Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
 

MDT APP

Töltse le ingyenes mobil alkalmazásunkat!

Letöltés

Magyar Diabetes Társaság

hungarian diabetes association

diabet partneri hirek

Fogápolás

A cukorbetegség két ok miatt növeli a fogbetegségek kialakulásának kockázatát. Egyrészt a cukor a vérből a nyálba kerülve táplálja a szájban lévő baktériumokat, ezáltal rontja a fogakat és ínyeredetű problémákat okozhat. Másrészt a cukorbetegség miatt lehet, hogy kevésbé érzi az édes ízeket, így olyan cukros ételeket vagy italokat választhat, amelyek rontják a szájhigiéniát és a vércukorkontrollt.

Fogbetegségek

Cukorbetegek körében gyakori fogászati betegség a fogszuvasodás, a fogínygyulladás és a foggyökérhártya-gyulladás.

Fogszuvasodás

Fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogakat normálisan borító plakk elkezd felhalmozódni. A plakk tartalmazza azokat a baktériumokat, amelyek az ételből származó cukrok és keményítők felhasználásával savakat állítanak elő, s végül feloldják a fogzománcot. A fogzománc „demineralizációja” (ásványi anyagoktól való megfosztása) lyukak kialakulásához vezet.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás az íny betegsége, melyet a fogíny vonalában összegyűlt fogkő vagy megkeményedett dentális plakk okoz. A fogkő irritálja az ínyt, emiatt az érzékeny, duzzadt és piros lesz. A fogínygyulladás első jele, ha fogmosás közben vérzik az ínyünk.

Foggyökérhártya-gyulladás

Ha a fogínygyulladást nem kezelik, súlyosbodhat, és megfertőzheti a fogak körüli ínyt és a csontokat. Ez foggyökérhártya-gyulladást okozhat: a fogíny visszahúzódik a fogakról, a fogak meglazulnak és kiesnek. Előfordulhat, hogy emiatt műfogsort kell hordania.

Figyelmeztető jelek

A fogászati problémák nagyon súlyossá válhatnak, de fogorvosa segítségével megelőzheti őket. Forduljon fogorvoshoz, ha:

  • a fogíny érzékeny, duzzadt vagy vörös!
  • a fogíny vérzékeny!
  • a fogíny visszahúzódott a fogáról!
  • fogai kilazultak vagy kiestek!
  • tartósan rossz a lehelete vagy a szájíze!
  • változást észlel a szájában, például a harapásában, a rágásában vagy műfogsora rosszul illeszkedik!

A szájhigiénia megőrzése

Az olyan alapvető dolgok, mint az étkezés utáni fogmosás és a fogselyem használata sokáig meg tudják akadályozni a fogakkal és az ínnyel kapcsolatos problémák kialakulását. Beszélje meg fogorvosával, hogy milyen szájhigiénia a megfelelő Önnek, és kérje meg, hogy tanítsa is meg rá!

Rendszeres fogmosás

A szájáról való gondoskodás részeként mosson fogat legalább naponta kétszer! Puha fogkefét és fluoridos fogkrémet használjon! A kemény sör­téjű fogkefe, vagy az erős dörzsölés megsértheti a fogínyét. Ne felejtse el minden egyes fogmosás után fogkeféjét kiöblíteni, majd a kefével felfelé, függőleges pozícióban tárolni, hogy megakadályozza a baktériumok fel­halmozódását! Háromhavonta cserélje fogkeféjét!

Naponta használjon fogselymet!

A fogselyem az íny egészségesen tartásának egyik legjobb eszköze. A fogközök kitisztítása segít a plakk és az ételmaradványok eltávolításában. Kérje meg fogorvosát, hogy mutassa meg, mi ennek a legjobb módja!

Alkalmazzon szájvizet!

Fogorvosa szájvíz alkalmazását javasolhatja. Számtalan típus közül választhat. A fluoridos szájzuhany segít a fogzománc elvesztett ásványi anyag tartalmának pótlásában (remineralizáció). Néhány antiszeptikus szájvíz csökkenti a plakkban található baktériumok mennyiségét, az antimikrobiális szájöblítők pedig jók a fogínygyulladásra. Kövesse fogorvosa tanácsát és a csomagoláson található utasításokat!

Járjon rendszeresen fogorvoshoz!

Cukorbetegség esetén különösen fontos a rendszeres fogellenőrzés: legalább hathavonta keresse fel fogorvosát! A rendszeres ellenőrzések lehetőséget adnak a problémák korai felismerésére, így azokat már azelőtt kezelni lehet, mielőtt súlyosbodnának. Minden látogatása alkalmával emlékeztesse a fogorvosát, hogy Ön cukorbeteg!


Az online betegtájékoztató információs oldalak a Lilly Hungária Kft. támogatásával kerültek kialakításra.


A kiadványt lektorálta: Dr. Neuwirth Gyula

A kiadványt átdolgozta: Dr. Petró Gizella

© 2012 Magyar Diabetes Társaság és Lilly Hungária Kft.
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách u. 13-14.
HUDBT00138