Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Utazás és gyógyszerezés

Függetlenül attól, hogy rövid üzleti útra megy-e, vagy kéthetes kör­utazásra indul, a cukorbetegsége ne tartsa vissza az utazástól. Számos cukorbeteg utazik meglehetősen sokat. Mindazonáltal az utazás gondos tervezést igényel, különösen akkor, ha Ön inzulinnal kezelt cukorbeteg. Ha előre tervez és felkészül az esetleges problémákra, akkor oldottabb és élvezetesebb útja lesz.

Tervezés

A hőmérséklet változása, a különféle ételek és italok, az időzónák átlépése, a repülőjárat késése, vagy ha elveszik a poggyásza, mind-mind befolyásolhatják a vércukorszintjét. Utazását alaposan tervezze meg, hogy minden olyan fontos dologról biztosan gondoskodjon, ami ahhoz kell, hogy az utazása problémamentesen teljen.

Utazási tervek

Beszélje meg utazási terveit a gondozását végző egészségügyi személyzettel legalább két héttel az út előtt. Ha időzónákon át utazik, valószínűleg változni fog az inzulinszükséglete, gyógyszereinek adagolása és az étrendi terve. Az Önt kezelő csapat segít Önnek átállítani az inzulinadagját az elutazása idejére. Kérdezze meg, milyen gyakran kell megmérnie vércukorszintjét.

Orvosi igazolás és rendelvények

Kérjen igazolást az orvosától arról, hogy Ön cukorbeteg, hogy milyen kezelésre szorul, milyen eszközöket és gyógyszereket visz magával. Ez az információ nagyon hasznosnak bizonyulhat, ha az utazása alatt fel kell keresnie egy egészségügyi szakembert. Jól jöhet akkor is, ha biztonsági őrök vagy a vámosok tesznek fel Önnek kérdéseket.

Védőoltások

Ellenőrizze, hogy úti célja eléréséhez szüksége lesz-e védőoltásokra. Ezek átmenetileg befolyásolhatják a cukorbetegségét, és emiatt szükség lehet rá, hogy állítson a gyógyszere vagy inzulinja adagján.

Biztosítás

Bizonyos utasbiztosítások nem fedezik a cukorbetegséggel összefüggő sürgősségi helyzetek ellátását. Győződjön meg róla, hogy a biztosítótársaságnál olyan utazási biztosítást köt, amely a fennálló egészségügyi állapotok és az ezekkel összefüggő sürgősségi helyzetek ellátását is fedezi.

Kórelőzmény-űrlap

Utazás közben fel kell készülnie váratlan betegségekre is. Egy trópusi országban a hőség hatására például hajlamosabb lehet az alacsony vércukorszintre (hipoglikémiára).
Egy nem megfelelően elkészített étel által okozott gyomorrontás emelheti a vércukorszintjét. Ne felejtse: előfordulhat, hogy nem tudja megértetni magát, sőt esetleg gondolkodni sem fog tudni tisztán, ha túl magas vagy túl alacsony a vércukorszintje.
Ha részletes kórelőzményét magánál tartja, az segíthet abban, hogy gyors kezelést kapjon valamely betegség esetén. Mielőtt elhagyja az otthonát, készítsen egy űrlapot, melyre az alábbi információkat vezesse fel:

 • A nevét, címét, otthoni telefonszámát, valamint rokonai napközbeni és esti telefonos elérhetőségét.
 • Vércsoportját.
 • Immunizálások adatait (utazás előtt megkapott védőoltások).
 • Orvosa nevét, címét, rendelőjének telefonszámát és sürgősségi telefonszámot.
 • Egészségpénztárának nevét, címét, telefonszámát (beleértve a kötvényszámot is).
 • Fennálló egészségügyi problémáinak felsorolását (például szívbetegség, cukorbetegség vagy asztma).
 • Jelenlegi gyógyszereinek listáját (esetleg ezek receptjeit, gyógyszertárának nevét és telefonszámát).
 • Allergia-listát: mely gyógyszerekre, élelmiszerekre, rovarokra és állatokra allergiás.
 • Szemüvegének vagy kontaktlencséjének receptjét.

