletti szemfenéki vizsgálatra, mert a szemfenéki eltérések nem feltétlenül okoznak tünetet, panaszt. Mivel a pupilla kitágításhoz szemcsepp szükséges, nem szabad utána autót vezetnie
  néhány óráig, amíg a szemcsepp hatása el nem múlik.
 • Vesefunkció: A veseszövődmény korai jele a mikroalbumin - ürítés a vizeletben (mikroalbuminuria). Korai felfedezése a kezelés esélyét javítja.
 • A fogazat állapota: A cukorbetegség fogszúvasodásra és az ínyét érintő problémákra hajlamosít. A rendszeres fog-és szájápolás mellett rendszeres fogászati ellenőrzésre is szükség van.
 • Testsúly: A testtömeg index (BMI) a testsúly és a testmagasság viszonyszáma. Túlsúly esetén (BMI 27 felett) fokozottan kell törődni a testsúly kontrolljával.
 • Inzulinadás helye: Ha inzulinját rendszeresen ugyanarra a területre adja, lipohipertrófia (zsírszövet-szaporulat) alakulhat ki. Innen bizonytalan az inzulin felszívódása. Ez a beadás helyének változtatásával megelőzhető.
 • Vércukormérő: Az önellenőrzés megbízhatóságának feltétele, hogy betartja a vércukormérő gyártójának utasításait a mérési technikára és karbantartásra, szervízelésre vonatkozóan. Időszakonként a laboratóriumi értékkel összehasonlító mérés is szükséges. Csak így lehet bizonyos benne, hogy a mért eredmények a lehető legpontosabbak.
 • Az életmódot érintő kérdések: Gondozói
  beszélnek Önnel az egészséges étkezésről, a testmozgásról, a dohányzásról, alkoholfogyasztási szokásairól és az esetleges szexuális problémáiról.
 • Az általános jóléte: A gondozói vizitek során közérzetével, betegségével kapcsolatos problémák megbeszélésre is sor kerülhet. Ha túlságosan sokáig lehangolt, az a depresszió jele lehet. A vizsgálatok értékelésekor közlik Önnel, ha olyasmit találnak, ami egy kialakuló probléma jele lehet. Ha valamit nem ért vagy nem világos, kérjen magyarázatot! Ideális esetben a vizit párbeszédként zajlik Ön és az Önt gondozó egészségügyi személyzet között.

Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Gyimesi András

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138