Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

A szív egészsége és a cukorbetegség

A szervezet minden részének állandó oxigénellátásra van szüksége ahhoz, hogy jól működjön, különösen igaz ez a szívre és az agyra. Az oxigénben gazdag vér a verőerek (artériák) kiterjedt hálózatán keresztül áramlik szét a testben. Ha ezek elzáródnak, a véráramlás lelassul vagy megszűnik. Mindkét esetben súlyos egészségügyi probléma alakulhat ki.

Szívbetegség és sztrók

A cukorbetegség fokozza az érelmeszesedést. Ennek során a vérzsírok belülről az érfalhoz tapadnak, fokozatosan megkeményednek és felhal­mozódnak. Emiatt szűkülnek az erek, s ez testszerte csökkentheti a véráramlást, mely a következő tünetekhez és betegségekhez vezethet:

Szívkoszorúér-betegség

Szívkoszorúér-betegségről akkor beszélünk, amikor a szívet ellátó fő verőerekben (artériákban) érelmeszesedés alakul ki, ún. plakk képződik.
Ez elzárhatja a véráram útját, ezáltal szívrohamot idézhet elő.


A szívkoszorúér-betegség megnyilvánulásai lehetnek:


 • Angina: nyomó, markoló jellegű fájdalom a mellkasban, mely a bal karba, vállakba, nyakba vagy a háti tájékra sugározhat. Ez átmeneti jellegű, mely mozgás esetén fokozódhat, pihenéskor pedig elmúlhat. Az angina közelgő szívroham előjele lehet.
 • Szívroham (miokardiális infarktus) akkor fordul elő, ha a szívizom vérellátása egy területen teljesen megszűnik, és emiatt a szívizomzat ezen a területen elhal. Ez gyakran a szívkoszorúér-betegség első jele lehet.

A szívroham tünetei. Ha az alábbi tüneteket észleli, azonnal hívjon mentőt, hogy amilyen hamar csak lehet, sürgősségi osztályra kerülhessen!

 • Fájdalom vagy szorító érzés a mellkasban
 • Légzési nehézség vagy légszomj érzése
 • Izzadás, hideg, nyirkos bőr
 • A karba, könyöktájra vagy az állkapocsba, hátba, vállakba sugárzó fájdalom
 • Hányinger vagy hányás
 • Szédülés
 • Szapora vagy rendszertelen szívverés

Sztrók

Sztrók (agyi vérkeringési zavar, szélütés) akkor fordul elő, amikor az agy bizonyos területének vérellátása megszűnik, vagy az agyban vérzés alakul ki. Kezelés nélkül mindkét esetben elhal illetve károsodik az agy érintett területe.


A sztrók tünetei. Ha az alábbi tüneteket észleli, azonnal hívjon mentőt, hogy amilyen hamar csak lehet, a sürgősségi osztályra kerülhessen!

 • Hirtelen fellépő bénulás és/vagy zsibbadás érzése az arcban, karokban, lábakban, különösen a test egyik felén
 • A beszédkészség elvesztése, szavak és egyszerű mondatok megértésének nehézsége
 • Hirtelen támadt nyelési nehézség

 • Hirtelen fellépő intenzív fejfájás, mely érzésre teljesen más, mint amelyet valaha érzett
 • Bizonytalanság-érzet, egyensúlyvesztés vagy koordinálatlanság, szédülés

 • Látási zavarok
 • Hirtelen fellépő mozgásképtelenség a test bármely részén

 • Hányinger vagy hányás

A szívroham és a sztrók sürgősségi eset, ezért azonnali beavatkozást igényel! A fenti tünetek észlelése esetén azonnal hívjon mentőt, hogy amilyen hamar csak lehet, sürgősségi osztályra kerülhessen!

A szívroham és a sztrók kezelése

Ha szívrohama van, a gyors orvosi beavatkozás megakadályozhatja a szívizom tartós károsodását és megmentheti az életét. A szívroham kezelése olyan gyógyszerekkel és sebészi eljárásokkal történik, melyek célja a szív vérellátásának lehető leggyorsabb helyreállítása.


A sztrók kezdeti kezelésének célja, hogy amilyen hamar csak lehet, helyreállítsák a véráramlást, vagy megfékezzék a vérzést az agykárosodás csökkentése érdekében.


Szívrohamot vagy sztrókot követően fontos egy következő ilyen esemény megelőzése. Ehhez szüksége lehet olyan gyógyszerekre, mint véralvadásgátlók, vérrögök képződését akadályozók gyógyszerek, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők.

A szívbetegség és a sztrók megelőzése

Bár számos módon csökkenthető a szívroham illetve a sztrók kialakulásának veszélye, az egyik legfontosabb ezek közül, hogy kézben tartsa a cukorbetegségét, melynek a rendszeres vércukorellenőrzés mellett része a vérnyomás és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése is.


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Neuwirth Gyula

A kiadványt átdolgozta: Dr. Petró Gizella

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138