Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Gépjárművezetés

A vezetés sok ember számára egyet jelent a személyes szabadsággal és függetlenséggel. Könnyebben eljutnak a munkahelyükre, nem kell másoktól függeniük a közlekedésben. Ha a cukorbetegségét megfelelően kézben tartja és nincs más olyan egészségügyi problémája, amely veszélyeztetné az Ön vagy mások biztonságát, akkor nem okozhat gondot Önnek a biztonságos vezetés.

Hogyan befolyásolhatja a cukorbetegség az autóvezetői képességeket?

Ha a vércukorszintje túl magas vagy túl alacsony, az befolyásolja gépjárművezetői képességét. Látásélessége romolhat (homályos látás), elálmosodhat, szédülhet, súlyos esetben tudata zavarttá válhat, vezetés közben akár az eszméletét is elveszítheti. A cukorbetegség idegrendszeri vagy szemészeti szövődményei a biztonságos gépjár­művezetést tovább veszélyeztethetik.

A jogosítvány megszerzésének feltételei

Ha valaki vezetői engedélyt igényel, annak az igénylő nyomtatványon fel kell tüntetnie minden olyan betegséget vagy egészségügyi problémát, amely a biztonságos vezetés képességét befolyásolja. Cukorbeteg nem szerezhet 2-es csoportú (hivatásos) jogosítványt, de aki cukorbetegségének felfedezése előtt azzal már rendelkezett, bizonyos feltételek mellett engedélyének meghosszabbítása lehetséges. 1-es csoportú jogosítványt ugyanakkor szerezhet a cukorbeteg az előírt feltételek betartásával. Ezeket a körülményeket rendeletek szabályozzák, a vezetői engedély jóváhagyásához megfelelő, stabil anyagcsere-állapot, gondozásra járás, a vezetői képességeket nem korlátozó egészségi állapot szükséges. A felülvizsgálatot végző szakember kikéri a cukorbeteg szakellátó hely véleményét arról, hogy az Ön cukorbetegsége (a kezelés módja, anyagcsereállapotának fokozott labilitása, előrehaladott szövődmények stb.) jelent-e fokozott kockázatot a járművezetés során. Adott esetben bizonyos korlátozásokra is sor kerül, például szerepel az engedélyben, hogy az illető mikor, milyen időszakban, milyen távolságra vezethet stb. Cukorbeteg nem vezethet autóbuszt, hajót és repülőgépet. Az egészségügyi ellátását végző szakemberek ismertetik majd Önnel a gépjárművezetés jogi követelményeit, illetve betegségének a gépjármű-biztosításra vonatkozó hatásait.

Biztonságos vezetés

Gondoskodnia kell róla, hogy cukorbetegként biztonságosan vezessen. Ha vezetés közben alakul ki alacsony vércukorszintje, az végzetes lehet – nemcsak az Ön számára, hanem mások számára is! Vezessen felelősségteljesen!

Előkészületek gépjárművezetés előtt:

 • Gondosan tervezze meg az útját!
 • Mindig vigye magával a vércukormérő készülékét és a gyógyszereit!
 • Legyen felkészülve arra az esetre, ha a forgalom miatt késne!
 • Mindig legyen Önnél valamilyen személyi azonosító!
 • Tartson az autójában szőlőcukor-tablettát, cukros italt, gyümölcsöt vagy szendvicset!
 • Kétóránként álljon meg és fogyasszon egy kis harapnivalót!
 • Ne hagyjon ki főétkezést vagy köztes étkezést!
 • Gépjárművezetés előtt ellenőrizze a vércukorszintjét!
 • Hosszú út alkalmával rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét!
 • Ne vezessen autót, ha vércukorszintje 5 mmol/l érték alatt van!

Figyelje az alacsony vércukorszint tüneteit!

Ha vezetés közben alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakul ki, balesetveszélyt okoz és közlekedési szabálysértést követ el, akár el is vehetik a jogosítványát.
Ha gépjárművezetés közben az alacsony vércukorszint tüneteit érzi:

 • Lassítson és parkoljon le biztonságosan.
 • Húzza ki a slusszkulcsot a gyújtásból és üljön át másik ülésbe.
 • Fogyasszon magas cukortartalmú ételt vagy italt, például cukorkát vagy gyümölcsöt, majd valamilyen magas szénhidrát-tartalmú harapnivalót, például egy szendvicset.
 • Ellenőrizze, hogy a vércukorszintje 5 mmol/l érték felett van-e.
 • Miután már kezdi jobban érezni magát, várjon legalább 45 percet, és csak ezután vezessen.

Milyen esetekben nem ajánlott a vezetés?

Ne vezessen, ha:

 • alacsony a vércukorszintje (kevesebb, mint 5 mmol/l). Azonnal kezelje magát, és mielőtt újból vezetne, várja meg, míg teljesen rendeződik az állapota.
 • nem megfelelő az anyagcsere-állapota. Ha cukorbetegsége nincs karbantartva, gyakran lehet alacsony a vércukorszintje. Ne vezessen újból addig, ameddig Ön és az Ön ellátását végző egészségügyi személyzet a megfelelő anyagcsere-egyensúlyt nem biztosítja!
 • cukorbetegsége nincs karbantarva. A vércukorszintje igen magas is lehet (hiperglikémia). A biztonságos vezetés képessége romlik, mert nem fogja jól érezni magát vagy fáradt lehet.
 • nehezen veszi csak észre, hogy mikor hipoglikémiás. Egy időre álljon le és ne vezessen. Ossza meg aggodalmait az ellátását végző egészségügyi személyzettel.
 • olyan szövődményei vannak, melyek befolyásolják biztonságos autóvezetési képességeit.

Ne veszélyeztesse magát és másokat sem azzal, hogy gépjárművet vezet, miközben a cukorbetegsége nincs karbantartva. Beszéljen az Önt gondozó orvossal, szakápolóval a cukorbetegségéről és a gépjárművezetésről.
Fő a biztonság!


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Gyimesi András

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138