Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

A koleszterinszint fontossága

A koleszterin olyan zsíros anyag, melyet normális esetben a szervezet is előállít. Részt vesz bizonyos hormonok és vitaminok képzésében. A koleszterin a szervezet összes sejtjében és a vérben is megtalálható. Az állatok szervezete is tartalmazza: ha húst vagy más állati terméket fogyasztunk, akkor további koleszterin kerül a szervezetünkbe.


Sok cukorbetegnek magas a koleszterin- és más vérzsírszintje (pl. trigliceridszint). Mivel ez súlyos egészségügyi problémához vezethet, fontos, hogy ellenőriztesse a szintjüket!

A koleszterin típusai

Magas-sűrűségű lipoprotein (HDL): ez az egészséges, vagyis a "jó koleszterin". A májon keresztül segít eltávolítani a szervezetből a rossz típusú koleszterint. Minél magasabb valakinek a HDL-szintje, annál jobban védett a szívbetegséggel szemben.


Alacsony-sűrűségű lipoprotein (LDL): az egészségtelen, vagyis a "rossz koleszterin", mely az erek falában lerakódik, és végül elzárja azokat. A cél az alacsony LDL-érték fenntartása a vérben, mert ez segít csökkenteni a szívbetegség kockázatát.


A nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek (VLDL) közé tartoznak a trigliceridek, melyek a szervezetben zsírként tárolódnak. A VLDL szintjének növekedése fokozhatja a szívbetegség kialakulásának kockázatát. A cél, hogy a a trigliceridek szintje alacsony legyen

A koleszterinszint meghatározása

A koleszterin szintjét vérvizsgálattal lehet megállapítani, ennek során a vér lipid(zsír)szintjét mérik. 4,5 mmol/l érték felett érték fokozza az érelmeszesedés és a szívbetegség kockázatát.


Ha a mindennapi életében változtat bizonyos dolgokon, azzal normalizálhatja a koleszterinszintjét.

  • Csökkentse a testsúlyát!
  • Tartsa kontroll alatt vércukorszintjét!
  • Minden nap mozogjon!
  • Fogyasszon kevesebb zsíros és koleszterinben gazdag ételt! Koleszterinben gazdag ételnek számítanak a vörös húsok, tejtermékek, a tojás.
  • Fogyasszon több ún. omega-3 zsírsavakban gazdag ételt! Ilyen például a lazac, a tőkehal és más tengeri halból készült étel.
  • Fogyasszon több alacsony zsírtartalmú és magas rosttartalmú ételt, például zabkorpát, zabpelyhet, barna rizst, gyümölcsöket, zöldséget, babot!
  • Szokjon le a dohányzásról!
  • Beszélje meg a kezelőorvosával, hogy szedhet-e alacsony dózisú aszpirint, amely ajánlott lehet a szív-érrendszeri kockázatcsökkentés szempontjából.
  • Korlátozza az alkoholfogyasztást!

Koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek

Bizonyos embereknél a fogyás és a zsírbevitel csökkentése nem elegendő, ilyen esetben az orvos koleszterinszint-csökkentő gyógyszert javasolhat. Legfontosabb típusai: statinok, gyanták, fibrátok vagy fibrinsav-származékok, niacin vagy nikotinsav. Ezek hatékony, de erős gyógyszerek. Ha koleszterinszint- csökkentőt szed, rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét! Kérdezze orvosát a mellékhatásokról, mert ezen gyógyszerek szedésekor izomfájdalom, gyomor- és emésztőszervi panaszok, allergiás reakciók, vérképzési rendellenességek és depresszió fordulhat elő.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Neuwirth Gyula

A kiadványt átdolgozta: Dr. Petró Gizella

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138