Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Munka

Cukorbetegsége az állások többségének betöltésénél nem akadályoz­hatja a munkavállalását. Ha a cukorbetegségét diétával és tablettával tartja karban és nincsenek szövődményei, akkor semmiféle korlátozás nem vonatkozik a munkavállalására. Az, hogy Ön alkalmas-e egy adott munkakör betöltésére, arról munkaegészségügyi vizsgálat dönt. Az alkal­masság azonban a vonatkozó rendeleteken kívül függ az anyagcsere-állapotától, attól, hogy milyen típusú a munkakör és attól, hogy a kezelést lehet-e úgy igazítani, hogy az megfeleljen a munkájának.

Cukorbeteg munkavállalóként

Cukorbetegségének megfelelő kezelése nagyon fontos, ha jól akar teljesíteni. Ez csak rendszeres vércukor-önellenőzés és pontos étrend mellett lehetséges, ezért az Ön számára azok a munkakörök az ideálisak, amelyeknél rendszeres a munkaidő és minden héten ugyanolyan szintű a fizikai aktivitás. 3 műszakos munkarend inzulinnal kezelt beteg számára nem ajánlott, a váltott (nappali-éjszakai) munkarend, jelentősen változó fizikai terhelés megnehezíti a kezelést. A gyakori vércukormérés, a gondozó személyzettel megbeszélt kezelésmódosítások segíthetik a megfelelő egyensúly elérését. Néhány munkakör esetén az inzulinkezelés vagy a szövődmények fokozott kockázatot jelenthetnek a beteg vagy környezete számára. Ezért ezek a munkakörök cukorbeteg számára nem javasolhatók, vagy rendeletileg tiltottak.
Ilyenek például:

  • Magasban végzett munka.
  • Személyszállító gépjárművezető (autóbusz, iskolabusz).
  • Mozdonyvezető.
  • Nehézgépkezelő.
  • Sürgősségi ellátást végző (mentő, tűzoltó).
  • Fegyveres szolgálat.
  • Légijárat pilótája vagy repülőgép-személyzet.
  • Mélytengeri búvár.

Problémák kezelése a munkahelyen

Az Ön és munkatársainak is érdeke, hogy cukorbetegsége a munkahelyén ne jelentsen problémát. Ha mégis, próbálja azt önállóan megoldani. Fontos tisztáznia munkáltatójával, hogyan tud teljes értékű munkája mellett kellő gondot fordítani cukorbetegsége kezelésére is. Ne felejtse azt sem, hogy kollégái esetleg csak keveset tudnak a cukorbetegségről. Ha időt szán rá és elmagyarázza nekik, milyen hatással van Önre a betegség, akkor könnyebben tudnak segíteni Önnek, ha a munkahelyén betegségével összefüggő probléma (például hipoglikémia) merül fel.
Problémáiról kérje ki a foglalkozás-egészségügyi szakember és a gondozását végző egészségügyi személyzet tanácsát is.

Álláspályázatok

Ha állásra pályázik, általában Ön dönti el, mennyi információt fed fel.
Ha az álláspályázati űrlap rákérdez az egészségügyi állapotára, legyen őszinte és pozitív, írhatja pl. hogy “jól karbantartott cukorbetegség”. Bármenynyire hátránynak tűnik a pályázás során a betegség tényének felfedése, eltitkolása valószínűleg később több nehézséget vet fel. Általánosságban véve jó ötlet, ha a munkaadója és a kollégái tudnak a cukorbetegségéről arra az esetre, ha netán valami történne a munkahelyen.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Gyimesi András

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138