Repülőjárat-korlátozások

A légitársaságok új szabályokat vezettek be, melyek vonatkozhatnak a fedélzetre vihető inzulinra és a cukorbetegség kezeléséhez szükséges eszközökre is. Repülőút esetén idejekorán hívja fel a légitársaságot, hogy értesüljön az esetleges megszorításokról.

Orvosi ellátás külföldön

Előre tájékozódjon, milyen egészségügyi körülmények közé kerül, hogyan és hol, milyen feltételekkel jut orvosi ellátáshoz, ha szükséges. Ha családdal vagy barátokkal utazik, célszerű, ha tudják, hogyan segíthetnek Önnek sürgősségi helyzetben, hogy mit tegyenek hipoglikémia esetén, és szükség esetén képesek legyenek a glukagon beadására is.

Azonosítás

Vészhelyzet esetén fontos lehet, hogy legyen Önnél cukorbeteg azonosító kártya, az úticélnak megfelelő nyelven írt kártya, mely feltünteti, hogy Ön cukorbeteg.

Alapvető kifejezések

Tanuljon meg pár szót a helyi nyelven, melynek segítségével ételt tud rendelni, segítséget kérhet vészhelyzetben és orvosi ellátáshoz juthat.

Praktikus kifejezések több nyelven

Íme néhány mondat, mely több nyelvre lefordítva hasznosnak bizonyulhat külföldi útja során. Ha nem biztos abban, hogyan kell kiejteni őket, kérdezze meg valakitől, aki beszéli a nyelvet, hogy segítsen Önnek a tanulásban.

Magyar

 1. Cukorbeteg vagyok.
 2. Inzulint használok.
 3. Hol van a gyógyszertár?
 4. Kérem, szükségem van cukorra vagy narancslére.
 5. Szükségem van vízre.
 6. Hol tudok élelmiszert vásárolni?
 7. Szeretnék …..-t rendelni.
 8. Kórházba kell jutnom.
 9. Orvosra van szükségem.

Angol

 1. I have diabetes.
 2. I use insulin.
 3. Where is the pharmacy?
 4. I need sugar or orange juice, please.
 5. I need water.
 6. Where can I buy some food?
 7. I would like to order…
 8. I need to go to a hospital.
 9. I need a doctor.

Spanyol

 1. Padezco diabetes.
 2. Utilizo insulina.
 3. ¿Dónde hay una farmacia?
 4. Por favor, necesito tomar azúcar o zumo de naranja.
 5. Necesito tomar un poco de agua.
 6. ¿Dónde puedo conseguir algo de comida?
 7. Me gustaría pedir…
 8. Necesito ir al hospital.
 9. Necesito un médico.

Német

 1. Ich bin zuckerkrank.
 2. Ich nehme Insulin.
 3. Wo ist die Apotheke?
 4. Ich bräuchte bitte etwas Zucker oder Orangensaft.
 5. Ich brauche etwas Wasser.
 6. Wo kann ich etwas zu essen kaufen
 7. Ich hätte gern …
 8. Ich muss ins Krankenhaus.
 9. Ich brauche einen Arzt.

Olasz

 1. Soffro di diabete.
 2. Faccio uso di insulina.
 3. Dov’è la farmacia?
 4. Ho bisogno di zucchero o di un succo d’arancia, per favore.
 5. Ho bisogno di acqua.
 6. Dove posso comprare qualcosa da mangiare?
 7. Vorrei ordinare…
 8. Devo andare in ospedale.
 9. Ho bisogno di un medico.

Francia

 1. J’ai le diabète.
 2. Je prends de l’insuline.
 3. Où se trouve la pharmacie ?
 4. J’ai besoin de sucre ou de jus d’orange, s’il vous plaît.
 5. J’ai besoin d’eau.
 6. Où est-ce que je peux acheter de la nourriture ?
 7. Je voudrais …
 8. J’ai besoin d’aller à l’hôpital.
 9. J’ai besoin d’un médecin.

Gyógyszerezés és étkezés

Extra ellátmány

A biztonság kedvéért pakoljon kétszer-háromszor annyi gyógyszert és felszerelést, mint amennyire vélhetően szüksége lesz. Ezeket csak nehezen tudná beszerezni más országokban. Ráadásul a gyógyszerének, az inzulinjának és egészségügyi felszerelésének valószínűleg más a márkaneve, eltérő a csomagolása és a hatóanyagtartalma is. E készlet felét a kézipoggyászába csomagolja. Ily módon Önnél abban az esetben is kéznél lesznek ezek, ha a poggyásza megsérülne vagy elveszne.

Eredeti csomagolás

Gyógyszerét, inzulinját és egyéb felszerelését tartsa eredeti csomagolásukban, és legyen látható rajtuk a gyógyszertári nyomtatott címke. Ez segít majd abban, hogy a biztonsági ellenőrzésen ne tartsák fel.

Inzulin tárolása

A szélsőséges hőmérséklet – akár meleg, akár hideg – csökkentheti inzulinjának hatásosságát. Inzulinjának védelme érdekében:

 • Gondoskodjon róla, hogy inzulinja ne melegedjen fel és ne is hűljön le!
 • Inzulinját tartsa hűtőben vagy legalább hűvös helyen. Az inzulint sose fagyassza le! (Ezért ne tegye az inzulint repülőúton a csomagtérbe kerülő bőröndbe!)
 • Inzulinját két réteg ruha közé a kézipoggyászába csomagolja!

Késés az utazások alkalmával

Mindig legyen rá felkészülve, hogy az utazás során késnek – e célból mindig tartsa magánál a gyógyszerét, inzulinját, egészségügyi felszerelését, a vércukormérőjét és a tesztcsíkokat is. A vércukormérő nem hibásodik meg a biztonsági ellenőrzőkapuk röntgensugarától. Ha inzulinpumpát használ, jelezze a biztonsági kapunál, de nem kell levennie, nem kell tartania meghibásodástól. Fontos, hogy legyen Önnél szőlőcukor, valamint további harapnivaló arra az esetre, ha például a repülőgépjárat vagy az étkezés késne.

Inzulinpatron nem kapható minden országban

Minden olyan típusú inzulinból vigyen magával egy tartalék ampullát, amelyet használ. Inzulinpumpa mellett vigyen magával biztonsági okból adagoló pent és tartalék inzulinpatront is. Ha külföldön kell inzulint vásárolnia és az csak másféle hatáserősségben (koncentráció) kapható, akkor az annak megfelelő fecskendőt használja. Ebben az esetben az egységekben mért dózisa ugyanaz lesz.

Étkezés és kezelési rutinok

Ha újfajta ételeket eszik és szokatlan tevékenységeket végez, akkor a vércukorszintje a szokásosnál nagyobb mértékben változhat. Próbáljon meg minél inkább ragaszkodni szokásos étkezési és kezelési ütemtervéhez. Ha gyakrabban méri a vércukorszintjét, az szintén segít abban, hogy jól kezelje a megszokott rutin megváltozását.

Különleges fogások

A legtöbb repülőgépjáraton és tengerjárón létezik már alacsony cukortartalmú, sószegény és zsírszegény ételkínálat. A speciális étrend igényéről idejekorán értesítse a légitársaságot vagy a hajózási társaságot. Regisztráláskor győződjön meg arról, hogy történt intézkedés ez ügyben. Ezenkívül tudassa a légikísérővel vagy a hajóskapitánnyal, hogy Ön cukorbeteg, különösen akkor, ha egyedül utazik. Ily módon, ha késik az étkezés, megpróbálhat Önnek a lehető leghamarabb ételt szerezni.

A cukorbeteg biztonságos utazásához szükséges útravalók listája, amit indulás előtt ellenőriznie kell, hogy megbizonyosodjon, mindent előkészített-e:

 • Az úthoz valójában szükségeshez képest kétszer-háromszor annyi gyógyszer, inzulin és felszerelés.
 • Egyértelműen azonosítható címkék a gyógyszerekhez és az inzulinhoz.
 • Receptköteles gyógyszerei, köztük a glukagon, szükség esetére.
 • Gyógyszer hányás és hasmenés ellen.
 • Elegendő felszerelés a vércukorméréshez és a vizelet ketontartalmának méréséhez.
 • Megírt recept a fentiekre és orvosi igazolás.
 • Cukorbeteg azonosító kártya.
 • Cukorka (nem cukormentes) vagy gyorsan felszívódó cukor valamely más formában.
 • Élelem, pl. sós keksz vagy gyümölcs arra az esetre, ha az étkezés ideje elcsúszna vagy késne a járat.
 • Orvosa telefonszáma és faxszáma.

Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Gyimesi András

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138